sobota 28. května 2022

Panenka

  Panenka je již pátým dílem krimi série Freyja a Huldar od skvostné irské spisovatelky Yrsy Sigurdardóttir, která se narodila v Reykjavíku. Pracuje jako stavební inženýrka a ve volných chvílích se věnuje psaní knih. Kromě napínavých detektivek píše i knihy pro děti. Momentálně žije v Seltjarnarnes s manželem a dvěma dětmi. Čtenáři si ji oblíbili díky mnoha dílům například Poslední rituál, Mrazivé světlo nebo Ohnivý anděl.

Detektiv a dětská psycholožka tahle nesourodá dvojice zažila nepovedený románek a jejich vztah je nejen proto rozpačitý. Ovšem osud tomu chce, a proto je neustále svádí dohromady I tentokrát spolu pracují na zapeklitém případu.

Vzhledem k tomu, že Tristan čekal s obviněním řadu let, nebylo k dispozici lékařské vyšetření ani záznam o poraněních. To byla obecně Achillova pata sexuálních trestných činů: příliš často končily jako tvrzení proti tvrzení.

Freyja Styrmisdóttir je přítomna u výslechu nezletilých dětí v případu podezření ze sexuálního zneužívání. Jednou ze zainteresovaných osob je i traumatizovaná Rósa, která je přesvědčená, že za smrt její matky může ďábelská panenka, kterou tentýž den vytáhli z moře a která poté zmizela. Huldar zase vyšetřuje nalezení kosterních pozůstatků na dně moře. Neexistují shodní pohřešovaní ani stopy, z kterých by se dalo vycházet. Na první pohled dvě zcela odlišná vyšetřování, ale postupně dochází k jejich propojení. A začínají se kupit další mrtvá těla.

Panenka se odehrává v tajemném Islandu a rozkládá se na více než 400 stranách. Na úplném konci čtenáři nachází popis předchozích autorčiných děl a jejich nalákání na přečtení. Uvnitř knihy nechybí ani průvodce výslovnosti jmen vystupujících postav psaných islandsky.

Obsese v dětství se dají léčit jen obtížně. Je marné snažit se ji dítěti vymluvit, a čím je posedlost podivnější, tím méně ji dítě dokáže rozumově uchopit. Rósina posedlost patřila jednoznačně do té nejvážnější kategorie. Dívka trvala na tom, že smrt její matky způsobila démonická panenka.

V ději se mísí minulost, odehrávají se před pěti lety a současnost. Kniha přináší tíživou atmosféru, temné scény, záhadné momenty, nečekané zvraty a to vše postupně vygraduje v překvapivé rozzuzlení.

Jedná se nepředvídatelné a zamotané čtení, které naplno udržuje čtenářovu pozornost. Kniha je psána z pohledu několika lidí a provází nás celým prošetřováním několika případů. Nechybí drama, napětí, bizarnosti, paranoia či strach. Panenku bych popsala jako kvalitní, napínavou a především nepředvídatelnou detektivku.

Yrsa Sigurdardóttir je islandská autorka, která je považovaná za královnu islandské krimi. Je velmi chválená a já ji chtěla dát ještě šanci. Četla jsem pouze první díl série DNA, a i když se mi příběh líbil, po pokračováních jsem nesáhla. Ale Panenka mě zaujala nejen děsivou obálkou, ale i anotací a jsem ráda, že jsem se nechala přesvědčit. Tenhle díl byl tak neskutečně napínavý a zamotaný. Autorka mi dokonale zamotala hlavu a ani v nejmenším jsem netušila, kdo je viník a byla jsem tak šokovaná. Už se vůbec nedivím, že tahle mrazivá detektivní série získala tolik fanoušků.

Ukázka:

 Přesto si uvědomila, že je vzhledem k okolnostem podivně klidná. Obvykle z ní dokázala udělat uzlíček nervů i tak málo znepokojivá věc, jako je předpověď silného větru, přestože na zahradě neměli trampolínu ani uvolněné tašky na střeše. Seděla na záchodě a byla na sebe pyšná, že dokázala zachovat chladnou hlavu. Jenže jí to dlouho nevydrželo. Z obývacího pokoje se ozval povědomý zvuk, který vyluzoval notebook, když se nastartoval. Srdce ji vynechalo, ale pak jí došlo, že počítač má ve zvyku se restartovat po automatické aktualizaci. To musí být ono. Koneckonců, copak by si šel zloděj uprostřed vloupání zasurfovat na internet? Obludná panenka ji pozorovala z vany. Dísa odvrátila zrak a soustředila se na močení, ale panenka ji neodolatelně přitahovala. Fascinovaně zírala na plastové oko, které jako by sledovalo její pohyby, když sahala po toaletním papíru. Byl to samozřejmě optický klam jako u portrétů, které vypadají, jako by vás neustále pozorovaly. Nebylo se čeho bát. Další zvuk okamžitě z Dísiny mysli panenku vypudil.

Hodnocení: 4,4/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

 

4 komentáře:

  1. Od této autorky mám v plánu si něco přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ta obálka je pěkně creepy. Kniha asi není nic pro mě, ale pěkně napsaná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, obálka je děsivá a příběh taky, proto mě dílo zaujalo. :D A moc děkuji za kompliment.

      Vymazat