sobota 17. srpna 2019

Má první láska

zdroj

Má první láska je ideální pro letní prázdninové čtení. Kdy se ve vzduchu vznáší láska, všechny hřeje sluníčko a život oslazuje zmrzlina. Jde o jednoduchý, odpočinkový příběh, který je čtivý a především romantický.

Láska je jako atomová bomba ničí všechno, co zasáhne, a po ní zůstanou jen hluboké krátery.

Tenhle dívčí román má na svědomí německá autorka Tanja Voosen, která ví, co zaujme mladé čtenáře. Autorčina sarkastická a cynická hrdinka mě mnohokrát pobavila. Kniha je skvělým pomocníkem na zpříjemnění dne. Při čtení jsem si odpočinula, pobavila i dojala. Navíc je v knize hned několik narážek na známá díla, filmy i příběhy, například 50 odstínů šedi, Stmívání nebo třeba Harry Potter.


Cassidy Casterová je 17 letá cynička, která nevěří na lásku. Je přesvědčená, že jde o přežitek doby. Je to ukecaná, svá, vztahovačná, drzá rebelka, o které se po škole šíří drby a pomluvy. Hrdinka si myslí, že je proti lásce imunní. Její matka, která se na hledání lásky upíná a jde z jednoho vztahu do druhého na úkor rodiny, není zrovna ideálním vzorem. Cassidy se postupně stává vztahovou poradkyní. Otvírá si bysnyz, kde za peníze pomáhá ostatním s rozchody. Těm, kteří jsou v nefunkčním vztahu dodává sílu pohnout se dál a najít spřízněnou duši. Ostatní ji berou jako takovou expertku na srdeční potíže, i když s vlastními pocity si neví rady. Hlavu ji totiž zamotá Colton Daniels, který je samozřejmě ten nejhezčí kluk ze školy, oblíbený, samolibý, arogantní, charismatický, ale zároveň sebestředný sukničkář. Prostě známý Casanova, který si je vědom svého vzhledu a sebevědomě se nosí.

Zlomená srdce se hojí různě a nikdo nemůže předvídat, jak dlouho takový proces trvá. Proto se všichni tak bojíme.

Tahle young adult je okořeněná vtipem, cynismem, ukecanými hrdiny a vtipnými dialogy. Je to dobře napsaná slaďárna, ve která hraje hlavní roli láska. Čtení jsem si užila, i když už nepatřím mezi cílovou skupinu čtenářů.

Kniha má náboj, rozhodně musím pochválit vzájemné jiskření mezi hlavními hrdiny. Chemie mezi nimi opravdu funguje na jedničku. Kniha je plná neustálého popichování a škádlení. Oba se navzájem často a rádi vytáčejí. Prostě dva nepřátelé, kteří se nenávidí a na potkání uráží. Jsou jako den a noc. Ale stejně je to k sobě přitahuje a táhne.


I když se člověk o svůj život s někým dělil jen krátce, stejně v něm ten druhý zanechal stopy. Připomíná po rozchodu každá věc a každé místo bývalou lásku? Podaří se vypustit z paměti společné vzpomínky?

Má první láska je především vtipná, čtivá a má jiskru i spád. Postavy jsou uvěřitelné, mající nejen dobré, ale i špatné vlastnosti, které je polidšťují.

Tahle odpočinková kniha je ideální volbou k vodě či na dovolenou. Je to milý příběh, který potěší i tím, že jde o samostatný dívčí román, autorka tak nic zbytečně neprodlužovala a navíc čtenář nemusí čekat na pokračování.

Ukázka:
V jedné písničce od Beatles se zpívá: „All You Need Is Love.“ Měla jsem jí ale plné zuby a za všeho nejvíc mě na tom kousku rozčiloval fakt, že jsem s Lenonnem a jeho partou rozhodně nesouhlasila. Naopak, podle se pěkně pletli. Láska totiž není všechno, co člověk potřebuje. Z toho jsem si dokonce v posledních pár letech udělala osobní mantru, i když se mnou můj postoj mnoho lidí nesdílelo. Všichni se totiž za láskou honili jako posedlí. Jako by to byl nějaký sport nebo jim za hlavou neviditelné hodinky odtikávaly čas, který zbýval do chvíle, než jejich nevyužité pocity zvadnou a uschnou. Lásku viděli jako privilegium pro určitou část populace. A ona je přitom všude! V písničkách, romantických komediích… Happy end jako drobenka na růžovém koláči lidských snů.

Hodnocení: 4/5

Recenze psaná pro Literární svět!

5 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze. :) Kniha vypadá jako úžasné čtení na prázdinový relax. Navíc má vážně povedenou obálku. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nejspíš už taky nebudu úplně cílovka, ale stejně si mě nalákala. Přidám si knihu na svůj WTR seznam na goodreads. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednou za čas nějaká romanťárna neuškodí. :) Ať se ti kniha líbí.

      Vymazat
    2. Přesně tak. A děkuji. :)

      Vymazat