středa 27. prosince 2023

Zásadní změna

Zásadní změna je třetím dílem sci-fi série Ohýbači reality odehrávající se ve virtuální realitě. Sepsal ji ruský autor Michael Atamanov, který si mě získal už úžasnou sérií Temný bylinkář, kterou moc doporučuji. Autor se narodil v Grozném v Čečensku, z nějž musela jeho rodina uprchnout po útoku ruské armády během války o nezávislost. Ve škole vynikal, vyhrál řadu národních vědeckých a spisovatelských soutěží. Po absolvování s vyznamenáním vstoupil na Moskevskou univerzitu, aby studoval materiálové inženýrství.

Tahle série je psaná v žánru LitRPG, který spojuje mechanismy online her spolu s prvky fantasy či sci-fi. Jedná se o velké dobrodružství za záchranu lidské rasy.

"Chápeš ten rozdíl mezi tím, čím jsi u nás, a co jsi u nich? Stejné rozhodnutí činíš i za své budoucí potomky. Buď z nich vyrostou korunní princové a princezny, budoucí vládci lidstva, nebo svůj život stráví jako psanci a vyvrhelové na samotném okraji společnosti!"

Lidstvu se ozvala mimozemská civilizace a vyzvala občany ke hře. Hlavní hrdina - Kirill Viktorovič Ignatěv je 20 letý student, který si odpykává svůj trest za pořádání nelegálních internetových turnajů ve virtuální realitě. Vytvořil si herní postavu Gnata, který se už od první chvíle chová nekonvenčně a hrozně rychle leveluje - jelikož se vrhá střemhlav do akce a jako jediný se neřídí pravidly a hraje si podle svého uvážení. Přitahuje problémy a nebojí se vrhnout se do neznáma. A tak zažívá velká dobrodružství a čelí mnoha nebezpečím. Jeho hvězda stoupá a stává se známým i obávaným. Vlastní frakce má strach z jeho zběhnutí, protože je moc vzdorný a nezávislý. 

Gnat se rozhodl k zásadnímu kroku a změnil si třídu postavy a tím došlo ke změnám schopností. Nyní stylem pokus-omyl musí přijít na to, co všechno vlastně dokáže. Mimo jiné se stal manželem a pomalu se sžívá s donedávna úhlavní nepřítelkyní. Musí si vybudovat vzájemnou důvěru, jelikož ona má pořád vazby na temnou frakci. Ve vesmíru dochází k vypuknutí války mezi rasami, jedná se o uměle vytvořený konflikt. A Gnat by rád pomáhal svým lidem i novému vrchnímu veliteli, odhalit zrádce ve vlastních řadách, ale byl povolán do vesmíru. Mimoděk si pomalu plní své hráčské sny a získává svoji vlastní loď.

 "Něco takového jsem vždycky chtěla slyšet! Celou dobu jsem doufala, že objevím hrdinu, který bude schopný postavit se velkému a hrozivému spoluvládci lidstva Thumor-Anhu La-Finovi. Dlouhá léta jsem si představovala, že jsem zamčená ve vysoké věži hlídané hrozným monstrem a čekám na svého rytíře v zářivé zbroji. A teď se konečně objevil! Manželi, kdybys jen věděl, jakou radost jsi mi způsobil! Nebýt tebe..."

Autor prostě umí čtenáře vtáhnout do děje a tak si můžete užít dramatickou dobrodružnou výpravu a na chvíli se oprostit od běžných starostí. Děj je děsně napínavý, ale zároveň se čte tak lehce. V ději se objevují různí mimozemšťané, bitvy, taktiky i vesmírná dobrodružství. Tohle skvělé čtení si prostě zaslouží vysoké hodnocení.

V knize, která má kolem 350 stran se objevuje přehled herních statistik, takže vidíme, jak si hrdina vede. A pomalu čtenáři zjišťují, že události ve hře mají dopad na realitu. Opět se hned na začátku přeneseme do Temné frakce k vedoucím představitelům, kteří řeší následující herní kroky, což čtenáři nabídne nečekaný, ale přínosný vhled do mysli nepřítele. A celkově se dozvídáme více nových informacích o samotné hře. 

V díle se především řeší válčení, politika, diplomacie, strategie a získání, co nejvíce základen, surovin a materiálu. Je potřeba neustále pracovat na rozšiřování teritoria, aby do hry mohly přicházet další hráči. Zároveň hledat spojenectví a vyrábět nové technologie a mít tak navrch před nepřítelem. Aby lidstvo ochránilo svoji planetu.

"Můžeš mi zaplatit naším společným vítězstvím ve velké válce. Dokaž, že ty pověsti nelžou, a přines nám štěstí!"

Jedná se o autorovu nejnovější sérii, u které mě velmi překvapilo množství dílů. V letošním roce v zahraničí vyšel již desátý díl, což už je poměrně dlouhé vypravování. Jeho předchozí díla měla čtyři díly, což mi přijde optimální. Ale když ono je to tak bombastický čtení, já toho Atamanova prostě musím pořád vychvalovat. On je fakt talentovaný autor a strašně si to čtení jeho děl užívám. Takže opět boží série a obrovitánské doporučení. Určitě vyzkoušejte. ;-) A já se moc ráda pustím do pokračování nesoucí název Pavučina světů.

Ukázka:

Gratulujeme! Změnil jste třídu postavy: naslouchač. Ztratil jste 426 bodů zdraví. (Celkový počet bodů zdraví: 1278) Získal jste 318 bodů kouzel. (Celkový počet bodů kouzel: 555) Pozor! Vaše postava je jediný naslouchač ve hře ohýbající realitu. 

Sláva zvýšena na 50.

Sláva zvýšena na 51.

Znovu jsem si sundal helmu a setřel kapky vysrážené na hledí. Ono se mi to povedlo! Zároveň se tím vyřešily prakticky všechny problémy související se změnou třídy. Úplně zadarmo to ale nebylo - jednu schopnost jsem musel odstranit, druhou restartovat na úroveň 1 a systém stále označoval úroveň mineralogie jako neznámou, ale doufal jsem, že se to rychle napraví. 

Hodnocení: 4,4/5

Velice děkuji nakladatelství Fantom Print za poskytnutí tohoto napínavého recenzního výtisku!


Žádné komentáře:

Okomentovat