čtvrtek 28. dubna 2022

Poslední slib

  Poslední slib aneb malý medailon ukrývá velkou minulost je dalším ženským románem od oblíbené americké autorky Kathryn Hughesové, která po škole na obchodní akademii pracovala v pojišťovnictví, poté provozovala obchod s dárkovými předměty a nyní se věnuje spisovatelské dráze.

V melancholickém, emotivním ději se prolínají dvě časové linie. Minulost od roku 1978 a přítomnost roku 2018. Hrdinka postupně zjišťuje pravdu o tom, co se stalo s její milovanou maminkou, s kterou bývaly nerozlučné.

Violet jako těhotná ve 14 letech utekla z domu. Od té doby se snaží uživit sebe a svou malou dcerku. Ale je to složité, jelikož nemají moc peněz a těžko si udrží i střechu nad hlavou. Přes všechny problémy drží spolu a jsou to oni dvě proti celému světu. Violet zpívá v klubech a snaží se prosadit. Jednoho dne potkává na první pohled dokonalého bohatého nápadníka, který by mohl být vstupenkou k lepšímu životu. Ale není všechno zlato, co se třpytí.

V myšlenkách jsem se vrátila do minulosti a najednou mi bylo do pláče, ačkoli ani to by nestačilo. Pravda byla, že bych byla raději řvala, až by mi nezůstala jediná slza a zbyla by ze mě jen chvějící se skořápka.

Tara Richardsová čekala 40 let na to, až se dozví pravdu o tom, co se před mnoha lety doopravdy událo. V době kdy řeší rozvod, dostává dopis od právníka, který změní její život. Syn vylétl z hnízda, manžel žije s milenkou. Ona momentálně na hraně, ale to co najde v bezpečnostní schránce, ji opět probudí k životu. Vrací se jí do života dlouho ztracený medailonek a přináší s sebou odpovědi.

V samotném příběhu je tedy hned několik samostatných příběhů a nespravedlností, které nejednoho čtenáře vezmou za srdce. Jak už jsme zvyklí autorka propojila hned několik příběhů a tentokrát trvalo poměrně dlouho, než se nakonec spojili. Představen je i Larry Valentin, který přišel o svou životní lásku. Ta dala přednost jeho bratrovi, kterého si vzala. On se z touto situací nedokáže vypořádat, stále ji miluje a chce ji zpátky.

Prohlédl si poznámky ve spise a přitom přejížděl prstem po jednotlivých slovech, jako když se pětileté dítě učí číst. „Dobře,“ řekl nakonec. „Zdá se, že vás někdo už velmi dlouho hledá. Konkrétně od roku 1981.“


Jedná se o oddechové čtení zatížené nečekanou tragédií. Pro mě již čtvrté setkání s autorkou, a stále u mě vede Dopis, který je dojemným až srdcervoucím příběhem o cestě jednoho psaní, které mělo moc měnit lidské životy. Klíč vypráví o soužití s tyranem, kdy část z minulosti je zasazená do nevábného prostředí ústavu s psychicky nemocnými lidmi. Popisuje běžný den na oddělení, ukazuje v jakých podmínkách a podle jakých pravidel tu pacienti žili, ukazuje používání barbarských metod léčení s pochybnými výsledky. Další knihou je Tajemství - ženský román vyprávějící o mateřské lásce a jedné dopravní nehodě.

Tato očekávaná kniha vypráví o zmizení osoby, o které už nikdo neslyšel. V příběhu nechybí vzpomínky, první lásky, rány osudu, náboženství, vztahy i mateřství.

Poslední slib je příjemný, milý, dojemný příběh s propletenými osudy. Oddechové čtení, které jsem si užila. Kniha se mi moc líbila, autorka prostě umí psát a opět mi i slza ukápla. Opravdu povedené.

Ukázka:

Domácí dopil whisky a postavil se. „Dobrý pokus, Violet.“ Sklenici prudce postavil na stůl. „Celou platbu do osmi hodin, jinak jsi venku na dlažbě.“ Violet pohledem zabloudila k nástěnným hodinám. „Ale vždyť je půl sedmé.“ Pokrčil chlupatými rameny. „To není můj problém.“ Violet za ním zavřela dveře. „Odporná opice.“ Otřásla se. „Chudák paní Simpsonová musí s tím neandrtálcem spát na jedné posteli.“ „Co teď budeme dělat, mami?“ lekla se Tara. „Řekl v osm.“ Violet se natáhla po svém umělém kožichu. „Neboj se, Taro, to jen tak čeří vodu.“ Obtočila si kolem krku boa z pírek a vzala si kabelku. „Tak pojď holčičko moje. Ty a já proti celému světu. My jim ještě ukážeme.“

Hodnocení: 4/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

 

2 komentáře:

  1. Tyjo, tohle sice vůbec není můj žánr, ale vypadá to celkem zajímavě. Pěkně napsaná recenze :)

    lucyvillain.blogspot.com

    OdpovědětVymazat