pondělí 14. března 2016

Pygmalión

Pygmalión
Autorem je anglický dramatik George Bernard Shaw, který vyhrál r. 1925 Nobelovu cenu za literaturu a to už slibuje nevšední zážitek z četby. Pocházel z chudé rodiny, od 15 let se živí sám. Shaw se stal zakladatelem moderního anglického dramatu, ve svých dílech kritizuje společnost a používá k tomu svůj intelekt a uplatňuje ironii i sarkasmus.  Pygmalión patří mezi jeho nejznámější hry, jde o romantickou divadelní hru o pěti dějstvích, vypráví o prosté, naivní pouliční květinářce Líze Doolittlové a o despotickém, panovačném Henrym Higginsovi. Higgins je vášnivý vědec, expert na fonetiku, který uzavře se svým kamarádem plukovníkem Pickeringem sázku, že i s neurozené dívky jako je Líza Doolittlové udělá dámu. Ubytuje jí u sebe doma a snaží se jí vštípit základy spisovné mluvy a vybraného chování. Líze se rázem obrátí celý život naruby.

„... rozdíl mezi dámou a pouliční květinářkou není v tom, že se každá chová jinak, ale v tom, že lidé se ke každé z nich chovají jinak.

 V příběhu sledujeme rozkvět osobnosti Lízy Doolittlové. Z obyčejné, ušmudlané dívky, která neuměla správně vyslovovat a nikdy se nekoupala ve vaně, se stává sebevědomá, kultivovaná a sofistikovaná dáma. Naučí se, jak se správně vyjadřovat, oblékat a mluvit ve společnosti. Ovšem tento přerod nenastal za dne na den, ale Líza na sobě musela pracovat. A to tvrdě, hlavní hrdinka si s panovačným Higginsem užila své. Je to sice inteligentní muž, přesto necitlivý a netaktní. Příběh je čtivý, hravý i vtipný. Jde o předlohu k muzikálu My fair lady. Dílo je kritikou společnosti a přízemnosti vyšší společenské vrstvy, především jejich konvencí a předsudků. Často bývá Pygmalión zařazen do povinné četby na mnoha školách. Jedná se o světovou literaturu 1. pol. 20. století.


                                                           

Žádné komentáře:

Okomentovat