středa 13. prosince 2017

Palác lží

Palác lží je stejně jako zbytek série čtivý a poutavý. Erin Watt (pseudonym, pod kterým píší dvě americké autorky) opět nezklamala. Děj se mi opět líbil, měl spád a nenudil.

Royalovi jsou jako jablko v té pohádce. Navenek nádherní a do morku kostí prohnilí.

Tahle série si získala mnoho fanoušků po celém světě a není se čemu divit. Příběh je to návykový, nechybí v něm napětí, akce ani láska. Opět se mi povedlo knihu přečíst během jednoho dne, prostě jsem se musela ihned dozvědět, jak to celé dopadne.  A samozřejmě mě mrzelo, že už se musím s Ellou a Reedem rozloučit.

„Jsem Royal, zlato. Neutíkám. Bojuju.“

Palác lží je psaný svižně, jde o jednoduchý příběh, který se bude líbit mladým dívkám, které rády čtou o namakaných a zlobivých chlapech, kteří se sice tváří drsně, ale mají srdce na správném místě.  Tenhle dívčí román je vlastně o velké lásce mezi Reedem a Ellou, kteří se musí postavit osudu a o svůj vztah bojovat. Ale nejde jen o nalezení spřízněné duše, tohle dílo ukazuje i obrácenou tvář moci a peněz.

Autorkám se pokaždé povedlo ukončit díl tak neuvěřitelně napínavě, že člověk nemohl odolat a musel pokračovat ve čtení. Závěrečný díl je, co se týká zvratů nejslabším, ale přesto patří k lepším titulům z žánru young adult. Jde o pěkné zakončení romantického příběhu, i když poněkud předvídatelné. Ale ono to prostě jinak ani skončit nemohlo.

„Stejně bych teď radši slyšel příběh strejdy Stevea. Vstal z mrtvých. To je slušný.“

Hned od prvních stran je to dramatické, řeší se vražda Brooke – hlavním podezřelým je Reed Royal, jelikož si svým nemorálním a agresivním životem nadělal spoustu nepřátel, důkazy proti němu každým dnem přibývají. Reed měl podle policie prostředky, motiv i příležitost. Situace se rychle stává velmi vážnou. Jeho velká láska Ella mu celého srdce věří a nechce o něj přijít. Do jejich vztahu se kromě zákona míchá i Ellin nově nalezený otec, který byl několik měsíců považován za mrtvého a zaběhnutý pořádek se začne rychle měnit. Steve si vynahrazuje předešlá léta a snaží se být striktní a odehnat tyto dvě hrdličky od sebe. Ellu chce mít, co možná nejdále od nechvalně známé rodiny Royalů.

„Tvůj syn měl právě ty svoje pracky na mojí dceři!“ vyštěkne Steve. Vlastně jsem na ní měl rty. Jenže mlčí.

Jako tomu už bylo u Prokletého prince, v ději se střídají dva hlavní hrdinové v rolích vypravěčů. Nakoukneme tak do hlavy nejen Elly Harperové, ale i Reeda Royala. A můžeme tak porovnat ženský a mužský pohled na věc.

Postavy nám dospěly, změnily se a vazby mezi členy rodiny se prohloubily. Royalovi pookřáli, zmužněli a navíc zmoudřeli. Ella jim prostě obrátila život naruby, ale v tom dobrém slova smyslu. Zkrotila tyhle nebezpečné bratry a omotala si je kolem prstu.

zdroj

I když na skvělou Papírovou princeznu už žádný díl nedosáhl, tak autorky sepsaly povedený konec, ve kterém jsme se rozloučili s oblíbenými hrdiny. Mám jen jednu výtku k samotné zápletce, která se točila kolem vraha Brooke a byla dopředu předvídatelná a průhledná. Jelikož v díle nevystupuje mnoho postav, bylo snad všem dopředu jasné, k čemu příběh směřuje.   

„A abys věděla,“ zašeptá mi do rozpálené kůže, „nemusíš se pro mě strojit. Jsi krásná, ať máš na sobě cokoli.“ Zvedne hlavu a svůdně se pousměje. „Jsi ještě krásnější, když na sobě nemáš vůbec nic.“

Vůbec se mi s těmi roztomilými Royali nechtělo rozloučit. Po přečtení jsem si říkala, že by si autorky pro své věrné fanoušky mohly připravit novou sérii, která by blíže popisovala peripetie dalšího bratra nejlépe Eastona, prostor by k tomu byl. Tak jsem zapátrala a zjistila, že v Americe už vyšlo pokračování. Jedna kniha, která je věnovaná Gideonovi a Savannah a pak série o miláčkovi 
Eastonovi, snad se těchto knih brzy dočkáme i v češtině. Jisté je, že se v příštím roce můžeme těšit na dílo When It's Real – Něco skutečného, které popisuje problémy slavného rockera, jenž si potřebuje trochu vylepšit pověst a dívce, která předstírá, že je jeho přítelkyní.

„Pověděla jsem jim to.“ Trhnu bradou. „Tenhle barák je až moc prolezlý tajnostmi.“

Erin Watt je pseudonym dvou kamarádek spisovatelek – Jen Frederick a Elle Kennedy, které spojily síly a vytvořily skvělou sérii Royalové. Obě autorky mnohé spojuje – nejen starost o svou rodinu a domácí mazlíčky, ale i láska ke knihám a samotnému psaní.

Ukázka:
„Táta je tvůj opatrovník.“ „Jenže Steve je můj otec. Jestli bude chtít, abych s ním bydlela, budu muset odejít.“ „Ani. Náhodou.“ „To se nestane,“ přidá se k němu Easton. I dvojčata souhlasně přikyvují. Hrudí se mi rozlije vřelý pocit. Ještě pořád občas nedokážu uvěřit, že jsme se ze začátku všichni nenáviděli. Reed byl odhodlaný, že mě zničí. Jeho bratři si mě buď dobírali, nebo mě ignorovali. Každý den jsem snila o tom, že odtud uteču. A teď si život bez Royalů nedovedu představit. Žaludek se mi znovu sevře úzkostí, když si vzpomenu, kde Reed strávil minulý večer. Existuje dost reálná šance, že brzy už v mém životě nebude, ne pokud policie skutečně věří, že Brooke zabil.

 Moc děkuji  Martinus.cz za poskytnutí recenzního výtisku!


6 komentářů:

  1. Tahle série mě láká. Vypadá to na příjemnou oddychovku, která by mohla být trochu zajímavější, než YA bývá...:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Už se těším až se o Vánocích pustím do prvního dílu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já si to prostě musím přečíst! Vím, že to bude asi tak trochu blbost, ale čtivá blbost a jako oddychovka super! :D

    OdpovědětVymazat