úterý 12. dubna 2022

Družina mrtvého

 Družina mrtvého je třetím dílem série Pouť mrtvého od ruského autora Pavla Korněva. Což je populární ruský autor, který kombinuje různé žánry jako je sci-fi, dobrodružné fantasy, detektivní příběhy či steampunk. Kdysi byl ekonomem, který léta pracoval pro velkou banku, než se jeho debut Led (vydalo nakladatelství Fantom Print v roce 2015) stal bestsellerem a on se již naplno mohl věnovat jen psaní. Mezi jeho další koníčky patří běh, plavání a vaření piva.

John Doe Popravčí a šibeničník uvízl ve virtuálním světě a to dokonce v mrtvém těle své herní postavy. Jedná se o obrovský svět, kde problémy jednotlivce nikoho nezajímají. Nyní má už jen 29 dní, aby dosáhl levelu 99 a mohl použít svitek Vzkříšení a dostavit se k soudu. Jinak ho v nemocnici odpojí od přístrojů, protože ho již nebudou potřebovat jako svědka. Zdá se to nemožné, ale boj o svůj život hrdina nemíní vzdát. Vrhá se do všemožných bojů s vidinou získaných bodů, ale přes veškerou snahu, levely přibývají příliš pomalu. Vypadá to na nesplnitelný úkol.

„Je lepší vládnout v pekle, než sloužit v nebi,“ řekl, pak ukázal nahoru na schody. „Čeká na tebe.“

Tahle fantasy série je v žánru LitRPG, který spojuje mechanismy online her spolu s prvky fantasy či sci-fi. Jedná se o čtivé i dramatické dílo, kde nechybí napětí, akce, vyhrožování, souboje, spojenectví, spiknutí či zrada. Pavel Korněv si pro nás navíc připravil velice překvapivý závěr.

Hrdina má obrovskou vůli žít a snaží se schválně vrhat do akce, procházet jednotlivé questy a proto se v Družině mrtvých pořád něco děje. John vymýšlí taktiky, jak nejrychleji zlevelovat. Za své působení si stačil vytvořit silné nepřátele, kteří mu házejí klacky pod nohy. Navíc nesmí zapomínat, že je spjatý s kletbou a musí si neustále hlídat lebku, po které jde nejeden hráč. Druhá část knihy je zcela odlišná. A velmi mě překvapila taková změna v ději. Víc, ale nechci prozrazovat.

Ve sklepě se znatelně ochladilo, tmu nahradil smrtící bledý svit. Tu a tam zajiskřila námraza a její vzory byly čím dál komplexnější. Odnikud se objevily elegantní panely z vyřezávaných kostí. Cítil jsem, jak sklepení plní energie smrti. Měl jsem pocit, jako bych se vrátil domů.

Celý příběh provází zapsání zbývajícího času hrdiny. Spolu s ním je čtenář v napětí a strachu z konce limitu. Příběh byl trochu chaotický, obsahoval hodně bojových scén, měnili se strany, vytvořila se odnož temných – chaos. Čtenáři je nabídnut propracovaný virtuální svět, ve kterém nechybí nejrůznější rasy a bytosti, například upíři, draci, ifriti, démoni či zlověstná čarodějnice. V Družině mrtvého nechybí zaklínadla, magie, levelování, souboje, odměny či ohýbání pravidel. 

Četla jsem už několik děl o virtuální realitě a tahle je zajímavá tím, že v ní jde o život i v reálném světě. Samotný hlavní hrdina je uvězněn ve hře a hacker ho navíc spojil s nemrtvou postavu opředenou smrtí a hnilobným zápachem. Autor se navíc vytasil s originálním splynutím tříd, kdy hrdina po dosažení určitého levelu získává i předchozí postavu, s kterou může operovat.

Jedná se o čtivé, poutavé a napínavé čtení. A já už se nemůžu dočkat pokračování. Fanoušky této série (mezi které se již řadím) jistě potěší, že nedávno u Fantom Print vyšel v českém překladu již pátý díl. Celé tohle poutavé vypravování je jedna velká jízda a pořádné dobrodružství.

Ukázka:

Co dokáže hráč 99. levelu? No, prakticky cokoli. Kupříkladu může použít Svitek vzkříšení. Bohužel jsem oním hráčem nebyl já, nýbrž… Barth Ohnivá pěst, paladin. … můj zapřisáhlý nepřítel. Barth by nás všechny dokázal bez problému roztrhat na kusy a nejhorší bylo, že to i věděl. Proč taky ne? Goar – který z nás měl nejvyšší level – stál pořád o dobrých 25% níž. A Neo byl jen slabá nehráčská postava, nestál tak ani za zmínku. Barth se tudíž vůbec neobával toho, že by narazil na nějaký tužší odpor, a očividně nás plánoval rozdrtit prvním úderem. S hlasitým zahučením se okolo něj roztočil ohnivý vír, který následně vystřelil vzhůru, olízl mramorové schodiště a rozlil se všemi směry, přičemž řval a vyl jako živý. Moje mitrilová maska se během okamžiku rozžhavila skoro doruda. Musel jsem aktivovat Závoj smrti. Hned jsem se cítil trochu líp, jenže obranné zaklínadlo mi rychle odčerpávalo zásoby energie. Moc dlouho ho neudržím.

Hodnocení: 4,1/5

Velice děkuji nakladatelství FantomPrint za poskytnutí recenzního výtisku!

Žádné komentáře:

Okomentovat