čtvrtek 15. února 2024

Dvůr vysoko v horách

 Dvůr vysoko v horách je první díl fantasy série Pět korun Okrithu. A. K. Mulford je britská autorka a zároveň bývalá bioložka, která vyměnila rehabilitování primátů za psaní bestsellerových fantasy románů. Momentálně žije na Novém Zélandu se svým manželem a dvěma dětmi. Ráda točí vtipná videa na TikToku.

Modlila se, aby nepotrestali Heather a Fenrina za to, že ji ukrývali, ale tuhle dohodu vzájemně uzavřeli už dávno. Pokud se někdy objeví otázka, co má dělat, Remy slíbila, že bude utíkat. Vždycky utíkat.

19 letá Remy je rudá čarodějka, která přišla o celou svoji rodinu při velkém masakru. Od té doby se schovává a spolu s pěstounkou cestuje po říši, aby ji nepřátelé neodhalili. Rudí čarodějové jsou i po letech vražděni a na jejich hlavu je vypsaná odměna. Stále tedy existují lovci čarodějnic a Remy je tak na samém spodku společenského žebříčku. Svoji pravou totožnost skrývá, ale jeden záludný a neskutečně okouzlující fae, ji stejně vystopuje a nabídne ji důležitý úkol, při kterém by byla její bezpečnost v neustálém ohrožení, ale mohla by se konečně pomstít.

Celá říše byla rozdělena na pět dvorů Okrithu, do té doby, než lstivý severní král vyvraždil Horský dvůr. Jeho krvežíznivá armáda pobila všechny, na které narazila. Ostatní dvory se bály, a tak do bojů nezasáhly. Tohle krveprolití, ale musel někdo z rodové linie Vysokých hor přežít, jelikož král zatím nezískal králotvůrcovu zbraň, která dokáže na dálku pobít celé armády. Tahle nesmrtelná čepel je doposud svázaná s nějakým přeživším. A král chce toto pouto přetrhnout. A poté vládnout všem.

"Nikdy nikomu nedovol, aby ti říkal, kdo jsi, Remy, ani mně ne. O tom, jak jasně svítíš, nerozhoduje nikdo kromě tebe."

V téhle první knize se seznamujeme s magickým světem a sledujeme vývoj hlavní hrdinky, která se z ustrašené dívky stává bojovnicí. Dříve se jen schovávala, aby přežila. Žila ve strachu a nyní chce být užitečná. Začíná na sobě pracovat a tvrdě cvičit, aby se dokázala ubránit. Je pod ochranou válečníka a korunního princ z východního dvora, který je samolibý, nesnesitelný, ale zatraceně sexy. Podstupuje ohromné riziko a cestuje s ním po říši, aby získaly výhody v boji s nepřítelem.

Dvůr vysoko v horách mě na první pohled zaujal svojí obálkou a především přirovnáním k úžasné S.J.Maas. Hrozně ráda čtu fantasy a tohle je navíc okořeněné erotikou, což je podle mě ta nejlepší kombinace. Děj je navíc napínavý a velice čtivý. Tahle kniha, ve které nechybí žhavém scény má kolem 370 stran a nechybí v ní magie, intriky, nebezpečí, ale i vášeň.

Očividně byla tak důležitá, že ze sebe musela dělat nedůležitou. Už jí bylo zle z čekání, až se svět spraví. I kdyby ta výprava za talismany k ničemu nevedla, Remy cítila palčivou potřebu konečně něco udělat. 

Tahle první kniha ze série se mi osobně trefila do vkusu. Od Maasové má příběh daleko, ale i tak mě hodně zaujal. Autorka dokázala skvěle popsat to neuvěřitelné sexuální napětí mezi hrdiny. Až mi při čtení bylo horko. :D Hrdiny jsem si okamžitě oblíbila a to i téma předurčené lásky. Některé skutečnosti, které pravděpodobně měly být překvapivé jsem odhalila hned, jiné jsem nečekala. A v závěru dílo nabralo na dramatičnosti  a já s hrůzou čekala, co se bude dít dál. Další díly si mileráda přečtu. 

Ukázka:

"Mluvíte, jako by byla válka mezi Dvory jistá," zabručel Fenrin. Na východní hranici už došlo k potyčkám s drzými Seveřany," vmísila se Carys. "Myslíte si, že se Vostemur někdy zastaví? Jeho ambice jsou nekonečně. Nebude spokojený, dokud nebude jediným vládcem na celé zemi." Hale přikývl. "Ano. Máme ale časové okno, abychom mohli uskutečnit náš tah, zatímco soustředí pozornost na čepel." "A co z téhle dohody budeme mít my?" skočila mu  do řeči Remy. "Zatím se zdá, že jste nás unesli z našeho domova a vyhrožujte nám." "Říkala jsem ti, že je špatný nápad je svazovat," zavolala z druhé strany místnosti Briata, dívka z Orlích dvojčat. Mluvila tichým, podmanivě drsným hlasem, který Remy přiměl, aby se znovu podívala na její pozoruhodnou tvář. "Jo, nic tak nepovzbudí důvěru jako pěkný únos, Hale," s úšklebkem dodal Talhan.

Hodnocení: 4,1/5 

Velice děkuji Megaknihám za poskytnutí tohoto čtivého recenzního fantasy!

2 komentáře: