čtvrtek 18. února 2021

Stříbrná křídla

Stříbrná křídla aneb Nejkrutější pomstu dokáže přichystat jedině žena. Jedná se o psychologický román a zároveň druhý díl duologie, který sepsala švédská autorka Camilla Läckbergová, která se řadí mezi celosvětově nejčtenější autorky. Především se proslavila sérií Fjällback, na jejíž motivy vzniklo dokonce i devět televizních filmů.

Tahle dvoudílná série je plná intrik, moci, odplata, rozkoš, násilí, plánů, tajemství a navíc je feministicky laděná.

Člověk musí ztratit sám sebe, aby mohl znovu povstat.

Faye Adelheimová je inteligentní žena, s kterou není radno si zahrávat. Svého nezbedného manžela dostala do vězení a uprchla do Itálie. Zde si buduje nový život, ovšem zanedlouho se ji vše, opět začíná rozpadat pod schopnýma rukama. Jack při vězeňském převozu uprchl, z její firmy Revenge někdo ve velkém odkupuje akcie. Kromě toho vyšetřovatelka stále vrtá do Jackova případu a odhaluje nejasnosti, navíc začíná šťourat i do hrdinčiny minulost, ve které také došlo k několika nevyjasněným případům. Nezbývá ji nic jiného než se spojit se svými bývalými rivalkami Alicí a Ylvou a vymyslet, jak vše znovu napravit.

Jde o volné pokračování, tudíž lze číst knihy jednotlivě. Ovšem na konci příběhu nalezneme ukázku z minulého dílu tedy Zlaté kleci, a ti, kteří dílo nečetli, si ho po přečtení jistě pořídí.

Nic nebylo jisté. Nic nebylo nezničitelné. Kdo jiný by to měl vědět lépe než ona.

Faye sice unikla spravedlnosti a zodpovědnosti, ale i její nový život s sebou přináší řadu úskalí a hrdinka musí opět zosnovat plno promyšlených plánů ke své záchraně. Ale tahle cílevědomá žena se jen tak nevzdává.                                                                                                                                                                        Navíc se na scéně objevuje nový objev, který hrdince velmi rychle zamotá hlavu.

Kromě kapitol z přítomnosti nalezneme v knize i ukázky z minulosti, z nichž opravdu mrazí. Jsou ještě děsivější než v předchozím díle. Hrdinka vyrůstala v opravdu velmi porouchané rodině a musela se potýkat s alkoholem i se sexuální a domácím násilí. Ovšem nezlomilo jí to, právě naopak, udělalo to z ní nezdolnou bytost.

„My ženy jsme vychovávané v neustálém strachu z toho, že nám někdo našeho muže, našeho partnera ukradne, a tak se samy omezujeme. Neustále v pozoru před každou známkou zrady.“

Jedná se o temné a čtivé dílo, ve kterém nechybí sex. Ukazuje, jak láska mění člověk. Jakou nad ním má moc. Faye se nechala manželem utlačovat, byla zaslepená a ztratila samu sebe. Nechala se zmanipulovat a stala se hračkou, poslušnou manželkou. A nyní stejným způsobem propadá novému objevu.

Jde opět o chytrý, promyšlený děj. Knihu jsem nedokázala odložit a i když má skoro čtyři sta stran přečetla jsem ji za jediné dopoledne, tak čtivá pro mě byla. Román oslavuje ženskou sílu a sesterství. Ženy zde hrají hlavní roli a Stříbrná křídla s sebou nesou poselství, že dokáží mnohem víc, než si myslí. Akorát se nesmějí podceňovat, sebedůvěra je klíčová.

Ukázka:

Zakázané myšlenky se vracely. Co když už je příliš pozdě? Co když už Revenge nepůjde zachránit? Co když v posledních dvou letech přestala být obezřetná natolik, že se nepřítel nepozorovaně přiblížil až k ní? To by si nikdy neodpustila. Slabost nechala za zády. U Jacka. To on měl tu slabost na svědomí, ale nakonec si ji vzal s sebou do vězení, kde ji nosí stejně jako špatně padnoucí mundúr. Faye odložila papír. Pomyšlení na zradu ji pálilo. Jména žen, které prodaly svůj podíl, znala až příliš dobře. Před očima se jí míhaly jejich obličeje, ženy, kterým prozradila, s jakou myšlenkou Revenge vystavěla. Ženy, které přesvědčila a které se rozhodly Revenge uvěřit, uvěřit jí. Proč jí nikdo nic neřekl?

Hodnocení: 4/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

 

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze, vypadá to na zajímavě čtení :) Teď mám velké zásoby, protože sekonečně otevřely knihovny, ale snad dojde i na tuhle knihu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to zajímavé čtení je, tak kdyby ti došly nápady, tak sáhni po téhle duologii. :)

      Vymazat
  2. Z prvního dílu jsem byla nadšená- Tenhle už mám nějakou dobu doma a moc se na něj těším. :) Super recenze, ještě víc jsi mě nalákala. :)

    OdpovědětVymazat