pátek 2. února 2024

Vinice ve Francii

 Vinice ve Francii aneb Sklenka šumivého vína a paprsky zapadajícího slunce je desátým dílem Romantických útěků od oblíbené americké autorky Julie Caplinové, která si potrpí na dobré jídlo, vychutnávající si nejraději při poznávání cizích zemí. Při své práci procestovala již celou řadu míst a právě tyhle toulky se staly inspirací pro sepsání této milé série. Služební cesty ji umožnily potloukat se po Evropě a ochutnat nejrůznější gastronomické pochoutky a tyto vjemy použila do svých děl.

Hattie Carter Jones má zlomené srdce, konečně se odhodlala odejít od přítele, který na ní byl závislý. Utekla pryč od ubíjejícího stereotypního vztahu a vyrazila za dobrodružstvím. Využila nabídku strýce uspořádat velkou a honosnou svatbu pro svoji sestřenici. Hattie by ráda rozjela svoji kariéru jako organizátorka svateb, tudíž je pro ni tenhle úkol zásadní. Proto se na dva měsíce rozjede do neznáma, aby na veškeré přípravy osobně dohlédla. Brzy zjistí, že ji čeká řada překážet. Na místě není vítaná, prostor není připraven a hlavně dochází k celé řadě sabotáží a zastrašování.

Dlouze se nadechla a cítila, jak se v ní něco uvolňuje. Příliš dlouho si připadala jako slepice namačkaná v kleci, která nemůže roztáhnout křídla. Tady se bude moci konečně pořádně nadechnout. Poprvé po dlouhé době se dívala dopředu, ven, a ne zpátky dovnitř.

Pohledný Luc Brémont chce také převzít kontrolu nad svým životem. Rozhodl se usadit a začít podnikat. Rád by vybudovat prosperující vinařství a začal vyrábět vlastní šampaňského Saint Martin. Vše závisí na tom, jak se vyvede letošní sklizeň. Je naštvaný, že otec pronajal zámeček na svatbu, pro něj jde o taškařici, která mu bude komplikovat práci. A navíc u nich teď bydlí cizí dívka, s kterou se musí naučit vycházet.

Tahle odpočinková četba nás tentokrát zavede na francouzskou vinici plnou výborného jídla a pití. Prozkoumáme malebný vinařský kraj a objevíme ten pravý francouzský šarm. Konkrétně zavítáme do oblasti Champagne.

"Nikdo by neměl být závislý na štěstí někoho jiného. Šťastný musí být člověk sám za sebe. A pokud ho někdo jiný činí nešťastným, musí se o sebe postarat sám. Nemůže být šťastný kvůli jiným lidem."

Dílo má více než 360 stran a jako vždy je velice čtivé. Ovšem tentokrát autorka knihu málem nedopsala. Vytvářela ji ve stresujícím rodinném období, ale energii jí dodaly krásné vzkazy od čtenářů. Díky nim pokračovala a nakonec ji udělalo dobře se odreagovat od reality útěkem do Francie. Na úplném konci nalezneme ukázku ze samostatného autorčina díla nesoucího název Útěk na venkov.

Vinice ve Francii nabízí jednoduchou romantickou linku, odreagování i krásné prostředí. Hlavní hrdinka utíká z deštivého zamračeného Surrey do krajiny zalité sluncem a hledá nový začátek, aby mohla být zase šťastná.

Já osobně jsem si tuhle milou romantickou sérii hodně oblíbila. Jedná se o takové jednoduché a přitom čtivé vypravování, u které se krásně odreaguju. Navíc jsou díla plná dobrého jídla a nechybí ani cestovatelské části, při kterých navštívíme zajímavé lokality z vybraného prostředí, které se neustále mění. Tentokrát poznáme opravdu hodně z místní gastronomie a dozvíme se i několik informací o vinařství.

"Neodolala jsem té vůni a život je příliš krátký na to, abychom si nekupovali věci, které nám dělají radost."

Vinice ve Francii se mi trefila do vkusu a řadí se mezi mé nejoblíbenější částí celé série. Přiznávám, že za to asi trochu může moje posedlost Francií, příběh, který se tu odehrává pro mě snad nemůže být špatný. Tahle oblast mě fascinuje a taktéž mě okouzlilo vykreslené panské sídlo uprostřed vinic.

Jedná se o volné pokračování, takže se dá číst i samostatně, ale já doporučuji si přečíst i předchozí romantické příběhy ze série, jsou totiž všechny plné lásky, dobrého jídla a cestování, tedy té nejlepší kombinace. 

Ukázka:

Zvykne si někdy na pohled na něj? Doufala, že když ho bude mít před očima denně, přestane ji tolik vyvádět z míry. "Víte, není zábava jako zábava. Prostě si jen užívám přítomnost." Hattie, zmlkni, zavři pusu a mlč. Najednou se přistihla, že nedokáže zabránit tomu, aby její pohled sklouzl na jeho rty, na ostře řezanou  čelist... připadal jí jako nějaká filmová hvězda. Jaké by to bylo, kdyby jí políbil? Kdyby se tiskla k té široké hrudi ukryté pod měkkou plátěnou košilí? Bože, copak ji snad zachvátila svatební horečka? Příliš dlouho myslela na všechny ty šťastné nevěsty a ženichy, ale na druhou stranu, už to bylo tak dlouho, co políbila někoho jiného než Chrise... A v posledních letech byly její polibky jen platonické. Pro její hormony byl hluboký zimní spánek delší, než bylo milé, a najednou se probouzely s jarním nadšením.

Hodnocení: 4/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!


7 komentářů:

  1. Četla jsem a v podstatě souhlasím - je to jednoduché, ale milé čtení a popisy místa i jídla jsou fajn.

    OdpovědětVymazat
  2. Nečetla jsem, ale znám, četla sestra a dost podobně jí popisovala :)

    Smile Thess

    OdpovědětVymazat
  3. Od této autorky jsem četla zatím dvě knihy a je to milá oddechovka pro dobrou náladu. Čtou se moc dobře 😀

    OdpovědětVymazat
  4. Má ji moje mamka, chci si jí půjčit... Nic na Pullicera, ale milé čtení!
    Přeji hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat