čtvrtek 26. května 2022

Hra bez pravidel

  Hra bez pravidel je čtvrtým a zároveň posledním dílem dech beroucí vesmírné série Obránce perimetru od ruského autora Michaela Atamanova, který si mě získal už úžasnou sérií Temný bylinkář, kterou moc doporučuji. Autor se narodil v Grozném v Čečensku, z nějž musela jeho rodina uprchnout po útoku ruské armády během války o nezávislost. Ve škole vynikal, vyhrál řadu národních vědeckých a spisovatelských soutěží. Po absolvování s vyznamenáním vstoupil na Moskevskou univerzitu, aby studoval materiálové inženýrství.

Tahle čtyřdílná série je psaná v žánru LitRPG, který spojuje mechanismy online her spolu s prvky fantasy či sci-fi. Jedná se o jedno velké vesmírné dobrodružství.

„Korunní princi Georgi royl Inoky ton Mesfelle, v celém vesmíru neexistuje jiný velitel, který by tolik respektoval tradice říšské flotily a vojska, a kterého na oplátku respektuje celá armáda.“

Ruslan se opětovně vrátil do herního světa, tentokrát bez možnosti návratu do toho reálného. Jeho tělo bylo usmrceno a oficiálně se tedy stává korunním princem Georgem royl Inoky ton Mesfelle a užívá si svůj vysněný virtuální život. Dostáváme se do nestále doby, kdy se Říše otřásá v základech, císař Augustus ztratil nezpochybnitelnou autoritu a rozjíždí se bitva o trůn. Do popředí se dostává další silný mocenský hráč – Antagonisté, kteří se dříve odtrhli od Říše a nyní chtějí svou moc zpátky. Strategický a vojenský politik musí ukázat co v něm je, jinak budou jeho dny definitivně sečteny.

V ději se opět setkáváme se starými dobrými známými postavami. Ale poznáváme i nové protagonisty. V ději nechybí nejrůznější rasy, kterých objevujeme stále víc a víc. Hlavní hrdina je uznávaný a oblíbený jelikož chrání své blízké a jako jediný nerozděluje rasy, váží si všech životů stejně a je tolerantní. Proto si našel řadu spojenců, ale i nepřátel, kteří se spojily a jsou pro něj obrovskou hrozbou. George je neustále v nebezpečí, dokonce čelil i atentátu, ve vlastních řadách má zrádce, kterého nedokáže vypátrat a tak neví, komu může věřit.

„Má druhá rada zní: nespojuj se s Říší ani s Antagonisty, jelikož obě mocnosti pro tebe znamenají smrt. Věř mi. Podívala jsem se do budoucnosti a vím, o čem mluvím. Zůstaň nezávislou třetí stranou, které jde o zachování lidstva jako takového a do půtek o říšský trůn sám nezasahuj. Jsi posledním ochráncem lidstva a nic není důležitější než přežití našeho druhu. Nikomu nedovol, aby ti stál v cestě.“

Dílo se rozprostírá na více než 300 stránkách, které mizí čtenáři před očima, jelikož jde o nesmírně čtivé a poutavé čtení plné masivních vesmírných bitev. Ocitáme se v sluneční soustavě plné nepřátelských flotil, všemožných ras, stanic, aliancí, říší, lodí a rodů.

Atamanov mě opět okamžitě vtáhnul do nabitého děje, hrozně jsem se na tento úplný závěr série těšila a rozhodně jsem nebyla zklamaná. Zvlášť, když si autor nechal otevřená vrátka. Já osobně jsem si dramatickou dobrodružnou výpravu užila a na chvíli se odprostila od běžných starostí.


„V budoucnosti nás nevidím. Nikoho z přítomných. Znamená to, že pokud neučiníme žádná opatření a necháme celou situaci v rukou ostatních, všichni přítomní zahynou. Včetně mne. Zbývá nám maximálně rok a půl života.“

V knize nechybí akce, napětí, drama, odkrývání tajemství, velké změny, šokující momenty, sabotáže, zrady, vydírání, vnitřní spory, nepřátelství, válčení, diplomacie a především zvraty. Ruslanovi jde o život, dozvěděl se, že pokud nechá válčit rody mezi sebou a nebude zasahovat do bitev a tím něco nezmění, jeho vláda skončí a přestane existovat. Proto se do vymýšlení strategií pouští ještě s větší vervou, ale počty nepřátel jsou enormní. Nebude to mít vůbec jednoduché.

Atamanov psát prostě umí. Opět nabídl čtenáři nadupané bitvy a dramatické momenty. Musím zopakovat, že tahle série si zaslouží mnohem více pozornosti. Já osobně jsem nadšená a nikdy by mě nenapadlo, že mě takhle zabaví příběh odehrávající se ve vesmíru, kde podstatnou část tvoří bitvy a promýšlení taktik. Za mě jedno velké doporučení! A jsem nadšená, jelikož nakladatelství Fantom Print v budoucnosti chystá další sérii od tohoto skvostného autora.

Ukázka:

„Pětihvězdičkový admirále, jsem zpět,“ pronesl jsem a přitáhl pozornost velitele nepřátelské flotily. „Vaší flotile nyní zbývá jen polovina počátečního počtu lodí, zatímco má flotila nepřišla ani o jedinou.“ „Co tím myslíte?“ vzplanul muž na obrazovce. „A na těch několik desítek unatarských lodí, které explodovaly, jste zapomněl?“ „To byly jen automatizované lodě bez posádky a do poslední vyřazené fregaty. Mé moderní pojetí strategie ve využití zapálených lodí. Při explozi minového pole nezemřel ani jeden člověk. Těm několika androidům, kteří lodě do minového pole navedli, jsme předem zálohovali mysl, abychom je po bitvě mohli navrátit do nových těl.“ To byla pro starého muže poslední kapka. Pětihvězdičkový admirál ztěžka dopadl do svého křesla a zabořil hlavu do dlaní. Na obrazovce se objevil jeho mladý asistent se sklenicí vody a nějakými prášky. Trpělivě jsem čekal, až se můj protivník vzpamatuje. „Korunní princi Georgi,“ začal starý muž konečně po několika minutách mluvit. „Je to poprvé v mém životě, co se cítím úplně na dně. Budu k vám upřímný, nevidím jediný způsob, jak bych se mohl přiblížit daleko rychlejším unatarským lodím, aniž bych utrpěl extrémní ztráty svých fregat. Není pro nás možné zůstat na jednom místě, protože nás vaše maskované bombardéry budou zasypávat bombami, až z nás zbude jen vesmírný prach.

Hodnocení: 4,9/5

Velice děkuji nakladatelství Fantom Print za poskytnutí recenzního výtisku!

 

1 komentář: