středa 15. července 2020

Rudé svitky magie


Rudé svitky magie jsou prvním dílem nové série od plodné autorky Cassandry Clare, která se tentokrát spojila s Wesleym Chu. Clare má na svém kontě již mnoho děl situovaných do světa Lovců stínů. Její postavy si fanoušci velmi oblíbili a nejen proto jsou jejich osudy navzájem úzce propojené. Není se tedy čemu divit, že v Rudých svitcích magie vystupují i staré známé postavy nejen z Nástrojů smrti, ale i z Temných lstí.

Rudé svitky magie jsou romantickým fantasy příběhem jejíž hlavní hrdinové jsou Alek Lightwood a Magnus Bane, tedy čerstvě zamilovaný pár. Vše nové, probouzející se intimita, strach udělat první krok, prohlubování vztahu. Stále jsou v úžasu, je to pro ně něco nečekaného, přitažlivého. Pohyb na cizím, ale úžasném prostředí. Autorka si pro čtenáře připravila jejich dobrodružství po Evropě, na kterém dochází k prohloubení jejich vztahu.

Magnus jen zasténal, když si uvědomil, že si Alek bral svou zbraň dokonce i na jejich společnou romantickou večeři. „Nepředpokládáš přece, že bys na Eiffelovce potřeboval po něčem střílet lukem a šípy?“ zeptal se ho. Alek se však jen mírně pousmál, nepatrně pokrčil rameny a připásal si zbraň na obvyklé místo.


Autorka na zkoušku sepsala v roce 2014 The Bane Chronicles, který popisuje Magnusovu minulost, jeho život a lásku k oběma pohlavím. Prostě ty nejrůznější a nejzajímavější eskapády než se naplno oddá Alekovi. A fanoušci dílo kladně přijali a tak přišly na řadu Rudé svitky magie.

Příběh je to sladký a zároveň akční. Magnus a Alek se těší na jejich první společnou dovolenou. Jsou ve fázi zamilovanosti, kdy mají potřebu se neustále jeden druhého dotýkat. Jejich romantické plány jim kazí Karmínová ruka, tedy kult vyvolávačů démonů. Začíná se proslýchat, že za jeho vznikem stojí sám Magnus. Zamilovaní hrdinové tak musí očistit Magnusovo jméno, vypátrat pravdu a zastavit nebezpečný kult. Mimo to Magnuse sžírá temná minulost a nevyřčená tajemství, která by mohla Aleka odradit.

Za těch čtyři sta let toulek světem pochopil, že ať cestuje kamkoli, to nejdůležitější je společnost, kterou si k tomu vybere.

Jde o love story mezi lovcem stínů a podsvěťanem, čarodějem a lučištníkem. Každý z nich je úplně jiný, ale skvěle se doplňují. Alek je nemotorný, plachý, nejistý přítel, který je zároveň statečný a schopný bojovník, který neustále Magnuse ochraňuje. Magnus je oslnivý, nepřehlédnutelný, sebevědomí, zkušený čaroděj, který si potrpí na okázalost.

Kromě neustálého boje s nejrůznějšími příšerami, hrdinové řeší své city a touhu posunout svůj vztah zase o kousek dál. Oba jsou zamilovaní, ale bojí se, že něco pokazí.



„Podívej se, synu, od tohohle nemůžeš očekávat žádnou budoucnost,“ řekl. „Ne s podsvěťanem, ne s mužem. Já… já chápu tvůj pocit, že si nesmíš nic namlouvat, ale někdy je nejlepší být rozumný a dát se jinou cestou, přestože cítíš… přestože cítíš pokušení. Nechci, abys byl nešťastný.“ Alek se na něj upřeně zadíval. „A co za štěstí mi přinese lhaní? Předtím jsem šťastný nebyl. Teď jsem.“

Tahle dovolená napříč evropskými městy se stane předělem mezi jejich životy. Čtenář zavítá do Paříže, Benátek a Říma. Během cestování si prohlédne známé historické budovy, okusí dobré jídlo či dechberoucí výhledy, ovšem vše kazí démoni, kteří hrdinům neustále narušují jejich plány.

Jde o literaturu v žánru LGTTQ+.Sama autorka Cassandra Clare velice ráda poukazuje na fakt, že na sexuální orientaci nezáleží a velmi ráda zakomponovává nejrůznější romantické pletky do svých děl bez ohledu na pohlaví i rasu.

Na tuhle knihu se jistě těšilo mnoho fanoušků a dobrou zprávou je, že nakladatelství Slovart připravuje pod značkou Booklab i vydání knihy Magnus Bane či Simon Lewis, tak snad se jich brzy dočkáme.

Ukázka:
Když se s Magnusem scházeli v New Yorku, několikrát se stalo, že Alek doopravdy chtěl postoupit ve vztahu dál, ale odstrašovala ho nezměrnost jeho citů. Líbali se, trochu se mazlili. K ničemu víc zatím nedošlo a Magnus nikdy nenaléhal. Pak přišla válka, po válce ho Magnus pozval na dovolenou do Evropy a on souhlasil. Alek předpokládal, že to oba chápou tak, že je připraven jít s Magnusem kamkoli a dělat s ním cokoli. Osmnáct už mu bylo, byl dospělý. Mohl se rozhodovat sám za sebe. Jenže Magnus ten rozhodný krok neudělal. Magnus byl ve vztahu k Alekovi vždycky nesmírně opatrný. Alek si přál, aby to s tou opatrností nepřeháněl, protože Alek nebyl zrovna hvězdou konverzace, zvlášť pokud šlo o rozpačitou konverzaci o citech.

Hodnocení: 3,4/5

Velice děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!

1 komentář: