sobota 22. srpna 2020

Síla bouře

 

Síla bouře je již třetím dílem dobrodružné fantasy série od americké autorky Cindy Williams Chima nesoucí název Sedmiříší v troskách.  Tahle výpravná fantasy je plná magie, draků, intrik, boje, války, pirátů i lásky.

Prozatím předcházející díly byly vždy o jiných hlavních hrdinech, ale spojovalo je  prostředí  - oblast Sedmiříší, ve kterém dochází k mnoho let trvajícím válkám pustošícím území a ničící životy. První díl byl věnován Adrianovi a Jenně, druhý díl patřil princezně Alysse a válečnému zajatci Halstonovi. Tedy dříve byly jednotlivé osudy hrdinů pouze nastíněny a až v Síle bouře došlo k jejich propletení a svedení nečekaných spojenců dohromady.

Z netvorů se koneckonců rodí jen další nestvůry. Faris si možná také nese nějaká vnitřní zranění, ale není rozbitý tak, aby se to nedalo opravit. Na rozdíl od Destina to s ním ještě může dobře dopadnout. Na rozdíl od Destina není bezcitný. Alespoň ne dost.

Hlavní hrdina Evan Strangward je sirotek, kterého se ujal pirát a on si tak osvojil život na moři pod záštitou obávaného kapitána. Poté, co ho objeví Celsetine a zjistí pravdu o ukrytém čarovném znamení, stává se z mladého nevinného chlapce hledaná osoba. Evan je na útěku, změní si jméno a potlouká se, jak se dá. Shodou náhod narazí na dalšího čaroděje Destina, s kterým se po prvotních rozepřích stanou přátelé. A Evan konečně získá učitele, který mu může pomoci s jeho mocí.

Oba dva hrdinové se zklamali, jsou nedůvěřiví, ale navzájem se sobě otvírají i přes fakt, že láska je podle nich nebezpečná věc. Kromě magie je pojí i touha po pomstě, postupně si opravují vlastní loď, budují svou vlastní posádku a kují plány proti nepřátelům.

V knize opět nalezneme mapu, kde je vykreslená Sedmiříše, která už se stala předlouhou autorčiny předešlé série. Sedmiříše skrývá mnohá tajemství, dochází nv ní k válkám a revolucím. Žijí v ní hrdinové i padouši, ale především je protkaná magií.

Co se týká děje, tak se v něm událo nejvíce věcí, dílo bylo akční i napínavé, i když i hodně politické. V jednotlivých kapitolách se sice skákalo od jednoho hrdiny k druhému, ale celý příběh konečně nabýval celistvých tvarů. Čtenář se může těšit na bitvy, pletichy, plány, spory a především válčení.

Protože když si mám vybrat mezi ní a tím odporným rodem Montaigne, nemusím se vůbec rozmýšlet. Protože jsem ještě nikdy neviděl národ, který by byl své královně tak oddaný. Protože jsem si po všech těch letech, kdy jsem musel plavat v břečce ardenského politikaření, zvykl na to, že tady na severu můžu dýchat čistý vzduch.


První část knihy byla vesměs věnována jednomu novému hrdinovi. Ovšem postupně docházelo k prolínání děje a do knihy začínaly vstupovat i další postavy, které čtenář vesměs již znal, ale jejichž osud byl prozatím záhadou. Došlo tak k několika nečekaným zvratům a spojenectvím.

Síla bouře je alespoň pro mě zatím nejlepším dílem. Tahle série mi sice k srdci nepřirostla, ale u třetí části mě konečně začínají zajímat osudy hrdinů a děj se konečně posunul. Škoda, že se opět nejedná o závěrečnou část, protože autorka celý příběh zbytečně natahuje. Na druhou stranu fanoušci série se mohou u nakladatelství Slovart těšit na pokračování. Autorka Cindy Williams Chima vydala v zahraničí v roce 2019 čtvrtý díl Deathcaster, ale ani ten není úplným zakončením.

Ukázka:

„Pověz mi, Piráte, kdy ses vlastně dozvěděl, že jsi prokletý a umíš čarovat?“ otázal se Destin. „Prokletý?“ „U nás doma se čáry považují za dílo Ničitele.“ Vysvětloval Destin a drbal psa za ušima. „Rána osudu, která se ovšem dá využít v zájmu koruny.“ Je to snad důvod, proč jsou Destin a jeho matka na útěku? Vyslal snad toho generála, který je pronásleduje, samotný vlažinský král? Destin podobná vodítka občas utrousil, jako by před něj házel rukavici, nicméně Evan se už poučil, že zvedat se nemá cenu. „No tak, Piráte?“ Evan vzhlédl a zjistil, že ho Destin pozoruje s nakloněnou hlavou a čeká na odpověď. „Stalo se to na palubě Strangwardovy lodi,“ donutil se Evan soustředit na nastolené téma a probírat se svými vlastními tajemstvími. „Zaútočili na nás… byli jsme pod útokem.“ Destin přimhouřil oči a Evanovi bylo jasné, že si všiml, jak mu málem uklouzlo něco, co nechtěl prozradit.

 

Hodnocení: 3,5/5

Velice děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře:

  1. Už dlouho jsem nečetla žádné fantasy a zrovna tahle série nevypadá vůbec špatně. Pěkná recenze, zaujala jsi mě. :)

    OdpovědětVymazat
  2. taky mam na seznamu, ale spis tak az bude nuda nebo tak...

    OdpovědětVymazat