pondělí 29. srpna 2022

Vražda s nápovědou

 

Vražda s nápovědou aneb Vražedná hra začíná je již čtvrtým dílem série s patoložkou Julií Schwarzovou, což je opravdu sympatická osoba, která má více kompetencí než by k její profesi bylo záhodno. Ale díky své inteligenci a postřehům často značně usnadňuje vyšetřování, do kterého se ráda zapojuje.

„Hra začíná. Jestli se dveře neotevřou do západu slunce, poteče krev proudem.“

Tenhle kriminální román je z pera nadané německé autorky, která používá pseudonym Catherine Shepherd. První detektivku vydala v roce 2012 a od té doby se její díla pravidelně umisťují na nejvyšších pozicích žebříčku Amazonu. Sepsala třeba sérii s hlavní postavou berlínské vyšetřovatelky Laury Kernové.

Soudní lékařka Julia Schwarzová si užívá románek s komisařem Florianem Kesslerem, s kterým i nadále spolupracuje na nejnovějším případu. Julie dostává na stůl tělo mladé ženy zasažené ve vaně elektrickým proudem, na první pohled vše nasvědčuje sebevraždě. Ale Julie objevuje nesrovnalosti a začíná pátrat mnohdy na vlastní pěst. Kromě záhadného případu, řeší i možnou nevěru otce a hlavně se musí sžít s novou vedoucí pozicí, která ji zaměstnává zbytečnou byrokracií.

Hádanky, které jim kladl, svědčily o vysoké míře organizovanosti. Co když se na celou věc dívá ze špatné strany? Možná se příliš soustředí na detaily. Pachatelův motiv spočívá někde jinde. Tam, kde nejsou možné žádné odchylky. Jde tedy hlavně o řešení hádanek? A o stopy, které ukrýval v obětech? Že by si ten netvor s nimi chtěl hrát?

Catherine Shepherd zasadila dílo do oblasti kolem německého Kolína nad Rýnem, kde bude vrah rozhodovat, kdo bude žít a kdo zemře. Podle slov samotné autorky univerzitní centrum popsané v knize odpovídá realitě, ale bezpečnostní systém pro přístup do jednotlivých částí budov je komplikovanější a střešní terase nebyla popsána úplně podle skutečné podoby. V díle opět dochází ke střídání vypravěčů, kteří doplňují děj z více úhlů pohledu a kteří obohacují celkový obraz. Hlavní hrdinové budou mít znovu, co dočinění se sériovým vrahem, který si s nimi hraje a hlavně manipuluje.

Dílo je to opět vážně čtivé a především dramatické. Rozhodně jsem dostala víc, než jsem očekávala. Tahle autorka rozhodně stojí za pozornost, protože čtenáře umí okamžitě vtáhnout do děje. Já osobně jsem měla při čtení husí kůži a mrazivý pocit přetrval, až do samého konce. Catherine Shepherd se pyšní poutavým stylem vypravování a především umí nastolit mrazivou atmosféru. Šokující části mě vždy vykolejí svou děsivostí. Během chvíle mi běhá mráz po zádech. Vyprávění z pohledu oběti čekají na smrt je vážně znepokojující zážitek, který si ještě dlouho budete pamatovat. Čtenáři se dočkají i části z pohledu vraha. Nahlédneme do hrozivé minulosti malého chlapce, který je neustále týrán a ponižován vlastním dědou vyžívajícím se v trápení druhých. Prožívá nejen těžké dětství, ale i dospívání pod přísným dozorem. Děda vnuka neustále vystavuje tlaku a trestá za selhání. Musí vyřešit složité úkoly, jinak přijde na řadu mučení.

Lidé, kteří zneužívali druhé, často jednali manipulativně. Chovali se, jako by byli svatí, a nakonec ještě ze sebe udělali oběti.

V závěru knihy jsou zmíněny i předchozí díly. Tahle série totiž stojí za to. I když u mě osobně o chloupek vede první díl, který mě úplně rozechvěl hrůzou hned v úvodu a kromě knih od úžasného Omera Mika (vřele doporučuji V mysli vraha a V temnotě) na mě žádné detektivky nezapůsobily více. Tak Vražda s nápovědou je v těžkém závěsu. V mrazivém díle nechybí hádanky, nápovědy, mučení, výslechy, záhadné stopy, ukryté tetování, vzkazy či odkazy.

Tuhle sérii jsem si oblíbila, jelikož poodhaluje děsivou, ale důležitou práci na pitevně. Autorka si vybírá zamotané a hlavně zajímavé kriminální případy, a má i nevšední osobní život. Julia je velice zajímavá postava – inteligentní, ale nepřístupná a chladná. Ale není se čemu divit, celá její rodina zažila hrozné věci. Juliin mladší bratr byl znásilněn a zabit a ona se teď snaží nalézt spravedlnost pro oběti a najít jejich vrahy. Pro ni je práce poslání.

Ukázka:

Přemýšlel a počítal. Nejistě si zapsal výsledek a pustil se do dalšího úkolu, který vypadal ještě obtížněji. Obsahoval odmocniny a mocniny, a on nesměl používat kalkulačku. Hlavu měl v jednom ohni. Horečně počítal a čmáral po celém listu, až konečně našel řešení. Vyskočil, ale hned se zase posadil. Bylo lepší výsledek svědomitě zkontrolovat. Dědeček nesnášel chyby. Chyby se trestaly. Jen těžko by se našlo něco, čeho se bál víc. Jemně si pohladil levou ruku. I sebemenší dotek bolel. Včera to nezvládl, ale dnes mu v břiše kručí tak moc, že prostě musí ty úkoly vyřešit. Byly letní prázdniny a on neměl možnost vyžebrat si jídlo ve škole. Tam se pro něho vždycky něco našlo. Ale pokud byl celý den pod dědečkovým přísným dohledem, neměl šanci. Cítil se šíleně slabý, ale touha po jídle a pití mu však dodávala skutečnou sílu. Ještě jednou vše přepočítal.

Hodnocení: 4,7/5

Velice děkuji nakladatelství Grada za poskytnutí recenzního výtisku!

 

4 komentáře:

  1. Kniha vypadá zajímavě. :) Aktuálně nemám na čtení moc času, ale rozhodně bych jí zařadila do seznamu knih, které bych si ráda přečetla.

    OdpovědětVymazat
  2. Mě tahle série zatím míjí, ale vím, že ji všichni velmi kladně hodnotí a nadšeně vyhlížejí další díly. :) Pěkně napsaná recenze.

    OdpovědětVymazat