pondělí 22. června 2020

Červená je přece fajn

Červená je přece fajn je nevšední publikace, která se zabývá menstruací. Mladá německá studentka Lucia Zamolo knihu nejen sepsala, ale také doplnila trefnými ilustracemi. Autorka měla již při studiích na vysoké škole nutkání sepsat poznatky na tohle téma a začala si vyhledávat nejrůznější informace, která pak předala čtenářům. A tak z bakalářské práce nakonec vznikla opravdová kniha, kterou Zamolo konzultovala i s gynekoložkou.

Červená je přece fajn přináší humorné a otevřené vypravování, která podněcuje mladé dívky k tomu, aby se nestyděly a otevřeně o tomto tématu mluvily. Protože je to přirozená součást života a měly bychom být pyšné, že mi ženy dokážeme stvořit nový život.


Pro mě je nejzajímavější částí ta o neuvěřitelných mýtech a faktech. Myšlenkové pochody mužů a zejména názory z minulosti pobaví, ale zároveň i zamrazí. Část ze středověku byla poněkud děsivější. Naštěstí již nepřetrvává negativní aspekt z minulosti a menstruace již není používána jako odůvodnění pro všechno negativní.

„Když má žena výtok, totiž svůj pravidelný krvavý výtok, bude v období svého krvácení NEČISTÁ sedm dní. Každý, kdo by se jí dotkl, bude NEČISTÝ až do večera. Všechno, na čem by ležela v období svého krvácení, bude NEČISTÉ, všechno na čem by seděla, bude NEČISTÉ.



Zamolo zmiňuje i platný zákon v Japonsku, který umožňuje ženám trpícím bolestivou menstruací mít nárok na placenou dovolenou. A tvrdí, že je potřeba o tomto tématu mluvit, aby se třeba takový zákon dostal i k nám.

Tato publikace je podána hravou formou. Nevím, kdy naposledy jsem viděla psací písmo, ale neskutečně se k textu hodilo a škrtance dílu dodaly ten správný šmrnc.

Kniha je určena mladým dospívajícím dívkám, který mohou ocenit informace, rady a triky. Zamolo například přichází s tipy na bolest, které kromě čajů může zmírnit i nahřívací polštářek - uvnitř je popsaný celý návod na jeho výrobu. Taktéž se autorka podělila o cviky, které by měly pomoci s bolestí.


Usměj se přece trochu!
Prostě si vezmi prášek!
Mysli zkrátka na něco jiného!
Ty se na to příliš soustředíš…
Každého přece někdy bolí břicho…
Ale prosím tě…




Po téhle nevšední publikaci bych v mém věku již nesáhla, ale byla by to škoda. Během čtení jsem se opravdu pobavila. Především samotné ilustrace celou knihu neuvěřitelně ozvláštnily. Přesto jsem čekala více odbornější text. Myslela jsem si, že půjde o průvodce a rádce a čtenáři se dozví více rad a informací. Podrobnější popis by rozhodně neuškodil, ale autorka si knihu zpracovala po svém a to s určitou nadsázkou.

Dílo je hravé, čtivé, kreativní, vtipné a je psané s nadsázkou. Kniha dodává odvahu dívkám, aby se za své tělo necítily špatně a hlavně se netrápily. Protože menstruace je přirozená a normální.
Takže holky pokud se chcete zasmát nebo se v kostce o menstruaci něco dozvědět, klidně si tuhle knihu prolistujte a zjistěte, zda by pro vás byla přínosem nebo zda by vás alespoň pobavila.


Ukázka:
A ještě drobná připomínka:

i když nás štve, že se tahle krvavá
záležitost koná očividně vždycky
v úplně nevhodnou dobu, křeče
bolí jak sviňa a nálada
je na bodu mrazu…

… měli bychom si
VŠICHNI uvědomit,
že MENSTRUACE
ve skutečnosti
znamená
ŽIVOT!


Hodnocení: 3/5


Velice děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!

1 komentář:

  1. Kniha vypadá zajímavě. Věřím, že pro mladé dívky bude skvělá a zjistí z ní jistě něco nového. :) Mýty a fakta by zajímala i mě.

    OdpovědětVymazat