pondělí 14. března 2016

Romeo, Julie a tma

Romeo, Julie a tma

Autorem díla Romeo, Julie a tma je český autor, prozaik a scénárista Jan Otčenášek. Narodil se v Praze v roce 1924 v rodině truhláře. Mezi jeho dílo patří Občan Brych, Kulhavý Orfeus, Když pršelo v ráji apod. Romeo, Julie a tma se řadí do české literatury 2. pol. 20. století do druhé vlny válečné prózy. Jedná se o válečnou novelu s baladickými prvky, zabývající se židovskou tématikou a psychologickou propracovaností postav.  Neobyčejný milostný příběh plný protikladů. Pavel je árijec, přesto se bezhlavě zamiluje do Ester, která je židovka. Mezi nimi se vytváří silný citový vztah, i přes nepřízeň osudu. I ve tmě doby, vykvétá něco tak krásného jako láska dvou mladých lidí. I když spolu nikdy nešli svobodně po ulici a nevedli se za ruce, jejich láska je výjimečná.


„A dech se zastaví. Mne nejvíce děsí, že nebudu moci dýchat. Když je mi někdy těžko, tak si říkám: Ty hlupáčku, holka, vždyť dýcháš, vždyť můžeš dýchat. Je to požitek, jen si to stačit vždycky včas uvědomit. Pojď, zkusíme to spolu, chceš? Dýchat... nadechnout zhluboka, vzduch, cítíš? A myslet si při tom: Dýchám, dýchám, ještě dýchám... jsem boháč..“

Jde o příběh nadčasový. Ukazuje, že proti zlu se musí bojovat, ne jen nečině přihlížet. Založeno na dialogu mezi hlavními hrdiny, válka je v pozadí základ tvoří milostný příběh, do kterého zatnul drápy narušitel neboli 2. světová válka. Pavel odhodlaně ukrývá Ester. Ví, že je to zločin, za který může zaplatit celá rodina. Pavel přesto nepodléhá strachu, i přes veškeré nástrahy, je nesmírně statečný. Krátká novela sleduje osudy pronásledované Ester a statečného Pavla, který se nenechá zastrašit válečnou situací a neztrácí svoji lidskost. Každý den prokazuje svou odvahu tím, že Ester nevydá napospas německým vojákům, kteří by jí bez slitování odvezli do koncentračního tábora. Válečná situace se neustále zhoršuje a přiostřuje. Dochází k častějším a intenzivnějším domovním prohlídkám, tresty se stupňují. Novela nejen o lásce, ale i odvaze a obětování. Děj plný emocí, vykreslení doby, války i lidské krutosti. Je to poutavý i poučný příběh.

1 komentář:

  1. Tuhle knížku jsme měli na škole jako povinnou školní četbu, ale já se do toho ani za mák nemohla začíst. Podobné knížky mě nějak moc neberou.

    OdpovědětVymazat