pondělí 13. června 2022

Pláč zavržených předků

 Pláč zavržených předků je gotický fantasy román od autorky A. G. Slatter. Ta kromě povídkových sbírek sepsala i kriminální romány s paranormálními prvky. Dokonce získala magisterský a doktorský titul v oboru tvůrčího psaní a obsadila jedno z prvních stipendií Queenslandského sdružení spisovatelů. Její román Vigil byl v roce 2018 nominován na Dublinskou literární cenu. Ale autorka získala i celou řadu dalších cen.

Hned v úvodu se seznámíme s rodinou O´ Malleyových, která uzavřela dohodu s mořskými lidmi. Ti ochraňovali jejich lodě, výměnou za jedno dítě z každé generace. Rodina bývala dříve mocná, bohatá, a neohrožená. Byli to známí obchodníci, kteří měli velký vliv. Nepohodli se ale s církví a ani obyčejným lidem se na nich něco nezdálo, přesto je bylo téměř nemožné zničit. Ovšem zkáza nakonec přišla a to zevnitř, v rodině se totiž rodilo stále méně a méně dětí. A obsáhlé jmění se začalo pomalu vypařovat a sláva upadat.

Co se mnou bude? Co přinesou následující týdny a měsíce? Přijde mi to jako klid před bouří, i když podivně mírnou: dědeček říkával - Drž se a teď ho slyším také: Drž se něčeho pevného.

Miren O´Malleyová žije ve zrádném kraji, vychovali ji její prarodiče ve zchátralém sídle na útesu. Se svojí babičkou jsou poslední z přímé linie kdysi mocného rodu. Nyní jsou terčem pomluv a fám a zbyly jim jen dluhy, které se navalují. Na Mirenina bedra spadá zajištění zachování rodu a znovuvybudování moci. Moře s sebou přináší neodvratitelnou hrozbu, jelikož se dlouho odkládalo splácení. A Miren postupně zjišťuje, že pověsti o mořských lidech jsou pravdivé.

Babička Miren je velice náročná, přesvědčivá, tvrdá, silná i chytrá osoba, která se rozhodla zachránit skomírající rod tím, že prodá vlastní vnučku. Našla ji bohatého ženicha, ale Miren cítí, že si zaslouží něco lepšího než muže, kterého ji vybrali. Je nahněvaná, jelikož si představovala jiný život. Rozhodne se vzepřít, utéct a být konečně volná a svobodná.

A. G. Slatter zasahuje do děje a to pomocí závorek, díky kterým doplňuje informace či komentuje vypravování. Autorka stvořila svůj vlastní mýtický svět, který je pozoruhodný i děsivý.  Vytvořila neobyčejné prostředí – tajuplné, poutavé, temné a plné nejrůznějších tvorů. Nechybí ani magie či čarodějnictví.

Sem tam v trávě zahlédnu i nafouklé tělo, kterému pod kůží prosvítají pavučiny tmavě zelených cév plných mrtvé krve. Nejsou to duchové, tyhle bytosti mají stále svá fyzická těla. Jsou to živé kadávry, bytosti, které po smrti nenašly klid. Obvykle se zdržují na hřbitovech a číhají na ty, kdo si nedávají pozor.

Součástí díla je i celá řada krátkých samostatných příběhů, legend a vyprávění, z kterých mrazí. Jsou vypůjčené a přetvořené z autorčiných jiných sbírek a románů. Upravila i verzi pohádky Three Wishes od bratří Grimmů. Jedná se o pochmurné a zádumčivé pověsti s nepříliš slavným koncem.

Příběh má přes 300 stran a je pohádkový a zároveň děsivý. Odehrává se ve světě povídek ze Sbírek Sourdough a Bitterwood. V ději se vyskytují silné a odhodlané ženy, které mají vlastní názor a bojují za svá práva. Mrazivé, tajemné, zrádné, čtení o temných rodinných tajemstvích, magii, čarodějnictví i mýtických bytostech jako jsou kadávři, kelpie, duchové, rusalky, vlkodlaci, mořské panny či mechanické stroje.

Nikdy nás jen tak neberou! Vždy čekají, mají čekat na svůj příděl! Slyším známý hlas: Vždyť už se jim dlouho nedostalo toho, co jim náleží! Od narození babičky přece nejsou žádné volné děti. Proč by si měly dělat hlavu, že já jsem poslední z pokrevní linie? Splácení dluhů odkládáme příliš dlouho.

V roce 2022 vyjde autorky další román The Path of Thorns. Na který jsem tedy hodně zvědavá. První střetnutí s A. G. Slatter mě velmi mile překvapilo. Bylo to jiné, temné i neotřelé. Celým dějem procházela melancholická atmosféra. Tahle ojedinělost, krásná obálka i pozoruhodný děj si mě získaly. Čtení jsem si užila a s napětím čekala, jak to celé dopadne. Konečně nějaký samostatný fantasy román, který nelze odložit.

Ukázka:

Široká ústa vyplňovaly ostré zuby, nos měla trošku placatější, nosní dírky posazené víc nahoře, oči velké a černé, bez jakéhokoli náznaku bělma. Děti ale zcela jistě viděla, protože se na ně zářivě usmála a pokynula, aby šly blíž. V ten moment přestala zpívat, ale ozvěna jejího hlasu pomalu stékala dolů z výšky tak vysoké, že hrubá skála se ztrácela kdesi v temnotě, jako těžké kapky deště vytvářející měňavé potůčky, které jemně vlnily hladinu jezírka. Aislin měla pocit, že něco tak podivného a zároveň krásného v životě neviděla, zůstala stát jako přikovaná, jen na krku cítila, jako by se stříbrný zvon na řetízku kolem jejího krku jemně rozhoupal. Její matka dobře věděla, že dívenka je přirozeně ostražitá. Zato Connor, u kterého člověk nikdy nevěděl, co se mu honí hlavou, přistoupil bytosti na dosah. Mořská panna si jej však nevšímala, nespouštěla oči z Aislin. Dívka v nich viděla záblesk chladu i inteligence, téměř obdiv, ale se špetkou opovržení. Obdivu proto, že dívka je natolik rozumná, aby nechodila blíž, opovržení proto, že svého bratra nechala beze slova jít.

Hodnocení: 4,3/5

Velice děkuji Megaknihám za poskytnutí  neotřelého, temného a pozoruhodného recenzního výtisku!

 

2 komentáře:

  1. O knize jsem uvažovala, ale nakonec jsem si ji nechala utéct. :) Musí se jí nechat poměrně zajímavý námět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to je škoda, že sis knihu nechala ujít. Příběh se opravdu povedl. ;-)

      Vymazat