čtvrtek 14. prosince 2023

Dračí republika

Dračí republika je temná fantasy pro dospělé od čínsko-americké autorky  R. F. Kuang, která se narodila v Číně a s rodinou v roce 2000 emigrovala do USA. Kromě psaní se zabývá moderní čínskou historií. Autorka debutovala Makovou válkou a získala cenu Austounding Award (tedy nejlepší mladý autor) a zároveň byla nominována na další různé literární ocenění. Což se není čemu divit, protože dílo čtenáře pohltí.

 Druhý díl z fantasy trilogie Dračí republika je složen ze tří částí a má přes 660 stran. Pro lepší orientaci v ději v knize nechybí mapa říše složená z dvanácti provincií. A uvnitř  čtenář nalezne i seznam osob, aby věděl, kdo je kdo. Epická fantasy přináší ucelený svět, který je krásně vykreslený a promyšlený.

A Fénix ji nehodlal nechat zapomenout. Fénix chtěl, ať se tím chlubí. Fénix se sytil vztekem a vztek byl složitě provázaný s minulostí. A tak Fénix potřeboval den co den drásat otevřené rány v její mysli a zapalovat je, protože to v ní probouzelo vzpomínky a vzpomínky živily vztek.

Říše Nikan prožila třetí krvavou makovou válku a velmi pomalu se vzpamatovává. Rin šamanka a válečnice nedokáže zapomenout na zvěrstva, která napáchala a sužuje ji to. Je ovlivněná bohem Fénixem, který chce v běsnění pokračovat. Obdařil ji  strašlivou mocí a ona se potýká ze závislostí na opiu, která ji pomáhá vše zvládnout. Je zničená, ale hodlá se pomstít a zabít zrádnou císařovnu, která se spřáhla s nepřítelem. Její parta nemá po válce kam jít, jsou prohlášeni za válečné zločince. A tak spolu zůstávají, i když Rin není dobrou velitelkou, neovládá se a má abstinenční příznaky. Do hry se zapojí noví spojenci, kteří také chtějí královnu sesadit. Blíží se začátek občanské války a nových tvrdých válečných střetů.

Jedná se o militaristickou knihu  - tudíž hlavní roli v celém příběhu hraje válka. Upozorňuji, že série není pro každého, i já měla strach, zda mě budou bavit kapitoly popisující válečné strategie, bojové scény či válečnou historii říše. Ovšem R.F. Kuang podala vše čtivě, i když je pravda, že  se s tím nepáře a některé scény je opravdu těžké číst. A mně osobně bylo mnohdy z popsaných událostí ouzko.A i tentokrát mě autorka šokovala. Překvapivý děj nabídl hned několik bojů na život a znovu se neúprosně kosili protagonisté. Jedná se o nevšední krvavý čtenářský zážitek. 



Hlavní postava není jednoznačná hrdinka, ale je to živel s podivným charakterem. Umí jen válčit a nejradši ze všeho poslouchá rozkazy. Touží po chvále a uznání, a snadno sebou nechává manipulovat. Dělá spousty chyb a vraždí ve velkém. Sama nevím, zda ji ještě alespoň v něčem chápu nebo jen nesnáším. Každopádně se mi líbí, že není všední, ale svá. A čtenáře určitě dokáže zaujmout. 

Viděla životy zhášené, spálené, zamačkávané a během jediného okamžiku proměněné v dým. A bylo to tak snadné jako sfouknout svíčku, jako rozdrtit můru prstem. Zatoužila po tom a ono se to stalo. Způsobila to silou vůle jako bůh.

Tohle objemné dílo s poměrně drobným písmem vypráví o pomstě, krvi, zlobě, smutku, bozích, tajemství, závislosti i moci. Je to propracovaná temná fantasy pro dospělé inspirovaná dějinami Číny. A zdá se mi, že autorka ještě více přitvrdila a mnohé scény jsou ještě morbidnější a ponurejší. Dračí republika podle mého bohužel nedosáhla na kvality první části. Začátek byl vyloženě rozvleklý a do čtení jsem se musela chvílemi nutit. Ale pak se děj opět rozjel a příběh mě vtáhl. A v závěru jsem se nestačila divit.

V knize nechybí strategie, šamanství, teologie, filozofie, politologie, ale hlavně válčení. Příběh toho nabízí hodně, je zamotaný, hrůzostrašný,  ale především překvapivý. Navíc si v ději více přiblížíme další národy a poodhalíme pravé úmysly několika protagonistů. Rozhodně už se nemohu dočkat velkého vyvrcholení téhle trilogie. 

Ukázka:

"Vítězství je naše," zvolala. "Přežili jsme. " Rin vnímala, jak jí lomcuje vztek tak silný, že se jím skoro až zalykala. Připadala si, jako by byla celá pokrytá štípanci a nemohla se poškrábat. Vřelo v ní jakési rozhořčení a naléhalo na ni, ať mu dá volný průchod. Jak může císařovna být naživu? Ten naprostý rozpor ji doháněl k vzteku, ta skutečnost, že Altan, mistr Irdža a tolik dalších jsou mrtví, a Ta-ťi vypadá, jako by neutržila jedinou ránu. Byla hlavou státu, který obětoval miliony lidí kvůli nesmyslné invazi, invazi, kterou způsobila ona sama, a přitom budila dojem, že právě dorazila na hostinu. Rin se začala prodírat vpřed. Unegen ji okamžitě strhl zpátky. "Co děláš?" "Co asi?" Rin se mu vytrhla. "Dostanu ji. Jdi zatím zburcovat ostatní, budu potřebovat posily..." "Zbláznila ses?" "Vždyť je přímo támhle! Takhle dobrou šanci už nikdy nedostaneme!" 

Hodnocení: 3,9/5 

Velice děkuji za poskytnutí recenzního výtisku nakladatelství Host!

1 komentář: