čtvrtek 18. srpna 2022

Citronová vůně a jemné polibky

 Citronová vůně a jemné polibky je letní ženský román od německé autorky Lotte Römerové, která žije se dvěma dětmi v Bavorsku, kde střídá psaní se starostí o domácnost. Miluje hory, moře, knihy a ve svých dílech láká čtenáře na různá krásná místa. Její série Láska u Gardského jezera patří v Německu mezi nejprodávanější tituly.

Román nás zavede do slunné Itálie konkrétně do oblasti u jezera Lago di Garda do útulného hotýlku, kde hlavní hrdinka nalézá odpočinek a lék na zlomené srdce.

Kim se mimoděk z hrdla vydral téměř neslyšný sten, tak ji překvapilo, jak moc propadla tomu polibku, doteku jeho kůže, nespoutanosti, která byla možná jen proto, že neexistovala žádná budoucnost, pouze tento okamžik, který si musela užít.

Kim Weberová zjistila, že byla neuvěřitelně naivní a nalétla bezpáteřnímu muži, který ji čtyři roky vodil za nos. A místo rozchodu se svojí ženou, přede všemi oznámil jejich těhotenství. Zlomená Kim hledá útěchu u jezera, kde si společně domluvili pobyt. Cítí se zneužitá a podvedená, celé dny trávila v agentuře a neměla žádný soukromý život. Teď se hodlám uzdravit a znovu rozkvést.

Antonella si před lety zřídila malebný rodinný, přátelský a útulný hotel Casa Felicitá s balkónem, bazénem a zahradou s květinami, kde návštěvníkům nabízí nejen dobré jídlo, milé prostředí, odpočinek, ale i radu. Kim okamžitě vezme pod svá křídla a předhodí ji pohledného sportovního instruktora Luca. Po prvním nepovedeném střetu, kdy se jí přímý Luc zdál jako arogantní člověk, na kterého si musí dávat pozor, se její pohled na něj pomalu začíná měnit.

Malování, jízda na paddleboardu, obnovování starých přátelství – začínala cítit, že její budoucnost už není zcela nepopsaná stránka. Právě naopak, zaplňovala se dalšími a dalšími barvami a byla stále pestřejší a slibnější.

Kniha nabízí především krásnou kulisu. Jedná se o jednoduchý příběh, navíc poměrně krátký, takže je skladný a vejde se do tašky třeba k bazénu. V díle nalezneme slunce, osvěžující jezerní vodu, zlomené srdce, flirt, vůni oleandrů a citroníků, dobré jídlo a pití.

Hlavní hrdinka prochází změnou. Konečně se po dlouhé době začíná věnovat sama sobě a svým koníčkům. Vrací se ke svým zálibám - jako je malování. Ale nebojí se ani poznávat nové lidi, objevovat nové zážitky, zkoušet místní jídlo, vydat se na výlety, či zažít windsurfing a jógu.

Místo toho políbil Elli přímo na ústa, když se konečně postavila vedle něj. Pak ji objal kolem ramen, přitáhl si ji k sobě a znovu políbil. Kim to podráždilo a rozrušilo. Tohle je špatně. Něco tu nehraje. Co to má být? Něco je úplně špatně! Kim vyprahlo v ústech, jako by právě přežila třídenní safari v poušti bez vody.

Jedná se o letní svěží čtení plné pomerančové šťávy, citrónové vůně a flirtu. S krásným prostředím, které nabízí nejen hory, ale i jezero či památky a příjemnou společnost. Tahle dovolená se mění v cestu k sobě samé. Hrdinka zjišťuje, že předchozí vztah byl toxický, jen ji bral a utlačoval.

Citronová vůně a jemné polibky není nikterak originální či převratné dílo. Ale milá oddechovka. Mě osobně podobné tipy ženského románu o hledání štěstí baví.

Ukázka:

„To zní jako velmi bohatý program.“ Valentina se na Kim usmála. „Ano, tak to má být.“ Kim by se po vyřčení této věty nejraději kousla do jazyka. „Jsi podnikavá žena?“ zeptala se Valentina. „Chceš slyšet upřímnou odpověď? Ne nutně. Opustila jsem svého přítele a teď se snažím přežít.“ Znělo to strašně dramaticky, ale přesně tak to teď Kim cítila. Chtěla prostě zvládat den po dni, někdy jen příští hodiny, nebo dokonce příštích deset minut. Její emoce se houpaly jako plachetnice ve větru p síle devíti stupňů a ona jen stěží dokázala odhadnout, kdy se znovu objeví slzy. V posledních dvou dnech, kdy balila kufry a plánovala cestu, se to zlepšilo, ale to přičítala vzrušení z cesty, která si vyžádala veškerou její pozornost. V tomto ohledu bylo dobře, že se na výlet vydala sama a plně se na něj soustředila. Teď, když to přiznala před Valentinou, hrozilo lodi Kiminých emocí opět nebezpečí, že se převrátí. „Tak to bylo určitě dobré rozhodnutí, že jsi sem přijela. Připadáš mi jako člověk, který ví, co chce,“ poznamenala Valentina.

Hodnocení: 3,8/5


Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře: