neděle 18. září 2022

Soumrak

 Soumrak je již šestým dílem čtivé dobrodružné série Strážce ztracených měst psané pro děti a mládež. Příběh má na svědomí americká autorka Shannon Messenger. Kniha byla vydána již v roce 2015, naštěstí Ocelot objevil tuhle poutavou sérii v záplavě starších titulů a Radka Kolebáčová ji překládá do českého jazyka a čtenáři si tak mohou vychutnat tento fantasy svět.

Sophie je geniální a výjimečná bytost, která musela brzy dospět a která na svých bedrech nosí velkou zodpovědnost. Navíc k sobě přitahuje nejrůznější nebezpečí. Je to dívka z dvou světů, která byla vytržena z lidského a vtáhnuta do toho magického. Je součástí tajného genetického experimentu skupiny povstalců, její DNA bylo modifikováno a její schopnosti vylepšeny a cíleně upraveny. Sophie umí číst myšlenky, teleportovat se, působit mučivou bolest, mluvit všemi jazyky a nabudit něčí potenciál. V tomto díle Sophie poruší hlavní pravidlo a tou je návštěva původní rodiny, u které jako malá vyrůstala a po jejím odchodu jim byla vymazána paměť. Rodinné shledání je ovšem hořkosladké, setkala se pouze se sestrou, jelikož její rodiče byli uneseni. Sophie se pouští do záchranné mise. Vše mají na svědomí Nespatření, kteří chtějí dostat Sophii pod kontrolu, aby mohli rozvinout své podlé plány. Únos je pravděpodobně jen rozptýlením, zastrašením a zametením stop před opravdovou hrozbou. Ale hrdinové netuší, co jim uniká.

Jenže… za únosem jejích rodičů stáli Nespatřeni. Stejní mizerové, kteří už dřív unesli Sophii, kteří ji mučili a usmrtili ty, které vroucně milovala. Ti, kteří byli neustále o deset kroků napřed, přestože se je všemožnými způsoby pokoušela zastavit.

Hlavní protagonisté mají opět plné ruce práce s vymýšlením nejrůznějších plánů. Hledají cestu k Nespatřeným, potřebné informace o jejich počínání, chtějí osvobodit Sophiiny rodiče, snaží se rozluštit hesla u keší (důmyslných zařízení uchovávající tajemství) a do toho všeho začíná nový rok na akademii. Pokračuje jedno velké mnohdy ilegální dobrodružství a hrdinové na sebe budou muset dávat pozor, pomáhat si a ochraňovat se. Nepřátelé jsou totiž pořád o krok napřed.

Na začátku knihy dochází k menší rekapitulaci děje. V knize kromě trablů s láskou, a mnohých nebezpečí nalezneme manipulaci, předsudky, pátrání, tajemství, a především jedno velké dobrodružství. Hrdinové podstupují velké riziko, ale nezastavují, jelikož dělají správnou věc a chtějí věci změnit k lepšímu. Elfové se sice cítí nadřazeni, ale zachraňují sice živočišné druhy, ale nejsou svatí, mají předpojaté názory a spoustu předsudků ve společnosti.

„Vím, že to pořád bolí. A nic na tom nezměním. Ale… nezapomeň, že ať se stane cokoliv, zvládneme to – a nepřestávej doufat, že všechno dobře dopadne. Já za to rozhodně budu bojovat do posledních sil.“

Soumrak se rozkládá skoro na 650 stranách, jedná se tedy o opravdu velkou a objemnou knihu, což může mnohé mladé čtenáře odradit. Ale to by byla velká škoda. Místo toho, aby autorka příběh zkracovala, tak tentokrát vyprodukovala 91 kapitol a jedná se tedy o nejdelší část celého vypravování. A série už zabírá poměrně velké množství místa v knihovně. Opravdu jde o příjemné čtení plné dobrodružství. Já osobně jsem si tuhle sérii oblíbila i přes fakt, že již několik let nejsem cílovou skupinou. Ale umím ocenit čtivě napsaný román plný akce, silných hrdinů, a především fascinujícího prostředí.

Autorka sérii opět zcela neukončila a z toho vyplývá, že se nejedná o poslední díl, ale čtenáři se mohou těšit na pokračování. Stačí si počkat na český překlad. Naštěstí je tu výhoda toho, že se nemusí čekat na dopsání. Já osobně se už těším na sedmý díl. Snad se ho dočkáme tak rychle, jako tomu bylo u páté i šesté části.

„Nic z toho by se nemělo dít,“ řekla šeptem. „To všechno, co mi říkáte. Ty divný jména, co pořád opakujete. Unesli moji mámu a mýho tátu! A pak se tady bůhvíodkud vezmeš ty a najednou mám pocit… žes tu měla být celou dobu. Že bych se měla jmenovat jinak. Že bych měla žít v úplně jiným domě. Že by mělo být úplně všechno jinak.“

Kniha je určena dětem, ale autorčin styl psaní, který je mimořádně čtivý i poutavý, udrží pozornost i starších čtenářů. Přináší s sebou nevídané dobrodružství i ty nejroztodivnější tvory. Nechybí tajné plány, léčky, magie, odlišné schopnosti, intriky, strategie, vydírání, hrozby, zástěrky, manipulace, teleporty, tajemství, nebezpečí či kamarádství.

Shannon Messenger je americká autorka, která má sice vystudovanou filmovou produkci, ale na filmy jí baví spíše koukat, než je vytvářet. Nakonec v sobě objevila vášeň pro psaní – především knih pro děti, ale na svém kontě má i romány pro mladistvé.

Ukázka:

„Jak mám já napravit všechno to, o čem mluvíte?“ zeptala se Sophie. „To záleží na tobě. Právě to se mi na projektu Měsíční skřivan tak líbilo. Stvořili jsme tě, ano. Ale pořád je to tvůj život. Ty se musíš rozhodnout, jak s ním chceš naložit. Proto jsme tě nikdy neseznámili s našimi nadějemi nebo cíli – proto jsme neměli připravený žádný konkrétní plán. Stvořili jsme tě, jak nejlépe jsme dovedli, a nechali tě jít svou vlastní cestou. A teď jsi tu, v tomto historickém okamžiku, který všechno změní, a vypořádáváš se s nepřáteli, kteří se ve svých zrůdných plánech ničeho neštítí. Nikdo nečeká, že všechno vyřešíš. A rozhodně nečekáme, že na to budeš sama. Ale osobně se nemůžu dočkat, až uvidím, co všechno svými schopnostmi, které jsme ti dali, časem dokážeš.“ „Myslím, že jsme odbočili od tématu,“ řekl Alden, když na ni Sophie zůstala oněměle civět. „Možná,“ připustila Livvy. „Forkle byl mistr vzkazů a záhad. Já jsem vždycky rovnou vykládala karty na stůl. Takže klidně řeknu, že nemáme nejmenší ponětí, co Nespatřeni os tvé lidské rodiny chtějí.“

Hodnocení: 3,9/5

Za poskytnutí dobrodružného fantasy románu pro mládež děkuji Megaknihám!

 


Žádné komentáře:

Okomentovat