neděle 21. srpna 2022

Léto v kavárně nových začátků

 Léto v kavárně nových začátků aneb denní nabídka dobroty, přátelství a smích je milý letní román od britské autorky Debbie Johnsonové žijící v Liverpoolu, kde se stará o děti, zvířata a věnuje se psaní. Napsala například bestsellerovou sérii Kavárna nových začátků, ale píše i detektivky a nevyhýbá se ani fantasy žánru.

Kavárna nových začátků v Dorsetu hledá kuchařku a přihlásí se Laura Walkerová, která prožila neskutečnou tragédii. Její životní láska a milovaný manžel nečekaně zemřel při nešťastné události. Celý svět se jí zhroutil a ona ztratila samu sebe. Dosud se nevzpamatovala, ale kvůli dětem s tím hodlá něco udělat. A nové prostředí by jí mohlo pomoci a hlavně nová aktivita, která ji zaneprázdní. Potřebuje se odrazit ode dna a nádherné prostředí a vstřícní lidé ji budou více než nápomocní.

Jestli jste už někdy někoho ztratili, dobře víte, jak důležitý je v té době čich. Když jsem vešla do pokoje, který byl cítit po Davidovi, úplně mě to připravilo o dech. Nečekaný závan jeho vody po holení mi přivodil totální kolaps. Týdny po jeho smrti jsem se nedokázala posadit do auta, protože mi ho ta vůně připomínala.

Hrdinka postupně zjišťuje, kým se po nehodě stala. Je mrzutá, naštvaná, neorganizovaná, osamělá a straní se společnosti, ovšem nový útulný domov ji pomáhá vypořádávat se s životní změnou. Kolem sebe má krásné okolí, dechberoucí výhledy, moře, stezky a pomalu začíná roztávat. Baví ji i práce, má starost o zákazníky a pomalu je poznává a s tím i jejich životní příběhy. Získává nové přátele i nové dovednosti. Navíc se střetává se svalnatým pohledným Mattem, který v ní probouzí žár. A pomalu se sráží jejich světy s realitou, která čeká hrdiny po prázdninách.

Kniha je rozdělena na jednotlivé kapitoly a ty jsou uspořádány do několika týdnů, které se odehrávají v období letních prázdnin v malebné kavárně. Jako kulisu knihy autorka použila krajinu, kterou poznala na dovolené v Dorsetu, kde prožila prázdniny poblíž vesničky Lancombe. Zaujala ji pestrá krajina, pobřeží, příroda, skvělé jídlo a příjemní a vstřícní lidé. Jedná se o kraj Thomase Hardyho a odehrává se tu i jeho známé dílo Daleko od hlučícího davu.

Debbie Johnsonová si dorsetské prostředí přetvořila, aby ji zapadalo do konceptu romantického a zároveň dojemného příběhu. Ale v úplném závěrům čtenářům prozradila své tipy na výlety a ty nejhezčí vyhlídky v okolí. Zmiňuje například mys Hengistburg Head, Hambledon Hill (pravěké hradiště), Golden Cap – nejvyšší bod na jižním pobřeží Anglie.

Když člověk ztratí životního partnera, nechybí mu nutně ty zásadní věci. Jde spíš o drobnosti. Tulení před usnutím chybí víc než úžasný sex. Rychlý rozhovor nad uspěchanou snídaní víc než romantické tříchodové jídlo v luxusní restauraci. Běžný kontakt, všední komunikace, fakt, že když se v noci ozve záhadný zvuk, můžete někoho poslat ho zkontrolovat.

Samotná kavárna z díla, kde se lidé cítí bezpečně a dostane se jim pochopení a dobrého jídla doopravdy neexistuje. Ale autorka se inspirovala v kavárně Mive Beach v Dorsetu, která se nachází nedaleko u pláže a zdejší kuchyně se specializuje na čerstvé ryby i plody moře. A nechybí v ní ani přátelská a kreativní obsluha.

V závěru díla je zachyceno několik receptů, které si mohou čtenáři sami uvařit, jedná se například o dušenou rybu se šafránem, citronovo-limetový a zázvorový dezert či filet z mořského vlka se salsou z manga a čili. Zmíněné recepty pochází právě z kavárny Mive Beach v Dorsetu, kde pracovníci vydali svoji vlastní kuchařku.

Léto v kavárně nových začátků je svěží letní román. Podle mého názoru je to moc příjemná oddechovka, která vezme za srdce. Odehrává se v krásné krajině i v útulných prostorách, děj je čtivý a hrdinové sympatičtí. Čtení jsem si užila, a jelikož jsem se vžila do samotného vypravování i slzička mi ukápla.

Ukázka:

Pro vytíženou přímořskou kavárnu hledáme kuchaře/ku na letní sezónu. V rámci své práce bude také obsluhovat hosty. Úspěšný žadatel/ka musí být přátelský/ká, zvládnout uvařit vajíčko, pohovořit si s hostem a musí mít nadprůměrně rozvinutou empatii k ostatním lidským bytostem. Neprosto nezbytný je smysl pro humor. Jediné zkušenosti, které vyžadujeme, jsou ty životní, ale zároveň by měl/a dobře vařit. Plat za moc nestojí, ale k místu poskytujeme na šest týdnů zdarma luxusní prázdninový domek v prostředí vhodném pro rodinu poblíž Jurského pobřeží, k dispozici je plavecký bazén, herna a dětské hřiště. Kočky, psi, morčata i potrhlé neprovdané tetičky vítány. Životopis nepotřebujeme - máte-li o místo zájem, pošlete nám v dopise své srdce i duši, popište, proč byste se na toto místo hodili.

Hodnocení: 4,6/5

Velice děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

 

4 komentáře:

  1. Tuto knihu jsem nečetla, ale vypadá zajímavě. Jsem ráda, že tobě se líbila a děkuji za pěknou recenzi.

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to zní skvěle. Jakto, že jsem si knihu nechala uniknout?

    OdpovědětVymazat