pondělí 13. července 2020

Deset let se ségrou



Deset let se ségrou je motivační kniha sepsaná Nicole a Lucií Ehrenbergerovými, kterou jsou známé autorky blogu A Cup of Style, který nedávno oslavil deset let, a k této příležitosti se sestry rozhodly vyprávět o jejich cestě za jejich splněným snem.

Tahle útlá kniha s menšími rozměry se zabývá blogováním, sesterstvím, módou, cestováním, prací, zdravým životním stylem, podnikáním, prostě vypráví o průřezu života Nicole a Lucie. Nyní žijí v Praze, mají vystudovanou marketingovou komunikaci a PR a momentálně jejich blog sleduje více než 200 000 fanoušků.

Dílo je navíc provázeno ilustracemi. Na knize totiž spolupracovala i Bára Svrčinová alias Bára z Nikolajky, která je ilustrátorkou a designérkou a zároveň se věnuje krasopísmu.

Influencer není nadčlověk a nemůže vykazovat všechny lidské kvality, rozumět všemu a všechno dělat SPRÁVNĚ. Nám stačí, když nebude dělat ty věci, které jsou na první pohled škodlivé.


Dílo vypráví nejen o úplných začátcích blogování a úplně prvních spolupracích, ale určitá část vychází z osobního života holek. Především se jedná o studentská léta a zahraniční pobyty. Nicole a Lucie rádi cestují, takže ani toto téma nemohlo být opomenuto. Zmíněna je i předchozí kniha Móda, krása a životní styl. Nebo nejnovější projekty jako jsou podcasty či rozšiřující se produkty na e-shopu. Kterému vévodí oblíbený motivační deník, na jehož výrobě se podílejí i fanoušky.



Lucii a Nicole jsou každá jiná, ale skvěle se doplňují. Nicole je plachý snílek a zabývá se především designem a grafikou blogu. Je otevřená novým dobrodružstvím a je spontánní. Lucie je klidná motivátorka, která stojí nohama pevně na zemi.
Ale obě jsou ambiciózní, pomáhají si navzájem a konzultují svou tvorbu. Vše postupně poznávaly, nebyly profesionálky, takže bojovaly se vším, ale byly zvídavé a ambiciózní a nenechaly se odradit. A nadále inspirují mladé lidi, především dívky. A ani nenávistné či zraňující komentáře je neodradily. 

Proto, ať už se vám v životě děje cokoli špatného, věřte, že to má svůj důvod a že přijde čas, kdy pochopíte, že přesně tak to mělo být!

Kniha je složená z nejrůznějších příběhů o tom, jak si holky vždy šly za svými sny. Deset let se ségrou nám ukazuje úplné začátky v tvorbě holek, ukazuje, jak se vyšvihly, a jak na sobě neustále pracují. Snaží se být upřímné a dobrým vzorem pro mládež, protože influenceři mají na své publikum značný vliv. Jsou autentické, férové, upřímné, pohodové a především si na nic nehrají. Jsou to normální dívky, které ovšem sdílí své zájmy a názory s okolím a jde jim to skvěle.

Deset let se ségrou jistě zaujme samotné fanoušky holek, kteří mají silnou základnu. Já  osobně od knihy čekala více nových informací. Občas se na videa z dílny Cup of Style podívám a hodně věcí jsem už věděla a víc než o informace jde o motivaci. Knihu jsem přečetla během odpoledne, zabavila mě a zpříjemnila mi část dne, ale už nemám důvod se k ní vracet.


Lucie s Nicole si své soukromí střeží, takže na informace z osobního života jsou skoupé a já se zrovna na nějaké „drby“ těšila. Holky se spíše otevřely, co se týká jejich začátků. Vtrhly na blogovou scénu v tu nejlepší možnou dobu. Navíc jejich koníček podporovali i rodiče. V roce 2010 se s blogy teprve začínalo, takže vše bylo nové a neznámé. Ale holky si se všemi nástrahami poradily a řadí se mezi nejúspěšnější české blogery.

Ukázka:
Jsme Nicole a Lucka. Jsme ségry. Kamarádky, Blogerky. Youtuberky. Influencerky. Podnikatelky. Těch přívlastků bychom asi vymyslely ještě víc, ale my si nejvíc stojíme za tím, že jsme zkrátka úplně normální holky. Jen jednou věcí z toho vybočujeme. Svoje životy sdílíme veřejně na sociálních sítích. „Není to divné, ukazovat se takhle na internetu? Koho to vůbec zajímá?“ Tahle otázka se čas od času objeví. Buď si ji přečteme na monitoru nebo se na ni ptáme samy sebe. Divné to možná trochu je, ale pro nás je to cesta k tvorbě. Propojujeme témata, která nás zajímají, s tvorbou obsahu, který nás baví. Výsledkem jsou články, videa, fotky, podcasty nebo produkty. Digitální média jsou v mnohém podobná těm klasickým. Vlogy se dají přirovnat k pořadům, blog k časopisu a podcasty k rádiu. Rozdíl je v tom, že na sociálních sítích se do toho může pustit v podstatě kdokoliv.

Hodnocení: 3/5

Velice děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!


1 komentář:

  1. A Cup of Style nesleduji, ale samozřejmě o nich mám jisté povědomí. :) Není možné, že už je to 10 let...

    OdpovědětVymazat