úterý 5. dubna 2022

Pěšky Kolumbií pod rouškou covidu


 Pěšky Kolumbií pod rouškou covidu je svižný cestopis od českého třicetiletého dobrodruha Jana Rendla. Který již v minulosti sepsal dva cestopisy a to 10 000 kilometrů pěšky Jižní Amerikou, ve kterém bojoval s vedry, jazykovou bariérou, drogami či chudobou v ulicích. 10 000 kilometrů Latinskou Amerikou popisuje dobrodružství v pralese, ilegální zlaté doly, chudobu v Bolívii,  vysokohorskou poušť nebo třeba samotné Machu Picchu. Jan Rendl začal své výlety uskutečňovat po Evropě a prostopoval co se dalo. Poté absolvoval desítky přechodů převážně na Balkánu, nezalekl se ani výstupů na alpské čtyřtisícovky a to včetně Mont Blancu. V roce 2020 se stal prvním Čechem, který přešel pěšky Jižní Ameriku. O svých cestách přednáší a momentálně se zaměřuje na země a lokality zasažené chudobou či sociálními problémy.

Hlavní je pohoda, pořádně se najíst a vychutnávat si kafe. Zpomalit hned od časného rána, nikam se nehnat a vychutnávat si jen bytí samotné. Myslím, že tohle na cestách miluju ze všeho nejvíce. Vypnout svět okolo, nechat myšlenky volně plynout a jednoduše si užívat každý slunečný paprsek, závan větru, cvrlikání hmyzu nebo vůni čerstvě uvařené kávy.

Dostáváme se do doby, kdy celý svět ovládal strach z covidu  a zaváděly se opatření. Jan Rendl si nejvíc váží svobody, a proto se rozhodl uniknout z okleštěné republiky a vydat se na cesty. Letenky jsou pro něj vstupenkou ke svobodě. Ovšem v této době to nemá vůbec lehké, situace je proměnlivá a ruší se lety. Hrdina se  nevzdává a oklikou přes Španělsko (kde si projde město Madrid – stadion, královský palác, býčí arénu či městské hradby) se vydává do Kolumbie a zjišťuje, že jsou zde chaotická nesmyslná pravidla a restrikce, která se v různých okresech mění. Po prvotních peripetiích a změně trasy začíná svoji dlouhou pouť jen s jedním batohem o objemu 34 litrů a jeho cílem se stává Medellín spjatý s nechvalně proslulým Pablem Escobarem.

„Chudý gringo prostě neexistuje,“ řekl mi kdysi jeden muž v Peru. Byla to pravda. Každý, kdo měl dost na letenku sem, si prostě žije lépe než všichni podél této silnice.

Tato kniha je překvapivě těžká a dost se pronese, ale zato je krásně graficky zpracovaná. Obsahuje celou řadu barevných fotografií a jednotlivé zachycené vzpomínky a momentky dokreslují celý děj. Opravdu mile mě překvapilo, jak autor text a obrázky propojil a čtenář tak na vlastní oči uvidí malebné uličky, dech beroucí výhledy nebo nebezpečný prales. V knize nechybí ani mapa, která dokonale mapuje Rendlovi dobrodružnou cestu napříč Kolumbií, zaznamenána jsou zde jednotlivá důležitá zastavení, ke kterým jsem se v průběhu čtení mnohokrát vracela, abych si lépe spojila, kolik toho autor za den musel ujít, nebo kde zrovna se v ději nacházím. Kromě toho celý příběh náhodně provázejí mnohdy vtipné poznámky autora a nechybí ani zajímavosti o daném navštíveném místě.

Nemířil jsem za vysněnou svobodou, ale přímo do vězení. Navíc do zcela cizí země, kterou jsem sice už trochu znal, ale stále se v ní mohlo zvrtnout asi o milion věcí víc než v České republice.

