čtvrtek 18. června 2020

Krása, která přetrvá

Krása, která přetrvá je samostatným románem v žánru youg adut, který vypráví o nepřekonatelné ztrátě. Jednotliví hrdinové si vylévají svá srdce, obnažují city a ukazují, jak se vyrovnávají s těžkými ranami osudu.

Na přebalu knihy je citována autorka Vypálené nenávisti, která tvrdí, že tato kniha vám zlomí srdce a potom ho zase zcelí.


Oficiální anotace:
Autumn vždy přesně věděla, kým je – talentovanou umělkyní a věrnou kamarádkou. Shay charakterizovaly dvě věci: pouto s její sestrou dvojčetem a láska k hudbě. A Logana zas milostný život inspiroval ke skládání zamilovaných písní. Když ale každého z nich potká nějaká tragédie, hudba už najednou nestačí. Shay třeba píše blogy o hudbě a snaží se nesesypat. Autumn zase posílá zprávy, přestože ví, že na ně už nikdy nikdo neodpoví.


Jde o knihu pro mládež s určitým přesahem. Tohle emocemi nabité dílo, ve kterém hraje hlavní roli truchlení, popisuje vyrovnávání se s žalem. Na každého ztráta blízké osoby působí jinak a ovlivňuje život jiným způsobem. Každý z nás totiž prožívá jinak a odlišná je i délka nezbytného času, který je potřeba ke zhojení těch nejhlubších ran.

Dnes ráno jsem zapomněla, že jsi mrtvá. Probudila jsem se a ještě v polospánku jsem se natáhla po mobilu a hledala zprávu od tebe. Když jsem se probrala, nemohla jsem dýchat.

Dojemný příběh oživují emaily, zprávy i fotky. V životě dochází k situacím, které nejdou ovlivnit, autorka zde popisuje silné momenty. Některé hrdiny trápí výčitky, nevyřešené záležitosti, nedořešené skutečnosti i slova, co nejdou vzít zpátky.

Hrdinové neví, jak se zase radovat ze života, jak se dostat z depresí a otupělého stavu. Je to dlouhá a bolestivá cesta plná překážek. Cesta za uzdravením je zrádná a je potřeba se se svými pocity někomu svěřit. V díle je zmíněna i prospěšnost terapii či podpůrných skupin.

„Jsi v pohodě?“ zeptá se. Jeden druhého se na to ptáme pokaždé, když si jeden z nás všimne, že ten druhý je mimo a je jasné, že myslí na tebe. Přikyvuju, ačkoli už nikdy nebudu v pohodě, ale nevím, co jiného odpovědět. Zeptám se ho na totéž. „A ty jsi v pohodě?“ A i on přikývne, a uzavře tak koloběh lži, kterou si navzájem říkáme už celé dny.



V příběhu sledujeme vývoj postav, které se vyrovnávání ze vzniklou situací a snaží se úplně nesesypat a znovu poskládat svůj život i bez blízkého člověka, který je navždy opustil. Shay utíká před realitou bez svého dvojčete. Logan se užírá ztrátou své první lásky, kdy chodil s kapitánem školního týmu - oblíbeným a krásným Bramem. A Tavia přišla o svou nejlepší kamarádku Autumn.

Krása, která přetrvá popisuje ztrátu blízkého člověka z pohledu tří odlišných hrdinů, které spojuje hudba, která v díle hraje důležitou roli. Kniha vypráví o uzdravování, truchlení, životě i smrti.

Ashley Woodfolk je americká autorka, která pracuje v oblasti marketingu knih pro děti a teenagery. Román Krása, která přetrvá je její prvotinou.

Ukázka:
Sedím s tvojí rodinou. Tvoje máma svírá v ruce korálky růžence a neslyšně brečí. Táta hledí rovně před sebe, ale ve skutečnosti se nedívá na nic konkrétního. Potom, co Dante políbí rakev, si sedne vedle mě, ramenem se dotýká mého a podle jeho pohybů vím, že brečí. Část ze mě se od něj chce odtáhnout, ale nedokážu se ani hnout. Moje rodina sedí několik řad za námi. Máma vypadá bezchybně, ale modré očimá smutné a táta má po celou dobu skloněnou hlavu, jako by nechtěl vidět svět, ve kterém nejsi. Mezi jejich blond hlavami vyniká hranaté černé mikádo, ten střih by se ti líbil, kdybys tu byla. Někdy mezi koncem zimních prázdnin a včerejškem si totiž Wilow obarvila konečky vlasů na sytě růžovou.


Hodnocení: 3,4/5

Velice děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!


2 komentáře:

  1. Podle obálky bych soudila, že půjde o něco veselého, pozitivního, ale evidentně je opak pravdou. :) Věřím, že se jedná o silný příběh. Děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak i mě obálka zmátla. Taktéž jsem čekala milý, veselý příběh, ale opak byl pravdou.

      Vymazat