čtvrtek 3. března 2022

Za smrtí

 Za smrtí je druhým dílem vesmírné série Obránce perimetru od ruského autora Michaela Atamanova, který si mě získal už úžasnou sérií Temný bylinkář, kterou moc doporučuji. Autor se narodil v Grozném v Čečensku, z nějž musela jeho rodina uprchnout po útoku ruské armády během války o nezávislost. Ve škole vynikal, vyhrál řadu národních vědeckých a spisovatelských soutěží. Po absolvování s vyznamenáním vstoupil na Moskevskou univerzitu, aby studoval materiálové inženýrství.

Tahle čtyřdílná série je psaná v žánru LitRPG, který spojuje mechanismy online her spolu s prvky fantasy či sci-fi. Jedná se o jedno velké vesmírné dobrodružství.

„Je nám jasné, že nemůžeme očekávat záchranu, ale vojáci království Veyerde budou bojovat za obranu své domoviny do svého posledního dechu. Celá má flotila, čtyři zastaralé fregaty, je připravena utkat se s nepřítelem a zemřít se ctí.“

Ruslan je vesmírný stratég, který přijal utajenou nabídku a nyní hraje za Georga royl Inoky ton Mesfelle tedy korunního prince Říše. Ocitá se tak v jiném těle jako náhradník ve hře Obránce perimetru, který vznikl pro bohaté vyvolené. Během chvíle se díky svým činům z chudého šlechtice stal politickou osobností, získal spoustu spojenců a pod jeho vedením je nyní 19 slunečních soustav. Osvědčil se jako geniální stratég a jeho herní postava nadále postupuje po žebříčku slávy, vlivu a uznání. Ale jedná se o vratkou pozici, jelikož se neustále mění vztahy i situace. Hrdina získává nové spojence, mění zajeté pořádky, vymýšlí netypické řešení a proměňuje taktiky. Nabírá tak na vlivu a popularitě, ale kromě spojenců naráží i na nepřátele. Dostane se do mnoha svízelných situací. Kromě energie a peněz, které investuje do bitevních plánů, se musí vypořádat s rozkolem v samostatném Oranžovém rodu. Má daný časový úsek, dokdy musí vyřešit problém s vévodou Paolem. Chce mír, ale nehodlá se podvolit nesmyslným podmínkám a vrací úder.

Hlavní hrdina je sympatický a velice inteligentní. Rozšiřuje svoji flotilu a neohroženě se vrhá do bojů s cizáky, aby ochránit a získal další území a zabránil rozšiřující se invazi. Plány mu zkříží nečekané zrada a přichystaná past, která si žádá odplatu. Hrdina se musí vypořádat nejen s bitevní polem, dvorskými intrikami, ale i milostnými vztahy.

Příběhy z virtuální reality jsem si velmi oblíbila, ale na tomhle se mi líbilo, že sepsaný svět byl zase trochu jiný a originální. Celý se totiž odehrával ve vzdálené budoucnosti v nekonečném vesmíru.

Hned v úvodu na čtenáře čeká velká bitva - nepřátelé jsou v obrovské výhodě. Úplně prvně se lidská rasa střetává s velkou bitevní cizáckou lodí. Celým dobrodružným příběhem prostupují mnohé další epické bitvy, nechybí intriky, obvinění, pletichy, taktiky, plány, dobrodružství, sláva, moc či výhružky.

„Dnes píšeme novou kapitolu v dějinách lidského odporu proti cizákům. Tato bitva určitě skončí ve všech taktických příručkách a nejspíš i ve školních učebnicích historie.“

Dílo se rozprostírá na více než 300 stránkách, které mizí čtenáři před očima, jelikož jde o nesmírně čtivé a poutavé čtení plné masivních vesmírných bitev. Ocitáme se v sluneční soustavě plné nepřátelských flotil, všemožných ras, stanic, aliancí, říší, lodí a rodů. V začátku jsem se poměrně ztrácela v množství názvů a pojmů. Objevovalo se zde i spoustu pro mě neznámých slov jako jsou interoceptory, dreadnoughty, apod. Opravdu mnoho informací, ale postupně začaly dávat smysl.

Atamanov prostě umí čtenáře vtáhnout do děje a tak si může užít dramatickou dobrodružnou výpravu a na chvíli se oprostit od běžných starostí. V ději se objevují špehové, zrádci, androidi, útoky, ztráty, zrady i boje o moc. Na rozdíl od knih v žánru LitRPG se u postav nezobrazují levely ani body, ale pouze změny postavení k jedincům. Takže sledujeme vzestupy nebo pády hlavního hrdiny. Tohle skvělé čtení si prostě zaslouží vysoké hodnocení.

V knize se objevuje celá řad zajímavých hrdinů. Vyskytuje se zde i několik různých ras. Taková různorodá skupina, kterou tvoří například Chameleoni, Isejekové, Arité a androidi. Ale i pravdohledačky či princezny.

Atamanov, jak už je u něj zvykem se opět předvedl. Nabídl čtenáři nadupané bitvy a dramatické zvraty. Tahle série si zaslouží mnohem více pozornosti. Já osobně jsem nadšená a nikdy by mě nenapadlo, že mě takhle zabaví příběh odehrávající se ve vesmírnou, ve kterém podstatnou část tvoří bitvy a promýšlení taktik.

Ukázka:

„Ještě jsem neskončil. Promluvme si o cizácích. O té agresivní mocné rase, která je technologicky dál než lidstvo. Flotila Sektoru osm je nejbojeschopněji jednotkou v Říši a podle všeho jediná, která je schopná odrážet cizácké útoky. Nejsem si jistý, kterou částí svých těl jste přemýšleli, když jste jednohlasně schválili vévodův pitomý návrh, aby se má flotila rozdělila nebo předala nějakému jeho kamarádovi, který na vlastní oči cizáka ještě neviděl. Kdyby mí vojáci nezastavili invazi ve Vortě nebo v Hnelle, tak už by lidstvo možná přišlo o Li, Tesse, Unatari, Himoru, Fastel, možná dokonce i hlavní planetu Oranžového rodu. Nezapomeňte, kdo zachránil obyvatele těchto soustav. Vojákům, co za vás položili své životy, byste měli být vděční.“ „A na závěr vám předložím své podmínky k uzavření míru.“

Hodnocení: 4,6/5

Velice děkuji nakladatelství Fantom Print za poskytnutí tohoto akčního dílu  úžasné série!

 

2 komentáře:

  1. Knihu vůbec neznám a upřímně takové knihy nečtu :-) ale vypadá dobře, tak ji doporučím jednomu známému.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě doporuč, tahle série rozhodně stojí za přečtení. :)

      Vymazat