neděle 26. června 2022

Nečekané přiznání

 Nečekané přiznání je již čtvrtým dílem série o vyšetřovatelce Josie Quinnové, která je neústupná, zásadová a snaží se něco změnit. Bojuje proti zajetým pořádkům, pere se za spravedlnost, i když jí to mnohdy přináší velké problémy. Tento krimi thrillerem sepsala americká autorka Lisa Reganová, která se výhradně zaměřuje na tento žánr. Se svým manželem a dcerou žije ve Philadelphii. Kromě toho je členkou spisovatelských skupin jako je Sisters in Crime nebo Mystery Writers of America.

Autorka příběh zasadila do Spojených států amerických, konkrétně do místa nazvaného Denton. Autorka využila fiktivních lokací, ale všechny vycházejí z několika různých míst v Pensylvánii, které Lisa Reganová dobře zná. Lise Reganové v angličtině již vyšlo deset případů o oblíbené vyšetřovatelce Josie Quinnové. Čeští fanoušci se tedy snad brzy dočkají pátého pokračování.

Josie žila nějakou dobu sama a zpočátku pro ni bylo těžké snášet, že ji v každém okamžiku obklopují lidi. Když poprvé otevřela lednici a zjistila, že došla smetana, zaplavil ji pocit frustrace. Její pečlivě uspořádaný svět, útočiště, její domov byl obrácený vzhůru nohama. Ale, jak si připomínala, rodina je mnohem důležitější než jakýkoli předmět v domácnosti nebo praktiky, na které si během let zvykla.

Volné pokračování oblíbené série přináší střídání minulosti od roku 1992-93 a současnosti. Jednotlivé kapitoly mohou čtenáře zaskočit, vystupují v nich různí protagonisté a zdá se, že spolu zdánlivě na první pohled nijak nesouvisí.

Josie se vzpamatovává z útoků od ženy, kterou považovala za vlastní matku. Naštěstí se její svět obrátil a konečně poznává pravou rodinu, která ji chce mít blízko a být součástí jejího života. Na to není Josie zvyklá, a ani na randění s kolegou. Její osobní život se mění. Aby toho nebylo málo, tak se její kolegyně pohřešuje a navíc je obviněná z vraždy. Před jejím bytem bylo nalezeno tělo mladíka. Police zjišťuje, že měla uvnitř domu hned několik bezpečnostních opatření. Gretchen byla v práci tajemná a odtažitá, tudíž o ní ostatní moc nevědí. A brzy ji odepsali, akorát Josie tuší, že celý případ bude zapeklitější, než se na první pohled zdá. Má svoji teorii, kterou nikdo jiný nepodporuje, vrhá se do vyšetřování a odhaluje šokující tajemství.

Na první pohled vše ukazuje na jednoznačný případ, všechny stopy ukazují přímo na Gretchen, ale Josie je přesvědčená, že všechno je jinak, než stopy naznačují. Akorát ji nikdo nevěří, tak rozbíhá vyšetřování na vlastní pěst. Věří, že její kolegyně by něco takového neudělala (i když z vlastní zkušenosti ví, že člověk, o kterém si myslíme, že ho známe, může překvapit). Ale jelikož jí její instinkt velí, že něco není v pořádku, pochybuje, ale nemůže najít vodítko, ne stopu, která by ji ukázala směr.

„Chápu, že to vypadá špatně, ale tenhle případ není jednoznačný. Našla se fotka malého kluka z roku 2004. Proč by Gretchen střelila toho mladíka do zad a pak mu k tělu přišpendlila nějakou starou fotku? Tady jde o něco víc. A než začneme ukazovat prstem, ráda bych měla možnost zjistit, o co běží.“

V ději nechybí paranoia, vnitřní démoni, slepé uličky, traumata, promyšlené vraždy, zajímavé teorie, zločinecký motorkářský gang. Úplně na konci knihy nalezneme „lákačku“ na předchozí části této detektivní série a dokonce nejsme ochuzeni ani o první kapitoly. Mizející dívky vypráví o sériovém vrahovi a únosci, který řádil v okolí celá léta. Dívka beze jména přináší unesení novorozeněte, které zmizelo neznámo kam a žena s amnestií je jediným možným vodítkem. Počet pohřešovaných osob postupně narůstá a zdá se, že pachatel je pokaždé o krok napřed. Nechybí ani kontakt na samotnou autorku, která chce, aby jí její fanoušci psali. Matčin hrob Josie musí postavit svému největšímu strachu a to jednomu monstru – svojí pomstychtivé matce. Alkoholičce, která bere drogy, a která ji

neustále ztrpčovala život. Nebezpečné osobně, ničící druhým životy. Ráda komunikuje s čtenáři, vyzývá nejen k recenzi, ale i doporučení, či zprávě

Na další případ Josie Quinnové jsem se těšila, tahle série totiž měla vzestupný charakter a i když se nejnovější část nevyrovnala geniálnímu Matčinu hrobu, jde o velice zdařilé a napínavé dílo, které se pyšní nálepkou světový bestseller a vystupuje v něm velmi statečná a silná hlavní hrdinka.

Ukázka:

„Zatracená zvonkohra,“ řekl, vlezl si zpátky do postele a hodil brýle na noční stolek. „Co tě to napadlo? Když si někdo o tři bloky dál prdne, tebe to vzbudí. Ze všech lidí zrovna ty žádnou zvonkohru nepotřebuješ.“ Mary v hrudníku ucítila bodnutí strachu. „Zvonkohra? Ale já jsem zvonkohru nekoupila.“ Položil si tvář na polštář a zavře oči. „Tak kdo nám ji, sakra, venku pověsil, Mare? Zoubková víla?“ Tim už usínal, když odhrnula peřinu a vyskočila z postele. Svalová paměť ji nesla do kuchyně, kde záře z pouliční lampy osvětlovala zvonkohru, která ležela zohýbaná na kuchyňském stole. Přistoupila blíž a viděla, že má tvar horkovzdušného balonu. Spěchala zpátky do ložnice. „Time,“ řekla, když překročila práh, „já to nekoupila. Někdo jiný…“ Slova jí uvízla v hrdle, protože jí do očí mířil paprsek světla z baterky. Zvedla ruku, aby se chránila před oslněním. Měla dojem, že za kruhem světla vidí Timovy oči, velké a vyděšené. Seděl na posteli a ke spánku měl přitisknutou hlaveň pistole. „Uteč!“ řekl. Pak se ozval jiný hlas. Mužský. Neznámý. „Ale ne, Mary nikam nepůjde. Právě jsme se chystali začít.“

Hodnocení: 4,2/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

 

3 komentáře:

  1. Mě osobně tahle série míjí, ale je rozhodně dobře, že se autorka stále drží vysoko nastavené laťky. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Přemýšlím, že bych si opět přečetla nějakou detektivku. Dlouho jsem žádnou nečetla. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já poslední dobou čtu detektivky více než předtím, objevila jsem totiž hodně zajímavých sérií. ;-) A jednou za čas je to zajímavé zpestření. :)

      Vymazat