pondělí 11. května 2020

Zákon jednoho


Zákon jednoho je debutem dvojčat pocházejících z Texasu. Ashley a Leslie Saundersovy sepsaly dramatický příběh o drsném a především přelidněném světě, kde je povoleno mít jen jedno dítě. Sestry Saundersovy rády vyrážejí na túry po kopcích a oblíbily si čaj maté. Při sepisování díla Zákon jednoho objevily krásu národních amerických parků.

Drsná dystopie nás zavede do budoucnosti, ve které lidstvu dochází zásoby. Planeta je přeplněná a skoro bez zdrojů, k moci se dostali ti, kteří utlačují demokracii. A zavádějí tvrdé pořádky ve státě.

Po všech těch letech, kdy jsem musela odvážně vyjít z podzemí a odvážně se pohybovat po městě bez pravého čipu, jsem si už zvykla na ten nepříjemný pocit, jako bych chodila na veřejnosti nahá. Přesvědčená, že se na mě všichni dívají a vědí, kdo ve skutečnosti jsem.  

Jedná se o čtení pro mládež, které se zabývá vážnější tématikou. Jde o dramatické dílo, které je děsivé tím, že ukazuje možnou verzi budoucnosti. Kdy nám sebelepší technologie nepomůže se změnou klimatu a úbytkem životních zdrojů. Každodenní skutečností je tak nedostatek všeho především potravin a vody, ani laboratorně vypěstované maso či geneticky upravené plodiny svět nespasí.

Zákon jednoho popisuje jednotvárný a monotónní život dvojčat Avy a Miry, kterým je osmnáct let a nemohou se svobodně rozhodovat. Mají vštípená pravidla, kterých se musí držet. Vždy musí být ve střehu, protože jejich život závisí na nejmenších detailech. Obě jsou osamělé, bez kamarádů a lásky. Denně prožívají neustálý strach z odhalení. Nežijí, jen přežívají a ob den se střídají ve vycházení.  Musí si bezpodmínečně dopodrobna zapamatovat všechny své činnosti, gesta i pohyby, aby se navzájem nijak nelišily.

V tvrdých dobách ve Spojených státech amerických ovládá technika svět. Obyvatelé nemají žádné soukromí, všude číhají kamery, které sledují každý jejich krok. Navíc, každý občan dostává po narození mikročip s údaji, který monitoruje veškeré funkce.  Stát má prostě vše pod kontrolou a do příběhu tak zasahuje politika, ovlivňování a ovládání davů.

Je nemožné se bránit, o to se vláda postarala už dávno. Lidé mohou na protest jen pozvednout hlas, ale já doposud zažila, že byli pokaždé umlčeni.



Dílo je to jednoduché, nijak složitě propracované. Přináší napětí, strach z prozrazení, útlak, sledování, hru s časem i nezdolnost. Zákon jednoho je prvním dílem série, které vychází pod značkou King Cool a pokračování příběhu by se čtenáři měli dočkat v roce 2021.

Kniha má stejný námět jako opravdu povedený film 7 životů (What Happened to Monday), který taktéž popisuje utlačovaný život sester v době, kdy není povoleno mít více než jedno dítě a společně tak musí tajit svou existenci před světem. Dvojčata jako symbol revoluce mi zase připomnělo Hunger games, takže podobností s jinými díly bylo víc. Opravdu se nejedná o žádné originální dílo, právě naopak.  Ovšem koho zajímá tato tématika a nevyhýbá se dystopiím přijde si na své. 

Ukázka:
„Kéž bys dnes byla na řadě se školou ty,“ povzdychne si Ava. „Pro tebe by nebyl problém nasbírat pěkné známky.“ Pomůžu jí přehodit kabelu přes rameno a společně vyjdeme po schodech, které  vedou k dlouhé prázdné stěně. „Hlavně dávej pozor při španělské konverzaci a všechno dobře dopadne, Avo Vždyť jsme se učily celý večer.“ Pochybovačně vzdychne a já přitisknu čelo na její. „Tú puedes hacerlo.“ Zvládneš to skvěle. Ava se zazubí a zvedne ruku. Dvakrát tiše zaklepe a stěna se odsune, za ní se objeví tajná chodba, která vede nahoru do našeho domu. „Tak brzy nashle,“ říká. Otočí se a kluše chodbou. Postávám na schodech, než tma pohltí poslední záblesk jejích zrzavých vlasů. Už teď cítím, jak mi chybí. Půlka mě je pryč. Zasunu stěnu a třemi lehkými kroky sejdu ze schodů. Vrátím se do naší postele. A čekám.

Hodnocení: 3,3/5

Velice děkuji Knihy Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře:

  1. Zajímavá recenze. O knize slyším poprvé a nevypadá vůbec špatně. :) Jen jedno nechápu - jakto, že všechny vize budoucnosti jsou tak katastrofické? To se asi mámo na co těšit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle toho, jak se chováme k Zemi se není čemu divit, že vize nejsou růžové. A pak vznikají taková mrazivá díla.

      Vymazat