Pěšky Kolumbií pod rouškou covidu, jak už název napovídá, vypráví o pochodu různorodou Kolumbií. Autor nás provádí úplně celým výletem od příprav po zkoumání místa až po cestu zpět. Zároveň komentuje politickou situaci a vyjadřuje se k omezením v době pandemie. Popisuje kontroly, ubytování, své zážitky, doplňování zásob jako je například toaletní papír, opalovací krém, předplacená simka či plynová bomba . Čtenáře čeká karanténa, solná jeskyně, Mrtvé město, záhada v džungli, pobřeží Karibiku, prales či útěk to je jen malý výčet dobrodružství, které hrdinu potkaly.

Tahle země je plná chudoby, nebezpečných čtvrtí, ostnatých drátů, hlídek policie, gangů, ale i přírodních krás, malebných zákoutí i vřelých místních. Blíže poznáváme místní jídlo, kulturu i samotné obyvatele.

Hrdina se kromě covidových opatření vypořádával s úpornými vedry, s uzavřenými oblastmi, záchvaty paniky, dehydratací, puchýři, zdravotními problémy, vyprahlými pustinami, velkými nadmořskými výškami, které jsou šokem pro lidský organismus, ale nikdy to nevzdal.

Mezitím se můj útěk začíná komplikovat. Zrušen byl jak let z Vídně do Madridu, tak následně i let z hlavního města Španělska do Bogoty. Odmítám to ale vzdát. Tohle už není o lásce k cestování, ale o svobodě v restrikcemi sužovaném světě.

Z knihy jsem byla naprosto nadšená. Díky Rendlovi jsem mohla alespoň na stránkách cestopisu navštívit vzdálenou zemi, kterou mi zajímavě, poutavě a čtivě přiblížil. Navíc jsem se dozvěděla spoustu nevšedních informací a získala nové poznatky. Kromě vzdělání jsem se i pobavila, jelikož autorův styl je neskutečně osobitý a především otevřený. Oceňuji, že Jan Rendl si na nic nehraje a nebojí se napsat pravdu a to, co cítí a jak to vidí. Nebere si servítky a autentické vypravování přináší realitu takovou jaká je. Na nic si nehraje a podělí se ze čtenáři i o své psychické problémy, střevní neduhy, nadměrné pocení nebo politické názory.

Poučné, zábavné, dobrodružné čtení plné nádherných fotografií s trefnými poznámkami. Autor si mě získal a už se těším na jeho další cestovatelské cíle.

Ukázka:

Dvanáct hodin spánku mi dodalo potřebné síly a tělo zvládlo zregenerovat dostatečně na to, abych mohl naostro započít svůj pěší pochod, jehož trasa se kvůli nastalé situaci změnila. Podle nového plánu mě čekaly minimálně dva týdny nížinou v tropických vedrech, což ve mně vzbuzovalo největší obavy. Teprve poté se nadmořské výšky měly začít zvedat. Horskými cestami bych měl těsně minout Bogotu a stočit své kroky přes národní park Los Nevados do Manizales a následně až k cíli v Medellínu. Dobrá polovina trasy tak nakonec kopírovala původní plán. Ta druhá, která nyní začínala, vedla úplně jinudy. Nejlepším způsobem, jak ji zahájit, byla dle mého soudu klasická kolumbijská snídaně. Servírovala se na terase domku a v podání paní domácí obsahovala následující- horkou čokoládu, vejce, kukuřičné placky arepas a také smažený banán, taktéž v podobě placek. Začátek dne po kolumbijsku má něco do sebe!

Hodnocení: 4,4/5

Velice děkuji Knihám Dobrovský za poskytnutí dobrodružného cestopisu!

2 komentáře:

  1. To musí být hodně zajímavá knížka, když je navíc z doby, kterou máme ještě hodně čerstvě vžitou. Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  2. Není zač, snad se příběh bude líbit stejně jako mně. ;-)

    OdpovědětVymazat