neděle 3. prosince 2023

Má to háček

 Má to háček je druhým a zároveň posledním dílem letní romantické série o dvou sestrách Bellingerových. Od americké autorky Tessy Bailey, která se pohybuje na předních příčkách žebříčku bestsellerů New York Times a USA Today. Pracovní zkušenosti nasbírala v hospůdce Manhattan, kterou vlastní její strýc. Zde potkala svou nejlepší kamarádku i svého milovaného manžela. Žije na Long Islandu, má ráda klasický rock a vymýšlení příběhů o mužích v montérkách. Pokud to situace dovolí, vyhýbá se slunci a společenským kontaktům.

Máme tady dalšího lovce krabů a známého svůdníka žen Foxe  Thorntona, který si už nějakou dobu nevyrazil s dívkou, jelikož pořád myslí na Hannu, s kterou si ustavičně píše. Ona mu rozšiřuje obzory, skvěle si rozumí a navíc je sbližuje hudba, která v knize hraje důležitou roli.

Hannah si nedokázala představit nic lepšího než mít možnost vyjádřit konkrétní okamžik tou správnou písní. Pomáhat dotvářet atmosféru. Hudba byla pilířem filmů. Pilířem všeho. Pár slov z nějakého songu Hanně pomáhalo definovat vlastní pocity a možnost uplatnit tuto vášeň v umění bylo něco, po čem toužila každý den.

Hanna je dcera legendárního producenta, takže je dobře zajištěná. Ale ona si chce vyšlapat vlastní cestu, takže pořád dělá asistentku, i když se chce delší dobu profesně posunout. Čeká na šanci se ukázat a dočkat se povýšení, ale bojí se projevit a bojovat za sebe. Zdá se, že je pořád ve vedlejší roli a ráda by se konečně stala hvězdou vlastního filmu. Kromě toho se jí už nějakou dobu líbí režisér, kterého se ještě neodvážila oslovit. Vše se změní, když navrhne zapadlí Westport jako lokaci nového filmu. Na čas se totiž přestěhuje k Foxovi.   

Holka přes palubu mě velmi mile překvapila, opravdu hodně se mi líbila, takže jsem ani chvíli neváhala a pustila se do pokračování. Které bylo taktéž milé a romantické, ale nepřekonalo jedničku. Tahle kniha má přes třista stran a jedná se o Hit TikToku se svěžím vibem Netflixu. 

Představte si, jak zpívají ódy na vodu. Oceán je jejich matka. Jejich milenka. Stará se o ně. A v téhle vesnici je láska k moři patrná ve všem. Vzduch je prosycený slanou mlhou. Cítíte vůni moře a bouřkových mraků.

Naprosto ideální letní čtení. Opravdu milá oddechovka o místním svůdníkovi a dívce, která pořád hraje druhé housle a čeká na svoji šanci. Sedl mi autorčin vtip, místo, které vybrala jako kulisu i samotní hrdinové. Příběh o lásce, předsudcích, hledání sebe sama, sesterství, domově, ale i naději. Navíc v knize nechybí ani několik milostných scén.

Tahle romantická komedie se opět odehrává v malebném rybářském městečku Westport. Setkáváme se i se starými známými hlavními hrdiny z předchozí části. Kteří přenechali svá místa na výslunní. Hanně, což je Pipeřina sestra a Brendanovi nejlepšímu kamarádovi Foxovi s neblahou pověstí, který má pocit, že je Hanna proti jeho kouzlu imunní, i když jemu se dávno dostala pod kůži. A ze všech sil se snaží s ní nic nezačít, navíc to slíbil.  

Má to háček je dojemný a zároveň milostný příběh, jehož součástí jsou i zprávy, které si hrdinové mezi sebou posílají. Hrdinové se bojí zlomeného srdce a ovlivňuje je to, co si o nich ostatní myslí. Oba se bojí za sebe postavit a jít si za tím, co opravdu chtějí. Super letní oddechovka.

Ukázka:
Jaké to asi je? Být hvězdou ve filmu svého života? Hannah hrála druhé housle tak dlouho, až se jí v prstech objevila artróza. Její sestra Piper se už od dětství dožadovala pozornosti a Hannah vždycky ochotně vyčkávala v pozadí, připravovala se, až přijde její chvíle, kdy bude moct nastoupit jako nejlepší herečka ve vedlejší roli. Nejednou dokonce poskytla peníze na kauci. Právě v takových chvílích dokázala nejvíc zazářit. Podporovala hrdinku, když jí bylo nejhůř, zasáhla na její obranu v pravou chvíli, řekla správnou věc v klíčovém důvěrném rozhovoru. Herečky ve vedlejších rolích o slávu nestojí a ani ji nepotřebují. Jsou spokojené s tím, že podpořily hlavní postavu a splnily svůj úkol. A Hannah byla v této roli také spokojená. Nebo ne?


Hodnocení: 4/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

6 komentářů: