neděle 25. února 2024

Dievča v Londýne

 Dievča v Londýne je nevšední cestopis a óda na krásné evropské město a jeho atmosféru. Sepsala ho slovenská autorka Ellie Šedivá, která se sice narodila na Slovensku, ale při studiu se přesunula do Brna a poté zakotvila právě v Londýně. Vystudovala archeologii, a i když má historii stále ráda, tak se začala živit copywritingem.

Této krásně zpracované knize předcházel stejnojmenný blog, na kterém autorka čtyři roky poctivě pracovala. Po nastěhování do Londýna začala psát o každodenním životě slovensko-českého páru v zahraničí. A brzy si vybudovala silnou fanouškovskou základnu, která ji podporovala.

Londýn je pre mňa v tomto smere oslobodením. Čistý, nepopísaný list, ktorý čaká na moje príbehy. Prostredie, kde možem byť sama sebou a nikto ma nehodnotí, pretože ma tu nikto nepozná... 

A jak to vlastně začalo? Autorka se narodila v malém slovenském městě, ale vždy snila o velkém dobrodružství. Odmalička ji lákal právě Londýn, který byl jejím snem. Takže když její přítel dostal pracovní nabídku v Anglii, využili šance a na dva roky se přestěhovali do zahraničí. Začali hledat byt (což se ukázalo jako velký oříšek) a postupně zažívali a nasávali londýnskou atmosféru a každodennost. Žili, pracovali, ochutnávali a objevovali, nejen ty světlé, ale i stinné stránky Londýna. Kterým se nechali okouzlit.

Kniha má kolem 360 stran a je složená z krátkých úderných kapitol, v kterých nechybí autorčiny poznámky a nejrůznější zajímavosti třeba o jídle, počasí, jazyku, práci či sportu.  Píše nejen o nevšedních momentech, historii, zajímavostech, ale i místech, které navštívili. Dokonce ukazuje Londýn v době pandemie, kdy z ulic zmizeli lidé. V knize jsou například i informace o schránkách, budkách, metru, velkém požáru či Temži.

 Hľadanie podnájmu v Anglicku je poriadna fuška. Člověk musí mať referencie, dosť peňazí na poriadne mastnú zálohu (a keď hovorím poriadne mastnú, myslím tým šmalec so škvarkami mastnú) a veľkú dávku šťastia. 

Autorka v díle použila své vlastní autentické fotografie, které krásně doplňují děj a obohacují ho. Ellie píše i o svém osobním životě. Přibližuje peripetie s hledáním bydlení, které je velice drahé a navíc je velmi složité se k nějaké nemovitosti vůbec dostat. Je potřeba mít známé, aby se za vás někdo zaručil a je nutné zaplatit nájem hodně dopředu. Vypráví i o své práci a zmíní plánování svatby na dálku. 

Dievča v Londýne zmiňuje i to, jací jsou britové. Že si drží odstup, a i když jste v přeplněném městě, můžete si připadat sám. Sport je zde velmi populární a všude je hodně parků a zeleně. Britové zároveň hodně pracují, aby si mohli dovolit vše, co potřebují. Zaujaly mě i bizardní zákony, které pořád platí například - když přilepíte hlavu s královnou obráceně rovná se to vlastizradě, je zakázané prášit rohožku venku nebo zpívat oplzlé písně na ulici.

V úplném závěru nesmí chybět poděkování těm, kteří podporovali tuhle knihu, partnerům, ale především manželovi. Dokonce se zde nachází česko-slovenský slovník pojmů. Jedná se o slova, které autorka vybrala, a o nichž si myslí, že můžou čtenáři způsobovat největší potíže. Já osobně se musím přiznat, že jsem ze slovenštiny měla trochu strach, jestli budu příběhu dopodrobna rozumět. Přeci jen se jednalo o moji vůbec první knihu psanou ve slovenském jazyce. Ale byla to naprosto zbytečná obava, od prvních vět jsem se bez problému začetla.

Dievča v Londýne je neskutečně líbezná kniha. Mě osobně zaujal její vzhled na první pohled. Ale překvapilo mě, že na vlastní oči je ještě hezčí. Opravdu neskutečně fotogenická a i na ohmat příjemná záležitost. Dílo může sloužit i jako okouzlující bytová dekorace.

Netvrdí, že poznám Londýn. Je príliš rozmanitý, veľký, premenlivý a neuchopiteľný. Presne taký ho však milujem. A veľmi dúfám, že sa mi podarí moje spomienky a zážitky preniesť na papier tak, aby sa doňho dokázali zamilovať aj vy.

 Já jsem si poslední dobou vyloženě oblíbila cestopisy. Tenhle není klasickým městským průvodcem, ale memoárem mladé dívky, která sepsala zážitky, které prožila, když dva roky žila v Londýně a neohroženě vyrazila za dobrodružstvím. Vypráví o životě v zahraničí, o místě mnoha možností a nejrůznějších příhodách. Jedná se o autorčin subjektivní pohled, ve kterém převazuje to krásné. A rozhodně mě přesvědčila, že se do tohoto nádherného města musím znovu podívat a nasát znovu jeho atmosféru.

Kniha je krásně zpracovaná a krátké kapitoly velmi čtivé a zároveň poučné. Pokud jste si stejně jako já oblíbili Londýn nebo se tam chystáte. Jistě oceníte velké množství informací, které autorka předala svým čtenářům. Nechybí v něm totiž různé tipy, co stojí za návštěvu, fotografie z túr či výletů a mnoho dalšího.

Ukázka:

Od prvého dňa v Londýne mám ten neodvratný pocit, že sa doň bezhlavo a beznádejne zamilovávam. Nedá se tomu zabrániť. Viem, znie to ako klišé, ale kdesi hlboko v sebe všetkými svojimi bunkami cítim, že sa tohto mesta nikdy nenabažím, nikdy ho nebudem mať dosť. je to skrátka láska na prvý (aj druhý a tretí) pohľad. Napriek tommu, že sa nám po pol hodine zlomil dáždnik, cestou domov som sa topánkou prilepila o žuvačku, Oyster karta mi skoro spadla do kanála a do kelímka mi naliali cappuccino s penou ako z bublifuku. Aj tak chutila.

Hodnocení: 4,1/5

Velice děkuji nakladatelství Backstage Books za poskytnutí recenzního výtisku!

2 komentáře: