čtvrtek 15. září 2022

Dcera Sparty

 Dcera Sparty aneb Bohové ji připravili o domov a rodinu. A ona jim teď musí pomoct zachránit svět je fantasy román v žánru young adult od Claire M. Andrewsové, která vyrůstala jak na Aljašce, tak ve Skotsku. A v současné době našla domov ve Vermontu. Kromě psaní ráda lyžuje, plave nebo se věnuje pěší turistice a to převážně přes slavné hory.

Dafné celý svůj život cvičila, aby se stala bojovnicí tělem i duší a vysloužila si uznání ve společnosti a zajistila čest své rodině. Jejím cílem je prosadit se v nejsilnější armádě v Řecku. Soustředí se na boj a netuší, že jako smrtelnice vyvolená bohy, bude využita jako pěšák v jejich hře. Samotná Artemis ji vydírá. A pokud chce zachránit svého milovaného bratra, musí se vydat na velmi nebezpečné a náročnou cestu. A zabránit tomu, aby ve světě smrtelníků nastal chaos. Musí najít devět tajemných věcí, které byly ukradeny a ukryty. A má na to jen vyměřený čas, poté moc Olympu vyhasne a její a bratrův život bude ztracen. Na pomoc dostává sličného boha Apollóna – sebejisté Artemidino dvojče a společně procestovávají Řecko.

„Kdyby ses tolik nesoustředila na detaily, mohla jsi mě porazit.“ Zastrčí si zbloudilou kadeř za ucho. „Kdybys dostatečně důvěřovala svým schopnostem a nepochybovala o sobě, v tomhle souboji bys zvítězila. Radši se rychle uč, nebo se vrať do Sparty se staženým ocasem. Řecko tě semele a vyplivne tvoje kosti dřív, než skončí léto.“

Dcera Sparty je debutem Claire M. Andrewsové, které ji zároveň proslavilo. Dílo je plné řeckých mýtů, bájí i dějin. A navíc v něm vystupují silné ženské protagonistky.

Hlavní hrdinové jsou zcela odlišní. Ona je smrtelnice, on bůh. Ona si všechno musela vydobýt a jemu to spadlo do klína. Ona je tvrdohlavá, hrdá, mocná, silná, odvážná a odhodlaná a on nadpozemsky krásný, pyšný, neodolatelný a rozmazlený. V začátku se navzájem štvou a popichují, ale pak jejich nenávist přeroste ve vzájemnou nedůvěru, poté, co se postupně poznávají blíž.

Děj se odehrává ve starověkém Řecku. V době, kdy byla omezená ženská práva a kdy Sparta měla nejvycvičenější vojáky a platila za velkou hrozbu. Autorku od dětství provází láska ke čtení a řecké mytologii, což se projevilo v jejích dílech. Oblíbila si i výlety do Řecka či dlouhé procházky skotskou vysočinou.

„Možná jsem tě soudila nespravedlivě,“ připustím a ovinu si paže kolem trupu. Jakmile se ocitnu mimo omamné horko Apolónova těla, ovane mě chladný průvan. „Ale když tvoje sestra proměnila mého bratra v nástroj pro vyjednávání, potvrdila tím všechny ty hrozné příběhy, co nám Lygie vypravovala o tobě a tvé rodině. A v okamžiku, kdy jsi proměnil Lyka ve vlka, jsi sám sobě vystavěl míle dlouhou překážkovou dráhu, kterou budeš muset překonat, než vůbec získáš můj respekt. K tomu, abych tě soudila, nepotřebuju Lygiiny příběhy. Tvoje činy mluví samy za sebe.“

Hrdinku čeká v podstatě nemožný úkol, ale kvůli své rodině se nehodlá vzdát a přichystaným a velice nebezpečným úkolům se hodlá postavit. Postupně se čtenář dozvídá trochu více z její minulosti a poznává svět i za hradbou Sparty. Hrdinové se neustále přemisťují a neví komu věřit. Potkávají nové spojence i nepřátele a pouštějí se do nečekaných bitev, soutěží i úkolů.

Kniha se rozkládá na více než 400 stranách a hned v úvodní části se nachází mapa, která čtenářům usnadňuje orientaci v ději. Aby mohli sledovat kudy se hrdinové vydávají a jak dlouhá pouť je čeká. V závěru knihy nechybí řecký slovníček pojmů, které jsou v díle použity, a který jsem během čtení často používala. Čtenář se například dozví, že anassa znamená královna, prodótis – zrádce či kataigída – bouře.

Jeho pohled je jako pramínek kouře, jeho paže na mém pasu jako plamen spalující prostor mezi našimi těly. Moje hlava svádí bitvu s mým srdcem a plní mě nenávistí vůči bohům, kteří mě ovládají, a touhou po bohovi, který mě drží. Je těžké se soustředit na cokoli jiného než na paži, která mě k němu vine.

Tenhle dobrodružný retelling přináší takové moderní pojetí klasických bájí o Dafné a Apollónovi. Ve kterém autorka změnila tradici mýtů zaměřených na muže v napínavé čtení v čele s hlavní hrdinkou. Využila některé mýty a propustila uzdu fantazii a některé skutečnosti si upravila podle svého. Vybrala si prostě to nejlepší a nejzajímavější a něco přetvořila. Před samotným psaním se Andrewsová pustila do průzkumu a výzkumu, přečetla řadu knih i esejí například Civilizaci starověkého Řecka, Spartě, Řeckým mýtům, či Vzestup žen ve starověkém Řecku.

Dcera Sparty je čtivý fantasy román plný řeckých mýtů a velkého dobrodružství, které spojí odlišné jedince dohromady. V knize nechybí bohové, kteří umí být milovaní, obávaní, spravedlivý, ale i krutí. Setkáme se s nebezpečím, odvahou, múzami, hádankami, lží, zradou i nejrůznějšími stvořeními. Čtenář se může těšit na Mínótaurův labyrint, Sfingu z Théb, hrdinu Théseus či Amazonku Hippolytu.

Ukázka:

„Vrátím tvému bratrovi jeho lidskou podobu,“ pokračuje Artemis a její hlas se mi otírá o ucho jako horký šepot, když mi z vlasů vytahuje další tlející list. „Ale jen pokud pomůžeš mojí rodině. Něco, na čem mému otci nesmírně záleží, bylo ukradeno. Nevím, kdo nebo jak to ukradl, ale bez toho předmětu veškerá moc Olympu brzy vyprchá. Bez naší moci uvadne všechna spartská úroda, muži zeslábnou a vojska z celého Řecka přemůže síla, které nebudou nikdy s to porozumět. Potřebuju, abys nalezla odpovědi, které mojí rodině unikají. Jen jediný člověk na světě ví, kdo nám naši moc ukradl a kam ji ukryl, ale ten s nikým z Olympanů nepromluví.“ Artemis si mne prohlédne od hlavy k patě. „Odpoví jenom tomu, kdo by byl dostatečně odvážný, hloupý nebo zoufalý na to, aby jej vyhledal.“

Hodnocení: 3,9 /5

Velice děkuji nakladatelství Slovart za poskytnutí recenzního výtisku!

 

2 komentáře:

  1. No tedy, o knize jsem doposud neslyšela. Ale řecké báje a pověsti a celkově řeckou mytologii mám ráda, takže moc děkuji za tip. :)

    OdpovědětVymazat