úterý 24. března 2020

Rez a záře hvězd

Rez a záře hvězd je samostatným románem inspirovaným skutečnými událostmi. Autorka se ponořila do zkoumání děsivého případu – únosu jedenáctileté Sally Hornerové a jejího dvouletého psychického a fyzického trýznění.

Kniha se stala předlohou známé Nabokovovi Lolity. Je to opravdu znepokojující čtení, když čtenář ví, že se jedná o skutečnou událost.


„Jsi svěřená do mé péče, rozumíš?“ Sally nerozuměla. Naprosto ničemu. Ale přikývla, protože se příliš bála položit mu otázky, které ji pálily na jazyku.


Jde o jeden z nejznámějších únosů v Americe. Příběh se odehrává v New Jersey roku 1948-1952. Sally shodou událostí narazí na trestance, zločince, sexuálního násilníka, který si ji vybral v obchodě. Jelikož je to ještě dítě nechá se snadno zmanipulovat a přesvědčit. V dobré víře, že jde o muže zákona, který se jí snaží zachránit před soudem, s ním odjede pryč. Ale postupně zjišťuje s kým má doopravdy tu čest, ale to už je pozdě.

Čtení je to dramatické, znepokojivé i srdceryvné. V příběhu se střídají vypravěči, ovšem nejčastěji se setkáváme právě se Sally. Jde tedy o vyprávění z pohledu malého děvčátka, které vůbec netuší, o co jde a jak se má bránit.

Je smutné, že se žalem je to stejné jako se zbožím v obchodě, říkal si. Nejdřív je smutek čistý a čerstvý, ale jen nějakou dobu, pak se začne kazit. A zanedlouho ho nahradí jiná, novější bolest, která starý zármutek odsune do pozadí, kde se na něj nakonec zapomene. 



Psychologický román, ve kterém se setkáme s pedofilií, road tripem, lhaním, vyhrožováním, únosem i týráním. Kniha není pro slabé povahy, ne že by třeba postelové scény byly nějak zevrubně popsány, to právě naopak jsou pouze naznačené.Ale přeci jen jde o vyprávění malého děvčátka, které ani pořádně neví, o co jde.  Děsivý příběh vás ovšem pohltí a budete o něm přemýšlet. Dílo vás jednoznačně chytí za srdce a malé hrdinky vám bude hrozně líto a budete mít chuť ji dostat ze spárů netvora a vrátit domů k mamince, kam patří.

Některé úseky se nečetly dobře, bylo mi zle z toho, jak zvrácení někteří lidé jsou a jací násilníci žijí kolem nás. Ale kniha mě okamžitě vtáhla do děje a nenudila jsem se.

Silné vyprávění jednoho smutného případu. Samotný příběh autora dobře vystavěla. Nejde o rekonstrukci kriminálního činu, ale vychází z informací, na které při svém pátrání narazila. Je to taková představa autorky o letech, které dívka strávila s věznitelem. Autorka pouze vycházela z tragédie, takže většina vyprávění vychází z její fantazie – dvouročního teroru malého děvčátka. Greenwoodová si do příběhu přidala i některé postavy, aby se jí hodily do její rekonstrukce hrůzného činu.

Ukázka:
„Poslyš. Změna plánů. Vláda říká, že tě musím předvést na ústředí.“ Sally cítila, že se jí podlamují kolena. Do hrdla jí stouply žaludeční šťávy, ale příliš se bála, než aby je vyplivla, proto je spolkla. Pálily ji v krku. Zavrtěla hlavou. „K soudu?“ zeptala se. Zasmál se a poklepal jí na záda. „Kéž by to bylo tak snadné, zlato. Víš, je to na pobřeží. V Atlantic City.“ „To nejde,“ řekla. „Já přece nemůžu z Camdenu, máma by mě nikdy nepustila.“ Sally znovu zavrtěla hlavou. „Moje sestra bude mít dítě.“ Ale když pak stáhl dozadu kabát, Sally viděla, že mu z pasu čouhá rukojeť pistole. Zatmělo se jí před očima. Uděláš přesně to, co ti teď povím,“ nařídil. 

Hodnocení: 4/5

Velice děkuji Knihy Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku!

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze. :) Věřím, že je kniha hodně silná, zvláště pokud jde o příběh podle skutečné události. Já si ji ale nechám ujít...

    OdpovědětVymazat
  2. Vyzerá to na skutočne silný príbeh, osobne by som po knihe asi nesiahla. Zaujala ma, ale nemám veľmi v obľube smutné príbehy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to silný příběh, který si určitě své čtenáře najde.

      Vymazat