středa 4. dubna 2018

Ydris


Koncem května to bude už rok, co jsem si kromě mého milovaného blogu založila i knižní instagram. A nedávno jsem díky tomu mohla přečíst knihu Ydris. Samotný autor mi tenhle fantasy příběh nabídl a já byla polichocena. Je opravdu hezké, když si někdo všimne vaší práce a ocení ji, to je největší odměna.

A teď zpátky ke knize, která mě zaujme už svou jednoduchou obálkou. V dnešní době, je to nevídaná změna a já černé barvě fandím, takže za mě spokojenost. Spolu s knihou mi byla poslána i opravdu krásná a především prostorná mapa Avirského království, kterou si můžete z části prohlédnout na fotografii v článku.

 Orseon pak pohlédl zpět na mapu Avirie. „Bohové, stůjte při mně,“ zašeptal král tichou modlitbu. Třetí rodové války byly rozpoutány.

Avirské království momentálně obývají lidé a avirové.  Mezi mnoha skupinami obyvatel, rody a cechy dochází k neshodám a bojům. Kromě toho, že si jdou nemilosrdně po krku, mají i nepřátele v podobě krvežíznivých démonů a stvůr, kteří čím dál tím, častěji opouštějí svoje úkryty a pochutnávají si na mase. Odkaz tastedarů nás přenese rovnou do období, kdy byl zabit král země a na jeho místo nastoupil nový rod a tím započala další krutá válka, ve které bude záležet na tom, kdo se postaví na čí stranu.


Kniha je vyprávěna er-formou, kdy se vypravěč nejčastěji zaměřuje na lstivého a pohledného Wraela, který si ve městě vybudoval rozsáhlou síť kontaktů i nepřátel. Další výraznou postavou je Acrel princezna, která během jednoho převratu přišla o všechny své blízké a zůstala sama s touhou po pomstě nebo Saerlina zběhlá kněžka, která ovládá mocnou magii. A nemůžu vynechat ani Rorna, který se rozhodl následovat své sny a vydat se na nebezpečnou pouť.

„Chyběls mně tu. Nějakej opilej chlap mě včera furt plácal po zadku.“ To se nedivím, chtěl poznamenat Wreal, když si připomněl, jak pěkně tvarované pozadí má, ale utrousil jen: „Byl vyšší než já?“ „Myslím, že jo.“ „Tak to bych ti stejně nepomohl,“ zasmál se mladík.




V knize se objevuje poměrně velké množství postav a chvílemi to může být poněkud matoucí. Ydris je prvním dílem rozsáhlé ságy, takže vás jistě nezarazí, že jde o takovou poznávací část, která uvede čtenáře do děje a seznámí ho s mnoha hrdiny i magickým prostředím.Ydris nám nastiňuje působivý svět, který je krutý a ve kterém přežijí jen ti nejlepší. Krátké kapitoly jsou obohaceny ilustracemi, básněmi i písněmi.

Tuhle českou fantasy mají na svědomí dva mladí spisovatelé, kteří se pyšní pěkně zpracovanými webovými stránkami, kde se dozvíte mnohé informace i zajímavosti. Dokonce si zde můžete přečíst úryvek z knihy. Na webu naleznete i písně či obrázky. Odkaz naleznete zde, tak jestli máte chuť, podívejte se a podpořte tak českou literární scénu.

„Nejsme otcovrazi,“ řekl bezvýrazným hlasem Nilvar. „Protože ty jsi nám nikdy nebyl otcem.“ S těmi slovy mu vrazil do srdce svůj meč.

Kromě úžasné mapy a sympatického hlavního hrdiny Wraela se mi na knize nejvíce líbí styl psaní. Autoři vytvořili opravdu vtipné dialogy, které mile překvapily a navíc ty jejich průpovídky v ději jsou fakt povedené. Všemožné zvláštní slovní obraty a popisy mě osobně bavily.

Někde jsem četla přirovnání, že Ydris je taková česká Hra o trůny. I když nelze dávat do jednoho pytle jablka a hrušky, tak nějaké podobné rysy vidím. V Odkazu tastedarů je také hodně postav i rozhádaných rodů, dochází k bojům o moc i o trůn a doufám, že se v dalších dílech dočkáme i těch draků. :D

Ztrácel se v jejích světle němých očích, téměř tak zlatavých jako jsou klasy v posledním doteku zapadajícího slunce. Jejich pohled byl pronikavý jako výkřik lišky do nočního ticha. Její pleť odstínem připomínala fareonský oříšek. Vlasy dívky měly lesk a barvu bobulí rulíku.

