středa 4. března 2020

Královna povětří a temnoty



Královna povětří a temnoty je třetím a zároveň závěrečným dílem napínavé série Temné lsti. Tahle fantasy je psána v žánru young adult a jde o velmi čtivé dílo, které se sice rozkládá na 726 stránkách, ale protože Cassandra Clare si pro své čtenáře připravila akci téměř na každé straně, tak samotné kapitoly velice rychle mizí před očima.

Kniha je plná zvratů, dobrodružství, napětí i akce a samozřejmě lásky.

Oficiální anotace:
Po dramatických událostech Pána stínů hrozí lovcům stínů občanská válka. Rodina Blackthornových se ocitá přímo uprostřed konfliktu, který by mohl roztrhat svět na kusy. Zatímco se mladší sourozenci Blackthornovi vracejí do Los Angeles, aby se tam pokusili vypátrat příčiny záhadné nemoci kosící rasu čarodějů, Julián s Emmou musejí podniknout nebezpečnou misi do říše sličného lidu a získat Černý spis mrtvých. To, co na dvorech odhalí, by však mohlo zničit celý svět a otevřít cestu k temné budoucnosti, kterou si do té chvíle nedokázali ani představit.


Autorka již několikrát dokázala, že umí psát. Je to oblíbená spisovatelka a její série se vryly do srdcí mnoha čtenářů. Já osobně jsem z celé téhle série nadšená. Svět lovců stínů jsem si velmi oblíbila. A to nejen ten knižní, ale i seriálový a filmový. A i přesto, že původní série Nástrojů smrti má rozhodně něco do sebe, tak Temné lsti jsou podle mě ještě vymakanější a napínavější.

Emma si smutek vždycky představovala jako pařáty. Spáry nějaké ohromné, neviditelné nestvůry, která se zničehonic spustí z nebe a zmáčkne člověka tak silně, že mu vyrazí dech a nahradí ho bolestí, již nelze uniknout. Nedá se dělat nic než to všechno trpně snášet, dokud sevření spárů nepovolí.

Opět jsem se ihned od první stránky začetla. A zarytě jsem pokračovala ve čtení tohoto dobrodružného příběhu vyprávějícího o rozervané rodině Blackhortových, která se vypořádává s těžkým osudem a životním dramatem. Kromě nepřátel se potýkají i s fanatismem, kletbou parabátai  i vlastními city.

V příběhu se opět setkáváme s oblíbenými hrdiny i s předchozích děl. Vystupují zde různorodé postavy, jejichž příběhy jsou vzájemně propojené. Svět lovců stínů je plný kouzel, nadpřirozených bytostí, bojů, magie, ztráty, bolesti, lásky i touhy.

Na téhle sérii se mi kromě postav líbí i celkový design knihy, nejen povedená obálka, ale především barevné orámování stránek. Královna povětří a temnoty je navíc ještě neskutečně čtivá a poutavá. Uvnitř čtenáře prostě čeká velká kupa akce.

Emma byla jediná, po kom toužil, a intenzita té touhy ho někdy udivovala. Dnes večer ho přímo ohromila. Na chvíli, jež se mu zdála nekonečná, se v ní ztratil, ztratil se v nich dvou. Uvědomoval si pouze své tělo a tu část srdce, která dokázala milovat a vyvázla bez zranění. Teď si pomyslel, že Emma je v něm to jediné dobré, to jediné co hoří jasným plamenem.




Třetí díl byl opět skvostný, rodinu Blackhornů si nejde neoblíbit. Autorka umí pěkně popsat vzájemnou chemii mezi hrdiny, aby působila autenticky. Cassandra Clare se vyloženě vyžívá v milostných pletkách a vyznání lásky umí podat na mnoho způsobů. V díle je hned několik spletitých vztahů i různých sexuálních orientací, autorka do děje prostě zakombinovala mnohé.

Opravdu mě mrzí, že už je konec série. Temné lsti si mě prostě získaly a zaujaly dokonce více než slavné Nástroje smrti. Cassandra je prostě ve skvělé formě a svůj talent umí jednoznačně prodat. Dočkala jsem se emotivního ukončení a jako čtenářka jsem více než spokojená, i když mě závěr překvapil, protože vyloženě vybízí k pokračování.

Ukázka:
Všechno bylo postříkané krví: pódium pro členy Rady, schody, stěny, podlaha i roztříštěné pozůstatky Meče smrti. Později si bude Emma tu vzpomínku vybavovat jakoby zahalenou rudou mlhou. V hlavě jí pořád dokola běžel úryvek nějaké básně, ve kterém se autor podivoval, že v sobě lidé mohou mít tolik krve. Říká se, že prvotní šok zmírňuje dopad velkých ran osudu, ale Emma ten pocit neměla. Všechno viděla a slyšela zcela jasně. Síň Rady se hemžila strážemi. Všude plno křiku. Snažila se prodrat k Juliánovi. Stráže ji zastoupily cestu, jako když se vzedme vlna. Zaslechla další výkřiky.


Hodnocení: 4,7/5

Děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí akčního recenzního výtisku!


4 komentáře:

  1. Cela trilogie me teprve ceka, ale uvazuji, ze prectu znovu i predchozi knihy, at si ten svet nejak pripomenu... :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze. :) Já už se ke knihám od autorky skutečně musím dostat... :))

    OdpovědětVymazat