pátek 8. prosince 2023

Zmiz, dokud můžeš


 Zmiz, dokud můžeš
aneb Když se do vás zakouká sociopat... Utíkejte! je druhým dílem nové kriminální série nesoucí název Laurel Snowová od americké autorky Rebecca Zanetti. Ta svůj první příběh napsala již v šesti letech a nyní má na svém kontě více než šedesát publikovaných titulů napříč mnoha žánry od nadpřirozené romance přes thriller. Autorčiných knih se prodalo více než pět milionů kusů a vycházejí v celé řadě zemích. Dokonce obsazují přední příčky žebříčků jako New York Times, USA Today či Amazon. 

Laurel se vrací do Genesis Valley. Má na starost vyšetřování dalšího sériového vraha. Který má spadeno na úspěšné a chytré ženy s doktorátem.  Tenhle stalker inteligentní ženy pozoruje a pomalu si s nimi hraje. A oběti neví, zda se jim to jen nezdá, nebo se opravdu něco děje.  Pomalu je nahlodává a postupně straší. A i když se schovají, tak on je vypátrá. Tenhle děsivý šílenec nezanechává stopy a zmrzačených těl přibývá. 

Dílo má přes 360 stran a kromě sériového vraha nabízí i trochu té romantické linky. Zmiz, dokud můžeš je napínavá kniha se sympatickou a velmi neobvyklou zvláštní agentkou FBI Laurel Snowovou, která trpí netypickou heterochromií - tedy, že každé její oko má jinou barvu. Její vlasy mají barvu ohně a navíc je to zázračné dítě. Je geniální a mohla dělat jakoukoli práci, ale rozhodla se pro psychologii a vžívání se do myšlení vrahů. 

"Kapitáne Riversi, co pro vás můžu udělat?" "Jsem Huck a snad jsem si tykali. K čemu ta formálnost, když jsme jeden druhýho viděli bez šatů?"

Laurel pořád trápí noční můry, řeší strach, aby se její genialita nezměnila v bláznovství. Stále pátrá po zmizelém otci, i když znásilnil její matku. Má problémy se sestrou, která je stejně geniální akorát  zkažená. Nepoznala lásku ani neměla zázemí. Je nevyzpytatelná a pravděpodobně nebezpečná, ani Laurel neví, co od ní může čekat. Abigail vyžaduje neustálou pozornost, které se jí nedostává. Aby sestru zaujala je ochotná udělat hodně. 

Laureniným parťákem se stává nevyzpytatelný a málomluvný Huck  Rivers. Je to lovec a stopař, který je odměřený individualista žijící osamoceně v lesích. Vyhýbá se lidem, jelikož s nimi neumí vycházet a je to známý morous. Dříve býval voják a ranger, a i když je na první pohled jasné, že s ním bude těžké pořízení, Laurel to k němu přes všechna varování táhne. Hrdinové se poslední dobou nevídali, spojil je, až další případ. Teď když mají zase spolupracovat, snaží se, aby to mezi nimi i po společně strávené noci profesně fungovala. Navíc se na obzoru objevila Huckova bývalá snoubenka, která je zároveň reportérka a snaží se získat informace pro svou práci.

Tahle temná detektivka se odehrává v Americe a konkrétně v malém horském městě Genesis Valley. Autorka jako kulisu využila nebezpečnou přírodu i zimní nehostinné počasí. Tedy mrazem sužovanou lokalitu. Nechybí ani kapitoly z pohledu obětí, které mi vždycky způsobí husí kůži a neskutečně oživí děj. 

"Obejdu se bez vaší pomoci. K vraždě došlo na území města, takže spadá do mojí působnosti. Nikdo vás sem neměl volat." Mávl rukou ke dveřím. "Vypadněte odsud." Přesně téhle situaci se chtěla vyhnout.

V napínavé knize nechybí mezilidské vztahy, intriky či zvraty. Tenhle děj plný děsivého řádění sériového vraha, který se nad své oběti povyšuje  - vás strhne. Hrdinům navíc opět dělá problémy šerif, který je nechce přizvat k případu. Zmiz, dokud můžeš je dramatické vypravování, navíc překvapivé a poněkud mrazivé. Mě osobně bavil druhý díl dokonce více než první. A rozhodně se moc těším na další pokračování. ;-)

Ukázka:

Ošidila ho o to, co od ní potřeboval, a teď za to musí zaplatit. Dočista ho opustila, bez ohledu na to, co všechno spolu mohli prožít. Ani se nerozloučila. Snad si nemyslí, že se před ním tady uprostřed divočiny schová? Že se může vyhnout roli, kterou je jí spolu s ním souzeno sehrát? Všechny ty dárečky z lásky, kterými se ji chystal zasypat, pro ni vůbec nic neznamenaly - a přitom jistě dobře věděla, jaké s ní má plány. On sám pro ni nic neznamenal. Když objevil tu její skrýš, nejprve si s ní trochu pohrál. Tady zanechal nějakou zvláštnost, tam zase děsivé znamení. Jen nenápadně, aby se vždycky zarazila, ale pak si namluvila, že se jí to jen zdálo, že jí pobyt v odloučení leze na mozek. Jenže jemu to pálí víc než jí a je načase, aby si to konečně uvědomila. On je totiž nejen chytřejší, ale taky mocnější.

Hodnocení: 4/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

3 komentáře:

  1. Četla jsem (tuhle i předchozí) a taky se mi líbily obě

    OdpovědětVymazat
  2. Nečetla jsem předchozí díl a asi mě tato série neláká.

    OdpovědětVymazat