pondělí 15. června 2020

Ohnivý květ


 Ohnivý květ je prvním dílem nové young adult série, která vychází pod značkou Booklab. Jde o dobrodružný pirátský příběh plný zrádných vln a touhy po pomstě.
Hlavní roli v knize mají odvážné, kurážné a především schopné dívky, které se nevzdávají, ale jdou si tvrdě za svým. Příběh je tedy určený především čtenářkám, které si libují v bojích a nevadí jim dobrodružství na moři.

Ztráty jsou nevyhnutelné. Některé ztráty jsou těžší než jiné. Dobře si zapamatuj tohle: Nikdy neriskuj víc, než jsi ochotná ztratit.

Hned v úvodu díla dochází vůbec k nejdramatičtější události, která čtenáře naláká ke čtení. Hlavní hrdinka na vlastní oči vidí zkázu Přízraku, tedy lodi, která ji byla domovem a kde měla své blízké a rodinu. Kaledonii se během krátké chvíle rozpadl celý její život. Přízrak se dlouho skrýval před zraky tyranského vládce a jeho oddaných skupin vojáků, kteří bez lítosti vraždí a loupí. Přeživší - Kaledonia se svojí věrnou kamarádkou jsou rozhodnuty všechny pomstít. Tyto odhodlané dívky povstanou z popela a opraví zničenou loď, nalodí novou posádku složenou ze samých dívek a stanou se trnem v oku hrůznému nepříteli, který má ovšem nejen početní, ale i materiální převahu. Ale holky se jen tak nevzdají.


Hlavní hrdinka Kaledonie Styx je kapitánkou přetvořené lodi, na které žije dalších padesát dva děvčat, z nichž všechny někoho ztratily a chtějí zničit nebezpečného diktátora, který za všechny oběti může. Naštěstí dívky dobře ví, jak bojovat a dokážou se o sebe dobře postarat. Přesto se kapitánka cítí zodpovědná za svou posádku, je neustále nervózní a má o dívky strach. Ze všech sil se je snaží udržet naživu a zdravé.

Ohnivý květ se skládá z 43 krátkých kapitol, ve kterých se většina děje odehrává na otevřeném oceánu na palubě lodi Mors Navis. V knize jsem postrádala mapu, ale i bez ní se dalo v jednoduchém ději orientovat. Příběh je to odpočinkový, nijak složitý, i když místy poněkud naivní. Dílo není nikterak obsáhlé a dobře se četlo, i přes fakt, že příběhy odehrávající se na moři nijak nevyhledávám.

Její matka jí jednou řekla, že rafinovanost má větší moc než hrubá síla. A právě teď potřebovala, aby každý věděl, že ona je vítěz a nebojí se obrátit zády k lodi plné Střel.



Dílo je plné střetů, krve, zbraní, soli, strategií, střelného prachu, manévrování, bitevních lodí, kormidlování, navigování a především odhodlání. Je psáno pro dívky, aby si uvědomily, že dokáží víc, než si myslí. Taková oslava ženské síly.

Bohužel příběhu chybí propracovanost, ani jednotlivé postavy nejsou zevrubně popsány, právě naopak. Já osobně jsem si k žádné postavě nemohla najít cestu, protože jsem se o nich téměř nic nedozvěděla.

Je znát, že jde o debut. Ale třeba nás mladá autorka v pokračování překvapí svým vývojem a třeba bylo jejím záměrem v úvodu vše jen trochu nastínit a do hloubky půjde až v dalších částech.
Prostě oddechové čtení vhodné pro mladé čtenáře, kteří mají rádi piráty.

Ukázka:
Do armády Aric verboval malé děti a říši budoval tak, že rozvracel rodiny. Ty, které se jeho vůli podvolit nechtěly, se stejně jako Kaledoniina rodina vydaly na širé moře. Vystavovaly tak ale všechny riziku, že pokud je někdy Střely dopadnou, nikoho neušetří. Ani děti. Pod hrozbou jisté smrti se tak rodiče svých potomků vzdávali téměř ochotně. Voják nemohl být o moc starší než ona, vypadal tak na sedmnáct, ale jizva na jeho paži prozrazovala, že už pro Arica někoho zabil. Cítila sůl v jeho potu, ostrý
pach střelného prachu, a ještě něco neurčitě sladkého. Otřásla se. Nepodíval se na ni, nejspíš ani netušil, že tu není sám. Pomaličku vytáhla z pouzdra pistoli, zatímco on se sehnul, a stejně jako před chvílí i ona, dal se do sběru ovoce.


Hodnocení: 3/5

Velice děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze. :) Myslím, že je škoda, že knize nezůstala původní obálka, nebo aspoň nějaké jí podobná. Přímo jen o pirátech jsem asi nikdy nic nečetla, tak že bych to touto knihou napravila? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. :) Pokud tě knihy o pirátech zajímají můžeš zkusit knihu Rebelové vln.

      Vymazat