Podle recenzí se téměř všichni shodnou, že konec příběhu se jim líbil více. Já mám ovšem naprosto rozdílný názor. Já začátek knihy hltala jedním dechem a byla jsem fakt nadšená, jaké možnosti se v příběhu otvírají, byla jsem dokonce rozhodnutá dát knize 5 hvězd z pěti, ale každou další kapitolou přibývalo hrdinů a příběh se přestal významně posouvat. Emotivní závěr se u mě úplně minul účinkem, protože jsem si nestihla postavy náležitě oblíbit.

Příběh je to čtivý a chvílemi napínavý. Každopádně jde o krvavé dílo, které teprve seznamuje čtenáře s novým, nebezpečným světem. Kniha je plná bojů, krve, touhy, vražd, zrady, magie i hrdinství.




„Buď sama sebou. Pokud ti tvou lásku bude oplácet, užívej si pak každé chvíle s ním, každého okamžiku, protože nikdy nevíš, kdy ti ho vezmou. Neztrácej čas váháním, abys potom hořce nelitovala každé promarněné hodiny.“

Mně osobně se kniha celkem líbila, na české poměry jde o zdařilé dílo. Věřím, že nadcházející části přinesou více zvratů, bojů a více informací o hlavních hrdinech. Na rozjezd hodnotím kladně a rozhodně si nenechám ujít pokračování. Jsem ráda, že mi do knihovničky přibyla nová fantasy série, která je inspirovaná slovanskou mytologií.

Autoři: Květoslav Hönig se narodil ve Zlíně a momentálně studuje lesnictví. Má talent na atletiku a Starraft2. Kromě psaní knih mezi jeho koníčky patří kreslení a vandrování.
Ondřej L. Hrabal se narodil v Uherském Hradišti, studuje filozofii a anglickou filologii. Kromě žánru fantasy se věnuje hudbě, píše prózu, verše i drama.


Ukázka:
 „Galdore!“ vykřikla dívka zděšeně. „Teď musíš být statečná,“ chraptěl velký muž. „Nasedni na koně a pokračuj dál v cestě do Wara za tvým dědem.“ Každé slovo dokázal vyslovit jen s velkým úsilím. „Nesmíš se tu zdržet… tři lapkové se rozutekli do lesů… vrátí se.“ „Ale-“ začala dívka, avšak Galdor ji přerušil.  „Vezmi… vezmi si můj měšec… pár mincí.“ Bojovník vykašlal další krev a nešťastně hleděl na svoji svěřenkyni. Acrel bezmocně sledovala, jak se svalil na záda. „Prosím, prosím, neumírej,“ plakala. „Nesmíš umřít, jsi jediný, koho teď mám.“ „Acrel -“ zašeptal muž a znehybněl. Jiskra v jeho očích vyhasla a na mladou princeznu nyní hleděly již jen dvě prázdné zorničky. Dívka potlačila vzlyky a zavřela Galdorovi víčka. Vstala a s námahou jej odtáhla pryč z cesty.

Hodnocení: 3,8/5

Moc děkuji Květoslavu Hönigoviza poslání knihy Ydris!

A co vy, četli jste už Ydris? Máte nějakého oblíbeného českého autora? :)

8 komentářů:

  1. to zni opravdu moc dobre... ale me by zajimalo asi nejvic, jak to vypada s dalsimi dily?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Psala jsem autorovi, tak až se dozvím víc, napíšu. :)

      Vymazat
    2. to je super... ja uz jsem hodne opratrna na serie, protoze nemam rada, kdyz nejsou dokoncene

      Vymazat
    3. To chápu, to také nemám ráda. Dostala jsem odpověď, že na druhém díle se usilovně pracuje. Ale bude se pravděpodobně vydávat, až příští rok, pokud se to stihne, tak už koncem letošního. :)
      PS: Ostatní díly pak budou následovat, děj je vymyšlený už pro celou ságu.

      Vymazat
  2. Hledám si všechny možné informace a stále nevím, zda do ní jít. Mám ráda fantasy a nejradši bych se do toho ponořila víc a získala v knižním fantasy světě větší rozhled. Asi si knížku pořídím, ale o dalších dílech se nikde nikdo nezmiňuje. Nevím jak to vypadá?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky by mě zajímalo, jak to vypadá s dalšími díly, snad mi k tomu sám autor řekne více informací. :)

      Vymazat
  3. Tahle knížka mě zaujala...na druhou stranu trošku váhám, zda se do ní pustit.
    Jak bys ji popsala třemi slovy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavá otázka, ale kniha se jen třemi slovy popsat nedá. :D KAždému se navíc líbí něco jiného, takže těžko odhadnout, jestli to bude tvůj šálek kávy. Každopádně na poměry české tvorby, pěkný začátek série. :)

      Vymazat