pondělí 25. července 2016

Dcera

Čtvrtý díl knižní série Selekce-Dcera nezklamal a v Cooboo opět vsadili na krásnou obálku. Tyhle nadýchané, snové šaty bych si nejraději hned vyzkoušela.

Hlavní hrdinkou je Eadlyn, která je dcerou Ameriky a Maxona, jež známe z předchozích dílů. Během let, kdy vládli Eadlyni rodiče, došlo k mnoha výrazným změnám. Nejdůležitějším aktem bylo zrušení kast, které rozdělovaly lid. Ať se může zdát, že lidé by teď měli být šťastní a vděční, opak je pravdou. Stále častěji dochází k nepokojům, lidé se nemohou sžít s novým rozdělením společnosti. A král si neví rady, jak celou situaci vyřešit. Proto se rozhodne, že uspořádá Selekci a tím zaměstná lid a upoutá jeho pozornost, než stačí vyřešit svízelnou situaci.

„Chápu, proč je Selekce lákavá. Možná tam na mě někde venku čeká ten pravý a já náhodou vylosuju jeho jméno, setkávám se s ním a bezhlavě se do něj zamiluju. Jenže na druhou stranu si připadám jako výstavní kůň a všichni mě kritizují ještě víc než předtím.“

Eadlyn Schreaveová podle mého názoru rozhodně nevyhraje nejsympatičtější hrdinku roku. Má se stát první ženskou dědičkou trůnu, odmala žije v blahobytu, obklopena luxusem a možná tohle je důvodem, proč je nesmírně rozmazlená, sebestředná, panovačná a nafoukaná. (Na druhou stranu, takhle nějak si já pravou princeznu představuji.)

„O své cestě jsem si chtěla rozhodovat jen já. Možná právě obava z toho, že kdokoli by mi ji zkřížil, by mě zbavil kontroly, byla důvod, proč jsem se ohradila plotem.“

Celý příběh je vyprávěn z pohledu princezny Eadlyn, takže víme, co si o celé Selekci vlastně myslí a jak vnímá jednotlivé nápadníky. A i když ze začátku vůbec nevěřila, že ji Selekce může přinést lásku a brala ji jen jako nutnou frašku, tak postupem času, když se s jednotlivými účastníky blíže poznává, dochází k pozvolné změně nejen jejího charakteru, ale i jejích citů a názorů.

„Někdy se ale stává, že ten, po kterém jsi vždycky toužila, jednoho dne projde dveřmi, odhodlaný ti odolat. A ty mu přesto dokážeš, že jsi ho hodna.“


Tenhle dívčí román z prostředí monarchie zaujme svoji úžasnou obálkou a i poněkud nafrněnou hlavní hrdinkou. Příběh sám o sobě se dobře čte, je to takové milé, oddechové čtení. V knize jsem bohužel postrádala nějaké to napětí, protože za celou dobu se v Dceři nic závratného neudálo.

Na to, jak celá Selekce dopadne a kdo nakonec získá Eadlyno srdce, si  ale budeme muset  ještě nějaký ten pátek počkat. 
Dobrou zprávou je, že na konci srpna si můžete čekání na další díl zkrátit třeba četbou knihy povídek ze světa Selekce, která nese název Šťastně až navěky.
Ukázka:
Mámu a tátu jsem vinila z toho, že nebyli schopní udržet zemi pod kontrolou a vnutili mě do téhle hrozivé situace, Ahrena jsem vinila z toho, že se mě snažil přimět, abych ty kluky vůbec vzala v úvahu. Bude ze mě královna a královna může být jakákoli… jen ne zranitelná. Dostaveníčko z předchozího večera mě ujistilo o několika věcech. Za prvé, se Selekcí jsem měla pravdu. Neexistuje, abych si našla partnera za těchto podmínek. A považovala jsem za zázrak, že v minulosti se to někomu povedlo. Nutit člověka, aby se otevřel desítkám cizinců, nemůže prospět jeho duševnímu zdraví. Za druhé, pokud se vůbec někdy vdám, šance na to, že půjde o vášnivou a nehynoucí lásku, jsou mizivé. Láska jen nabourává obranný štít a to si nemůžu dovolit.

Hodnocení: 3,5/5

Recenze psaná pro Literární svět.

10 komentářů:

  1. Mě se doma už pěkně dlouho povaluje první díl, tedy Selekce a pořád se nějak nemůžu dostat k tomu, abych si ji přečetla - i když na ni, stejně jako na všechny ostatní díly je, jak koukám, všude jen samá chvála :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se mi taky stává. Doma se mi povaluje taky několik knih, na které se chystám, ale nemůžu se dostat k tomu je přečíst. :D

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Na Dceru se teprve chystám a nejdříve bych ještě měla dočíst Selekci :) No, mám se na co těšit :) Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já se pořád přemlouvám k prvnímu dílu. Vím, že se říká, nesuď knihu podle přebalu, ale nějak mi to prostě nedá :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak můžeš zkusit přečíst první díl a přinejhorším zjistíš, že to není nic pro tebe a přinejlepším objevíš novou sérii, kterou si zamiluješ. :)

      Vymazat
  4. Skělá recenze :). Dceru jsem četla a moc se mi líbila. Stejně jako celá série. A už se moc těším na další díly a na Šťastně až navěky se také moc těším:).

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělá recenze! :)
    Jsem milovník Selekce, takže Dceru mám doma také, ale chci se do ní pustit až ke konci roku, abych nemusela tak dlouho čekat na druhý díl :)
    Abych se přiznala, takže ještě víc než na Dceru se těším na Šťastně až navěky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Šťastně až navěky mám také v plánu přečíst. :)

      Vymazat