čtvrtek 12. března 2020

Odměna z pekla



Odměna z pekla je novinkou z nakladatelství Fantom Print, která přináší takový koktejl všeho možného. Jde o samostatný román, který napsali bratři Joe R. Landsdale a John L. Autoři do příběhu zakomponovali western, ďábla, zombíky, nebo třeba apokalypsu.

Jde o takovou jednohubku určenou především mužům, kteří jistě ocení dominanci hlavních postav, souboje, lehké dívky, chlast a vulgarismy. Odměna z pekla je plná siláckých řeči, drsných týpků, kteří si myslí, že jim patří svět a že jim všechno projde.

Nemůžu chodit. Zmrzačil jsi mě.“
„Hádám, že máš recht. No, takhle tě nechat nemůžu.“
Quill zvedl revolver a vystřelil. Kulka utrhla prckovi vršek hlavy. „Vidíš,“ konstatoval Quill. „Hnedle je to lepší.“


Příběh se odehrává na divokém západě v městečku Falling Rock městečku, kde to přetéká nadpřirozenými bytostmi a nabručenými chlapi, kteří se pro zábavu zabíjejí. Quill je tamní vůdce, který si násilně vymáhá výsadní postavení v komunitě, když se mu někdo připlete do cesty, zle skončí. Lovec odměn Smith na vlastní kůži zjistí, jak lehce lze přijít o život, když špatně vyměříte zápalnou šňůru u dynamitu. Ale očividně i u posmrtného života existují druhé šance. Takže je náš hrdina opět poslán na misi, tentokrát samotným ďáblem.

Kniha je složená z 6 částí – krátkých kapitol a dodatku. Odměna z pekla je chaotické fantasy, nestačila jsem se divit, s čím vším autoři vyrukovali. Zaměřili se na neohrožené, tvrdé muže s pistolí u pasu a alkoholem v ruce. V knize čeká nadpřirozeno, vtip, kovbojové, střelba, temné přízraky, nebezpečí i alkohol a karty.

Bratrské duo připravilo takové jednoduché dílo, vhodné pro odreagování. V díle se objeví kromě akčních momentů i humorné okamžiky. Dílo bylo psáno hlavně pro pobavení a to splnilo účel. Na knize je zajímavá i mluva, která je nespisovná a okořeněná mnoha vulgarismy. Ale rozhodně se nejedná o nějaké nezapomenutelné dílo. Kromě mnoha chyb a překlepů v textu, což poměrně kazilo radost z četby, chyběla knize více propracovaná zápletka. Odměna z pekla mě osobně tolik nenadchla, nebylo to zrovna čtení pro dívky.



Chlapy s podobnými ksichty by se úspěšně daly strašit děti. Za nehty prstů, které svíraly karty, se nacházelo tolik špíny, že by se tam mohla pěstovat kukuřice.

Opravdu krátký, svižný příběh, který v klidu přečtete během odpoledne. Příběh není nikterak složitý, ale plný vulgarismů, krve, zabíjení, násilí, rvaček, střelných zbraní a drsných chlapů. Kniha přináší celou řadu netypických přirovnání, na které by jen tak nikdo nepřišel. Ale jinak nejde o propracovaný román, spíš humorně laděné fantasy přeplněné vším možným i nemožným.

Ukázka:
Quill zvedl její téměř nahé tělo z rakve stejně snadno a něžně, jako by zvedal koťátko. S ženou v náručí vyrazil z kopce k městečku. Když scházel dolů, pošeptala mu něco do ucha. Hlas měla chraplavý, ale rozuměl jí i tak: „Miluji tě.“ „A já miluju tebe,“ odvětil. „Bez tebe… jsem…“ Přitiskla mu prst na rty. A pak jí upadla noha. Quill se zastavil. Pohlédl na upadlý úd a potom pohlédl na ženu. Zatvářila se jako tasemnice, která právě vykoukla z prdele a zvažuje, kde to vlastně je.  A pak jí upadla druhá noha.

 Hodnocení: 2,9/5

Velice děkuji nakladatelství Fantom Print za poskytnutí recenzního výtisku!


6 komentářů:

  1. Zajímavá recenze. Knihu bych si nevybrala ani před přečtením recenze. Teď jsem si ale více než jistá, že to není nic pro mě. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Jen by mě zajímalo, proč jsi knize dala relativně nízké hodnocení, když tam podle tvého článku nebyly žádná negativa. Je to jen kvůli tomu, že to bylo sprosté, objevovaly se tam lehké holky, hlavní postavy chlastaly a podobně? Nebo tam bylo něco zásadního? Díky za odpověď :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Celkově mi kniha tím vším nesedla. Jak jsem psala je to chaotické, moc jednoduché a primárně psané pro muže. ;-)

      Vymazat
  3. Hezká recenze :-) Tady ta knížka prostě byla absurdita za absurditou, já se pak už jen smála :-D

    OdpovědětVymazat