úterý 6. února 2024

Vřesová můrka

 Vřesová můrka je prvním dílem nové série Pohádky pro slunce a měsíc od Oksany Buly - ukrajinské výtvarnice a ilustrátorky knih pro děti. Vyrábí a prodává pod značkou Tukoni - trička, brože, kalendáře i pohlednice. V českém překladu Oksaně vyšly již čtyři knihy například Jedlička se narodila nebo Medvěd nechce jít spát. 

Čím výš slunce stoupá, tím jsou jiskry jasnější. Pro Šedivou můrku se celý svět nakonec převrátí v oslňující třpyt. 

Vřesová můrka je vlastně komiksová pohádka vyprávějící o překonávání strachu z neznámého.

Šedivá můrka nikdy neopustila svůj vřesový palouček, jelikož jí strach bránil prozkoumávat svět. Bála se úsvitu a před světlem se schovávala do známých skrýší. Celou dobu si myslela, že je jediná můrka na světě. Ale zničehonic potkala jinou můrku - Brachmínu bukovou, která ji navnadila na život ve Vysokém javoru. Nová kamarádka jí konečně dodala odvahu, vydat se za dobrodružstvím a poznávat okolí. Šedivá můrka postupně získává sebevědomí i zkušenosti. A zjišťuje, že les není tak strašidelný, jak si původně myslela, a že hledání skrýší může být i velká zábava. 

Uvnitř kouzelného díla nalezneme mapu lesa složenou z borovicového pahorku, vřesového paloučku, olšového háje a srdce lesa, kterému dominuje vysoký javor.

Jedná se o neskutečně milé a kouzelné vypravování. Text i ilustrace má na svědomí jedna osoba a to Oksana Bula. Já osobně jsem byla očarována přenádhernými obrázky, které dokreslily celé dílo. Opravdová nádhera a balzám pro oči. Rozhodně se jedná o jedny z nejkrásnějších ilustrací knih, které jsem kdy viděla. Hrozně se mi líbí i vybraná paleta barevných odstínů.

Soumrak je nejkrásnější část dne.

Vřesová můrka mě okouzlila ilustracemi, ale mile mě překvapil i samotný děj, který zaujal i mě ve třiceti letech. To bylo takové pohlazení po duši. V díle nechybí kouzla, přátelství, magie, odvaha i krásné poselství. 

Ukázka:

Svítilo nad ním slunce a skrápěl ho déšť, foukal tu vítr a snášela se na něj mlha. Dovnitř vřesového porostu však žár ani chlad nepronikly. Právě tady, v milém, hřejivém závětří, bydlela Šedivá můrka. Probudila se vždy po západu slunce a umyla se rosou, posnídala šťávu z vřesu, potom roztáhla křídla a vzlétla nad palouček.

Hodnocení: 4,7/5

Velice děkuji nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře: