neděle 18. února 2024

Žezlo Prapředků a Hra s ohněm

 Žezlo Prapředků  aneb Před slávou neochrání ani smrt! je prvním dílem nové fantasy série Smrtislav Hezoun (Detektiv Kostlivec). Což je kniha pro děti a mládež od irského spisovatele Dereka Landyho, který zanechal studia na umělecké škole a místo toho začal psát young adult sérii o elegantním kostlivci. Kromě toho napsal dva scénáře, které byly zfilmované - sám o nich mluví jako o zombie filmu a masakrózním thrilleru.

Štěpánka je znuděná svým poklidným životem. Nemá ani kamarády, jelikož se zajímají o jiné věci.  Chtěla by zažít něco víc a touží po pořádném dobrodružství. A to se jí splní, takže bacha na to, co si přejete. ;-) Štěpánka objevuje nový svět, kterým je fascinovaná. I přesto, že je velmi nepředvídatelný a hrozí jí velké nebezpečí. Pokud se do něj zaplete moc, hrozí, že se už nebude moci vrátit do svého starého klidného života.

Tvá cesta je jen tvá a já tě z ní nechci svádět, ale někdy jsme tím největším nepřítelem, kterému můžeme čelit, my sami a největší boj svádíme s temnotou uvnitř sebe. 

Gordon Edgley byl známý arogantní, nezodpovědný, inteligentní spisovatel příběhů plných hrůzy, magie i zázraků. Svými bestsellery často urážel lidi a bylo mu jedno, co si o něm ostatní myslí. Po jeho nečekaném skonu, dostává jeho dům jako součást dědictví oblíbená 12 letá neteř. Štěpánka byla strýci v mnoha věcech podobná. A poté, co byla napadena a zachráněna Smrtislavem, je zatažena do nebezpečného vyšetřování. S prapodivným kostlivcem společně řeší mnohé záhady. Konkrétně vyšetřují vraždu a hledají vodítka k legendárnímu žezlu, aby se nedostalo do rukou nepřítele.

"Omlouvám se, pořád nechápu, jak jste mohl jen tak ztratit hlavu." "To nebyla ztráta," namítl chabě kostlivec. "Ukradli mi ji."

Tahle ikonická série se v zámoří dočkala velkého úspěchu. Toho autor využil a sepsal opravdu mnoho dílů - na můj vkus až zbytečně moc. :D Knihy jsou určené k pobavení, kromě vtipu v díle naleznete i pořádné záporáky, nebezpečí i kouzla.


Žezlo předků je dobrodružné fantasy, která má něco kolem 270 stran a vypráví o oživlé kostře Smrtislavovi Hezounovi, který jako detektiv řeší záhady. Dílo je složené z krátkých kapitol. Kurzívou jsou oddělené části věnované nepříteli. Hadovec a Smrtislav mají za sebou společnou krvavou minulost. A čekají na svou pomstu.

"Jsou věci, které nelze sebrat," řekla Čína, "majetek, který nelze ukrást. V takovém případě musí být majitel mrtvý, aby pak někdo jiný mohl využít příslušných schopností."

Já osobně už nejsem cílový čtenář. Přesto mě série překvapila dobrým výběrem hrdinů. Autor přišel s originálním mrtvým vyšetřovatelem. Jeho pomocnice je taktéž sympatická a velice statečná, ale nějak mi k ní věk nesedí její věk - 12 let. Podle popisů jsem si ji představovala starší a vyzrálejší. Kdyby mi kniha nepřišla v rámci spolupráce, nesáhla bych po ní, ale musím připustit, že dílo je to čtivé a první díl mě zaujal. 

Hra s ohněm aneb Před slávou neochrání ani smrt je druhým dílem velmi početné fantasy série, která má kolem patnácti dílu, což moji přeplněnou knihovnu poněkud děsí. Momentálně se pod značkou booklab chystá třetí díl s názvem Hrůza bez tváře.

Valkýra Kainová konečně přijala nové jméno a tím si zajistila místo v magickém světě. Stále se cvičí v boji a učí se magii. Výcvik ji hodně zaměstnává, ale hodně se zlepšuje. Po tomhle vzrušujícím životě toužila a nyní je všechno mnohem zábavnější, ale také nebezpečnější. 

"Strach je v pořádku, pamatuj si to." "Není to dobrý pocit." "Ale udržuje tě naživu. Statečnost koneckonců není absence strachu. Skutečnost je poznání a překonání strachu."

Baron Mstislav uprchl z hlídaného vězení. Je nebezpečný, protože hodlá probudit a oživit Beztvářné. hledá ztracenou zbroj, aby měl poslední chybějící přísadu přísada a tou je ztracená zbroj. Valkýra a Smrtihlav se snaží zabránit téhle katastrofě. Ale nepřítel je silný soupeř.

Dílo má kolem 260 stran a opět se děj odehrává v zapadlém irském městě Haggard. Znovu jsou v díle i kapitoly psané kurzívou, které se zaměřují na nepřátele hrdinů a čtenář tak může porovnat více úhlů pohledu a nebo si třeba vyslechnout tajné plány. 

"Takže jsi dostala cennou lekci - přijdou chvíle, kdy tu nebudu, abych tě chytil." "Vidíš, to mi zní jako lekce, kterou by mi bývalo stačilo si vyslechnout." "Nesmysl. Takhle to nikdy nezapomeneš."

Děj nepokračuje tam, kde předchozí skončil, ale už uběhl nějaký čas. Štěpánce je již 13 let, dosáhla tovaryšské úrovně, ale pro ostatní je stále dítě. Smrtislav se nezměnil, stále je vtipná mrtvola. Ale nepřátelé jsou stále silnější.

 Čtenáři ani v tomto díle nebudou ochuzeni o špičkování mezi hrdiny, kteří řeší zločiny a na poslední chvíli zachraňují svět. V knize nechybí padouši, překážky, upíři, pomsta, temní bohové, hrozby i sarkasmus. Přesto se mi první díl líbil víc.

Ukázka:

"Řekla jsi mu svoje jméno?" zeptal se jí Smrtislav. "Co?" "Svoje jméno. Řekla jsi mu je?" "No... ne..." "To je dobře. Když znáš něčí pravé jméno, máš nad ním moc. A stačilo by na to i jméno, které jsi dostala, dokonce i Štěpánka." "Stačilo na co?" "Aby na tebe získal určitý vliv. Abys udělala, oč tě požádá. Kdyby znal tvoje jméno a věděl, co s tím... někdy to stačí. Děsivá představa, že?" "Co se to děje?" zeptala se Štěpánka. "Kdo to byl? Co chtěl? A kdo jste vůbec vy?" "Já jsem já," řekl.

Hodnocení: 3,4/5

Velice děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!

Žádné komentáře:

Okomentovat