sobota 2. července 2022

Domek v Irsku

 Domek v Irsku je již osmým dílem oblíbené série Romantické úniky od americké autorky Julie Caplinové, která si potrpí na dobré jídlo, které si nejraději vychutnává při poznávání cizích zemí. Při své práci procestovala již celou řadu míst a právě tyhle toulky se staly inspirací pro sepsání této milé série. Služební cesty ji umožnily potloukat se po Evropě a ochutnat nejrůznější gastronomické pochoutky a tyto vjemy použila do svých děl.

Tahle populární série je plná výletů za dobrým jídlem a pitím spojená s nálezem lásky. Každá část se odehrává v jiné destinaci. Tentokrát se kulisou milého příběhu stává zelené Skotsko. Jedná se o velice útulné a přívětivé místo -plné čerstvého vzduchu, úchvatných kopců, majestátních hor i dechberoucí přírody.

Promiň. Stydím se přiznat, že jsem zbabělec. Opravdu bych do toho kajaku nesedla, kdybych o Fungiem nebo žralocích věděla. Bála bych se a přemýšlela o tom, co všechno by se mohlo stát.“ „Někdo by řekl, že je to rozumné. Ne zbabělé.“ „Ano, ale někdy to může být na škodu. Občas je třeba riskovat. Dělat věci, i když to může být nebezpečné, protože jinak o hodně přijdeš.“

Tentokrát je hlavní hrdinkou Hannah sestra ústřední protagonistky Niny, kterou čtenáři moc dobře znají z předchozího milého dílu – Chata ve Švýcarsku. Hannah je ta spořádaná, chytrá, opatrná, rozumná a úspěšná právnička z Manchesteru, která se do ničeho nebezpečného nikdy nepouštěla a dělala jen ta správná rozhodnutí. Vyhýbala se dobrodružství i spontánnosti do té doby, než se rozhodla pro životní změnu a vydala se na šesti týdenní kurz vaření. Výlet do Irska je pro ni něco neobvyklého a asi nejšílenější věc, kterou udělala. Dřív neměla žádný společenský život, ale pociťovala touhu po změně. A tak se rozhodla zariskovat, vystoupila ze své komfortní zóny a opustila svůj zaběhlý stereotyp. Postupně zjišťuje, kolik toho prošvihla. Při své touze po nových zážitcích, se neubránila večeru se sexy Irem.

Conor Byrne je sebevědomí, okouzlující, inteligentní, samolibý, namyšlený, slavný a především známý šéfkuchař. Snad jediný, kdo tuto celebritu nezná je právě Hannah. O to větší ji čeká překvapení, když zjistí, že jeho rodina vlastní jednu z nejlepších kuchařských škol na světě, kam se hrdinka přihlásila. Brzy zjišťuje, že vaření je umění a věda a se vším malinko bojuje. Přitom zjišťuje, že ji nové věci dodávají energii a vzrušení. Poznává nové lidi - účastníci kurzu jsou různorodé osobnosti se zajímavými životní příběhy.

Včerejší Hannah byla poblouzněná žena, její odvaha pramenila z alkoholu. Byla to irská verze Hannah. Ale dnes tahle Hannah již neexistovala, teď se vrátila ta anglická. Ano, nejrozumnější bude, když se odtud po anglicku vypaří.

Nevím, jak to autorka dělá, ale opět na mě přenesla atmosféru zmiňované lokace a já si čtení moc užívala. Možná je to tím, že čerpá z vlastních zkušeností a vzpomínek. Líbí se mi, že zapojuje do knihy kromě malebné krajiny i zajímavosti o dané zemi či památka. Kromě toho umí nalákat kromě výletu do nové země i na ochutnání místních jídel. A věřím, že i tentokrát se vám budou sbíhat sliny z těch mnoha dobrot. Nejraději bych se na podobný kurz také přihlásila.

Tento oddechový ženský román přináší skok do neznáma. Zavede čtenáře na dechberoucí skotský venkov, kde je na panství Kerry postavená slavná kuchařská škola spolu se zahradami a farmou, kde se pořádají kuchařské kurzy. A kde se používají se jen čerstvé, sezónní a místní produkty, záleží na tom, aby si vážili krajiny, jídla, dávají si záležet na šetrnosti, udržitelnosti i životnímu prostředí.

Z mlhavého, zasněného a něžného políbení se stalo něco úplně jiného – každý nerv v těle měla v pohotovosti, jako by do ní vjelo několik tisíc voltů. Musel to cítit i on, protože přitlačil a Hannah byla najednou uvězněna v tom nejsladším, nejvášnivějším a nejúžasnějším polibku, který je oba pohltil.

Mimochodem se opět jedná o opravdu povedený román, ve kterém to mezi hrdiny jiskří. Tuhle sérii jsem si hodně oblíbila a Domek v Irsku byl snad tou nejlepší částí, jelikož šlo o neskutečně zajímavou oblast, sympatické hrdiny i nevšední prostředí kuchařské školy. Všechno vytvořilo opravdu čtivý celek a já už se moc těším na další část. Za mě jedno velké doporučení. 

Ukázka:

„Co tady děláš?“ zeptala se a hlas se jí trochu třásl v očekáváné odpovědi. Byla to naprostá katastrofa, kdyby v tomhle nádherném domku museli bydlet spolu. „Vtipné, velmi vtipné. Dobře víš, že tu bydlím.“ „Cože? Tady?“ Ohlédla se přes rameno. „Nehraj si na hloupou. Víš, jak to myslím.“ Ne, nevěděla, jak to myslí, ale nechtěla mu to přiznat. Vůbec netušila, o čem mluví. V hlavě jí to šrotovalo. Jak sakra mohla tušit, že tu bydlí? Jaká byla šance, že zrovna jeho potká v Dublinu? Byla to zatracená náhoda. Takové věci se v reálném životě prostě nestávají. Věnovala mu nevýrazný úsměv. „Když to říkáš. Potřebuješ něco?“ Při pohledu na ni se mu zvlnily rty. „Ne, nepotřebuju.“ Au, to zabolelo. Nemusel dávat svou nelibost tak najevo. Očividně byla sázkou na jistotu jako známost na jednu noc. Ale teď, když se najednou zjevila na jeho prahu, se cítil trapně.

Hodnocení: 4,8/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

 

6 komentářů:

  1. Tyhle knihy má moc ráda sestra, já zatím neměla tu čest, i když se taky na nějakou chystám :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě je vyzkoušej.:) Unás je kromě sestry čte už i mamka. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Zatím jsem se pořádně k této sérii nedostala, mám přečtený pouze první díl - Kavárna v Kodani, ale zrovna to Irsko by mě teda fakt lákalo, protože bych se tam ráda podívala. No, musím se dokopat a konečně se do této série na plno pustit. Skvělá recenze.

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
  4. Zní to jako naprosto krásná kniha a ta obálka je také naprosto boží! Určitě si píši na svůj seznam knih. ❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to opravdu krásná kniha. ;-) Já už ji doporučila několika lidem a všichni z ní byli stejně nadšení. :)

      Vymazat