čtvrtek 4. června 2020

Pláž v Chorvatsku

Pláž v Chorvatsku je již čtvrtým dílem oblíbené romantické série nesoucí název Romantické úniky. Autorka Julie Caplinová si potrpí na dobré jídlo, které si nejraději vychutnává při poznávání cizích zemí. Při své práci procestovala již celou řadu států a právě tyhle toulky se staly inspirací pro sepsání této milé série. Služební cesty ji umožnily potloukat se po Evropě a ochutnat nejrůznější gastronomické pochoutky a tyto vjemy použila do svých děl.

„Je zvláštní, jak často si blízcí lidé říkají drsné věci. Když ti na někom záleží, tak si prostě myslíš, že k němu můžeš být brutálně upřímná. Odráží se v tom tvoje city.“



Hlavní hrdinka Maddie Wilcoxová je momentálně bez práce, dosud se jí nepodařilo prosadit se svými uměleckými malbami. Proto mile ráda přijme nabídku práce na jachtě. Maddie se těší na prosluněné prázdniny, kdy se bude starat o bohatou partičku šesti lidí. Mezi nimi jsou pánovité, povýšené, snobské osoby, ale Maddie má tvrdý kořínek a umí si za každé situace poradit. Zprvu nevychovaný atraktivní mladík se ukáže jako okouzlující kluk z farmy, kterého si žádoucí modelka Tara omotala kolem prstu. Maddie si i přes počáteční neshody postupně nachází k Nickovi cestu a dochází k jejich vzájemnému popichování a škádlení. Ale Nick je zaslepený láskou a nevidí s jak paličatou, povrchní, nevypočitatelnou a sobeckou partnerkou tráví svůj čas. Možná mu ale Maddie otevře oči.

V knize dochází ke střetu dvou světů. Každý protagonista má jiné priority a životní cíle. Někdo využívá a někdo je využíván. Například Tara (modelka) je dokonalá, dbá o svůj vzhled a image, ale je bezohledná, rozmazlená a zákeřná. Zato Maddie je sice oplácaná, ale uvolněná, přirozená a optimistická. Tedy dvě zcela odlišné osoby, kterým se líbí stejný muž.

Tara ho mátla. Občas si vedle ní připadal nemožný a nemotorný, ale jindy se na něj zářivě usmála a on měl rázem pocit, že by dokázal dobýt celý svět. Pocházeli každý z jiného prostředí a budou se muset poprat se spoustou potíží, ale měli by to zvládnout a on se přizpůsobí. Tara je tak nádherná, že mu za to stojí, nebo snad ne?

Vtipné, sladké, jednoduché čtení, při kterém se pobavíte a především odpočinete. Prostřednictvím příběhu se dostane do prosluněného Chorvatska plného malebných uliček, útulných kaváren a dechberoucích zátok.



Pláž v Chorvatsku je oddechový ženský román, který se nese na mořských vlnách, přináší nečekaná romantická vzplanutí během letní dovolené odehrávající se na chorvatských ostrovech. Julie Caplinová tentokrát zvolila jako kulisy turisty oblíbené prosluněné Chorvatsko se svým čistým mořem a historickými budovami. Společně se zajímavými postavami a popsaným dobrým jídlem tvoří vše harmonický a především milý celek, který je jako stvořený pro odpočinkové letní čtení.

„Jsem taková námořnická Popelka.“

Pokud jste romantické duše, rádi si zamlsáte nebo si užíváte procházku podél mořského pobřeží, tahle kniha je tu pro vás. Tato série se díky své oblíbenosti dočká již v tomto roce českého překladu páté části nazvané Hotýlek na Islandu.

Ukázka:
Tohle ji odnaučí rozvalovat se draze na jachtě, jako by ji patřila. Co kdyby si lehla na břicho a doplazila se po palubě ke schodům? Vybavila si melodii z Mission Impossible, ne že by ji to povzbudilo. Pak ale bude muset slézt po schodech dolů po břiše, hlavou napřed… Zatraceně, opravdu bude muset na malou. Opatrně si lehla na dřevěnou palubu a jako housenka se plazila ke schodům. Jak by si asi poradil Tom Cruise? Litovala rozhodnutí, že sleze dolů po břiše. Jenže když už se po schodech začala
soukat, neměla dost prostoru na to, aby se otočila a vrátila se. Byla vděčná, že se jí nakonec opravdu podařilo slézt na spodní palubu. Tiskla se ke schodům.


Hodnocení: 3,1/5

Velice děkuji Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

4 komentáře:

  1. Ze série mám zatím přečtenou první knihu, ze které jsem byla nadšená. Pláž v Chorvatsku už na mě také doma čeká. Doufám, že se do ní brzy pustím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je moje první kniha ze série a další díl se už určitě nenechám ujít. :)

      Vymazat
  2. Rozhodně oddechová kniha by se mi líbila. :) Děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat