pondělí 11. prosince 2023

Vražda za trest

 Vražda za trest je již šestým dílem série s kriminálním komisařem Florianem Kesslerem a patoložkou Julií Schwarzovou, což je opravdu sympatická osoba, která má více kompetencí než by k její profesi bylo záhodno. Ale díky své inteligenci a postřehům často značně usnadňuje vyšetřování, do kterého se ráda zapojuje.

Soudní lékařka Julia Schwarzová prohlubuje společným přespáváním vztah s komisařem Florianem Kesslerem, s kterým spolupracuje na nejnovějším případu sériového vraha, který si vybírá ty, kteří jsou pošpiněni nějakým prohřeškem.

"Něco tak hrozného jsem ještě neviděl," zasípal očividně rozrušený. "Nechápu, jak to u kriminálky můžete vydržet." Florian se na mladíka povzbudivě usmál. "Člověk si zvykne na všechno. I na ty nejhorší krutosti, kterých jsou lidé schopni. Nakonec je to jen otázka času."

Po městě se pohybuje sériový násilník, který své oběti omámí a odstraňuje jim části těl a nahrazuje je jinými. Na vyšetřovatele je vyvíjen velký tlak, jelikož těl přibývá a usvědčující důkazy chybí. Kromě případu se řeší vztahové problémy Lenji a spolupráce se státním zastupitelstvím. Příběh přináší trauma, domácí násilí, krádeže, lži, voyerství, ale i znásilnění. Jedná se opravdu o temný a zamotaný případ. 

Catherine Shepherd opět zasadila dílo do oblasti kolem německého Kolína nad Rýnem. Autorka se pyšní poutavým stylem vypravování a především umí nastolit mrazivou atmosféru. Detektivní příběh vypráví vypravěč, který se zaměřuje převážně na Julii, ale dílo je prokládané i částmi z pohledu několika obětí a značná část je věnována i znásilnění. Každý vypráví ze svého úhlu pohledu a střídání stupňuje napětí v ději a obohacuje celkový obraz. 

Dívala se na něj a obdivovala jeho atletickou postavu. Proč tenhle úžasný muž vlastně chtěl být s nudnou patoložkou? Když se večer vrátila domů, byla cítit smrtí - nebo přinejmenším dezinfekcí.  Ponořila se do jeho milujícího, upřímného pohledu. Nejspíš se to nikdy nedozví, ale možná ti ani nepotřebuje vědět. 

Tuhle sérii jsem si oblíbila, jelikož poodhaluje děsivou, ale důležitou práci na pitevně. Autorka si vybírá zamotané a hlavně zajímavé kriminální případy. Hlavní hrdinka je velice zajímavá postava – inteligentní a zároveň nepřístupná a chladná. Ale není se čemu divit, celá její rodina zažila hrozné věci. Juliin mladší bratr byl znásilněn a zabit a ona se teď snaží nalézt spravedlnost pro oběti a najít jejich vrahy. Pro ni je práce poslání.

Kniha má kolem 300 stran a zabývá se hned několika tématy. Jedná se o poměrně drsné čtení, ale rozhodně dramatické a překvapivé. A já osobně vůbec netušila, kdo je viníkem. A Vraždu za trest považuji za jeden z nejlepších dílů téhle detektivní série. 

Ukázka:

Měla pocit, že s každým slovem, které vyslovila, ji to vtahuje zpět do událostí oné noci. Naplnila ji nesnesitelná bolest. Bolest, o které věděla, že reálně nemůže existovat, a přesto jí připadala tak skutečná, že náhle vyskočila a prostě utekla ze soudní síně, Soudkyně volala její jméno. Několikrát. Ona se však nemohla vrátit. Ani o vteřinu déle nemohla vydržet v blízkosti toho monstra, které ji svlékalo lascivními pohledy. Něčí ruka ji chytla za paži a přitáhla si ji k sobě. "Anne, co to děláš?" V manželově tváři se zračila bezradnost. "Musíš vypovídat, nebo chceš riskovat, že ho neodsoudí? Obžaloba potřebuje tvé svědectví." "Vždyť ve mně našli jeho sperma," vydechla bezmocně a ukázala si na břicho, jako by manžel nevěděl, kde přesně ji pošpinila tělesná tekutina toho hnusáka.

Hodnocení: 4,4/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

6 komentářů:

  1. Tahle knížka byla pro mne první z řady s patoložkou Julií. Nezaujala mne tolik, jako třeba Angela Marsons, ale příležitostně ještě nějakou určitě zkusím...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Angelu Marsons neznám, takže nemohu soudit. ;-) Ale za mě je Julia bezva.

      Vymazat
  2. Sérii znám, ale neláká mě. Šla úplně mimo mě.

    OdpovědětVymazat
  3. Mám tuhle sérii také ráda - vyšetřovací dvojice je mi velmi sympatická. A tohle téma se opět povedlo - propracovaná myšlenka.

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavá knížka, co mě tam ale překvapilo jak se na konci do toho děje ještě zapletl zámečník, to mě teda vůbec nenapadlo. Ale tak ej potřeba aby to neustále gradovalo, člověk má pak mnohem lepší pocit z toho že to co čte dává skutečně smysl a někdo si na tom dal tu práci, víte?

    OdpovědětVymazat