pondělí 8. června 2020

Nyxia povstává


Nyxia povstává je třetím dílem scifi série od amerického autora Scotta Reintgena, který mě velice mile překvapil už svým debutem Nyxia a od té doby prokázal, že umí psát napínavé knihy plné krveprolití, bojů, ale i hrdinství a odvahy.


Oficiální anotace:
Emmett se spolu s ostatními členy týmu Genesis zoufale snaží vrátit domů a získat slibovanou odměnu. Spojí se přitom s Imago, jejichž město leží po útoku Babylonu v troskách. To však bylo součástí plánu, neboť jednu věc Babylon netuší. Zdejší svět se chýlí ke svému konci. Oba měsíce Edenu spějí ke srážce, jíž už nelze zabránit. Imago zbudovali tajná odpaliště a rozhodli se vylákat Babylon na svou planetu, odsouzenou k zániku. Dokonalý plán, jenže cesta k úniku týmu Genesis je zničená. Skupina se musí rozdělit, aby v nehostinných oblastech přežila a dorazila k novému odpališti. Obě strany se snaží získat výhodu a boj se nevyhnutelně přesouvá zpět do vesmíru, kde se Emmett se svými přáteli a novými spojenci bude muset s Babylonem utkat v poslední bitvě o kontrolu nad loděmi. Pokud v ní zvítězí, pak v této neférové hře mohou jednou provždy vyhrát. Pro Imago, jejichž svět končí katastrofou, je to jediná šance na přežití.


V dramatickém vyprávění se nahodile střídají nejrůznější vypravěči- nejen Emmet Atwater, ale i Morning Rodriguezová, Anton Štěpanov či Longwej Yu. Jejichž hlavním úkolem je přežít a vrátit se na mateřskou planetu.

Knihy o vesmíru čtu hodně ráda. A tohle bylo skvěle vykreslené vesmírné dobrodružství plné strategie, plánů, soubojů, taktiky a obětování. Vážně jsem se o mnohé hrdiny bála, protože autor rozpoutal zuřivý boj mezi nepřáteli.

Nejprve musíme přežít dnešek, teprve potom můžeme přemýšlet o zítřku.

Hodně akční a napínavé čtení. Hrdinům jde o všech, neznámá planeta spěje ke svému zániku. Blíží se apokalypsa a mnozí se chtějí za každou cenu zachránit. Zbývá totiž posledních pár dní.

Opět je dílo nepředvídatelné a přináší svižný děj se spoustou krveprolití a napětí. O netypické planetě se toho čtenář už moc nedozví, teď hraje nejdůležitější roli kdo z koho - jestli Babylon nebo Imago. Na pozadí války se objevují romantické části mezi zamilovanými mladými hrdiny. U nichž opět dochází k vývoji charakteru a důležitou roli hraje i morálka. Protože nikdo není až tak dobrý, ale ani až tak zlí.



„To samé se mockrát stalo i u nás. V mé zemi – a vlastně všude v našem světě – si mocní vždycky brali, co se jim zlíbilo. Ty, kdo se jim postaví na odpor, zlomí. Ničí věci. Nebo jim bez oprávnění dávají vlastní nová jména. A předstírají, že jim to všechno patřilo odjakživa.“

Young adult, která je sice cílená na mládež, ale svojí akčností má šanci zaujmout i širší publikum. Navíc je Nyxia povstává plná emocí a přináší dojemné okamžiky. Ovšem v ději se objevují i humorné vsuvky - zejména od postavy jménem Katsu. A tohle vše se střídá s hrůznými momenty válečných střetů.

Závěr trilogie byl neskutečně čtivý a na celé vyvrcholení jsem se už dlouho těšila. Autorovi se podařilo úctyhodné zakončení, ve kterém se dočkáme několika zvratů a mnoha ztrát na životech.

Ukázka:
„Spát. Potřebuju spát.“
Podruhé zauvažuju nad tím, že bych ho zabil. Chvíle váhání se táhne jako dlouhý plíživý had. Dojde mi to a po páteři mi přejede mráz. Na zádech a pažích mi naskakuje husí kůže. Už vím, co znamená, když ho nechám žít. Zemře někdo jiný. Zřejmě někdo z mých přátel. Defoe je hrozivý nepřítel. Situaci klidně zvrátí během jediné bitvy. A s jeho inteligencí Babylon opět získá navrch. Kdo asi tak zemře, když ho nechám žít? Jakou cenu za to zaplatíme? Snažím se v sobě ten strach potlačit. Odháním temné myšlenky a připomínám si, že je moudré prohrát bitvu, když to znamená, že můžete vyhrát celou válku.

Hodnocení: 4,1/5

Velice děkuji Knihám Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku!

3 komentáře:

  1. Ještě jsem závěr trilogie nečetla, ale moc se těším, až se k němu pustím. První dva díly mě moc mile překvapily. Sci-fi totiž není mým žánrem, ale tohle bylo skvělé. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já sci-fi vyhledávám, ale tahle série se prostě povedla a má potenciál zaujmout širší publikum. :)

      Vymazat
  2. Já vesmírná témata a sci-fi obecně moc nemusím, ale tahle trilogie mě docela zaujala. :)

    OdpovědětVymazat