středa 22. června 2016

Bohatá čínská přítelkyně

Název: Bohatá čínská přítelkyně
Autor: Kevin Kwan
Originální název: China rich girlfriend
rok vydání: 2016
Nakladatelství: Omega
počet stran: 424
překlad: Gabriela Pechanová
ISBN:978-80-7390-170-7

Bohatá čínská přítelkyně je druhým dílem série Šíleně bohatí asiati.V knize se objevuje hodně postav a tím pádem jsou zde i složitější osobní a příbuzenské vztahy. Ze začátku je těžké se v nich vyznat, ale nakonec vše zapadne na své místo (a u mě i přes fakt, že jsem první díl nečetla, přesto jsem se během několika kapitol zorientovala).

Kniha je rozdělena do tří částí a ty jsou rozděleny do kapitol, kde nám vypravěč přibližuje osudy několika asijských zbohatlíků. Vadil mi fakt, že v knize se objevují vysvětlivky, až v úplném závěru nikoli pod čarou (jak jsem zvyklá), takže jsem po několika stránkách byla líná stále knihou listovat, takže jsem si většinu dovysvětlujících poznámek nepřečetla.

V příběhu se například setkáváme s Nickem a Rachel, kteří plánují svatbu i přesto, že většina členů Nickovi  rodiny je zásadně proti. Nick tímto sňatkem může přijít o majetek je totiž pravděpodobné, že bude vyškrtnutý ze závěti. A to jenom kvůli tomu, že Rachel není z dobré rodiny a není ani bohatá. Celá situace se zase změní, když Rachel konečně najde svého biologického otce. Mně osobně se nejvíce líbily kapitoly s Astrid Leongovou a jejím komplikovaným vztahem s manželem a dlouholetým přátelským vztahem s Charliem Wu. Charlieho a Astrid jsem si okamžitě oblíbila.

Kniha ukazuje společnost, která má spoustu předsudků a konvencí a když je porušíte, tak se již nedostanete do vybraných členských klubů, nebudou vám chodit ty správné pozvánky na ty nejžádanější akce a vaše děti se nedostanou na nejvýznamnější školy.

Nutně potřeboval probrat s paní Baovou svůj plán, jenže to by radši podstoupil kolonoskopii, než aby strávil dalších jedenáct hodin sockováním v ekonomické třídě.

Záleží na vaší image, na tom, jak se zapíšete, z jaké části Číny pocházíte, protože miliardy už má v této době kdejaký Číňan, proto se začíná rozlišovat podle jiných měřítek. Pro tyhle lidi je důležitý váš původ, váš rodokmen, reputace, kontakty a samozřejmě všichni chtějí, co nejvíce stoupat v žebříčku popularity.

Mezi zbohatlíky je těžké proniknout, musíte umět dělat jen ty správné věci, většina lidí si proto najme poradce, kteří diktují, co si budete oblékat, jak se budete česat, kde budete jíst, co budete říkat – stane se takovými loutkami na provázku.

S Peterem Ashleyem, tímto Michelangelem medicínského umění, který dokáže neuvěřitelné divy, bude její syn nakonec vypadat jako čínský Ryan Gosling.

Kevin Kwain použil sarkasmus, vtip a nadsázku a udělal z knihy humoristický román z prostředí čínské smetánky. Kde jsou všichni zvyklý na luxus, potrpí si na to nejlepší, ale zároveň se někteří z nich chovají jako skrblíci. I když vlastní několik domů, soukromá letadla,  vlastní posilovny, nejnovější auta, investují do umění i značkového oblečení, zdá se jim, že mají málo. A vůbec se neštítí domlouvat manželství svých dětí s další bohatou rodinou. Nebo utratit miliony za kabelku, ale v restauraci se jim zdá drahá voda.


Opravdu zvláštní svět, do kterého jsem díky této knize mohla alespoň na chvíli proniknout a zjistit, jak peníze člověka ovlivní. A i když všichni zbohatlíci mají konta u nejrůznějších bank po celém světě, protože se drží zásady – nedávej všechna vejce do jednoho košíku, tak přesto platí, že i to největší bohatství na světě vám štěstí nezajistí.


Hodnocení: 3,5/5


Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Omega.


7 komentářů:

  1. Tohle je svět, který je pro mě tak trochu sci-fi...a vlastně mě tak trochu děsí, že to takto někde vážně chodí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to téměř neuvěřitelné, ale jsou lidé, kteří takto opravdu žijí. :D

      Vymazat
  2. Pěkná recenze, kniha je opravdu jen a jen o penězích. :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze, kniha mě láká a s největší pravděpodobností po ní v budoucnu sáhnu, ten námět je neskutečný.. Měj se pěkně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. :) Námět je každopádně zajímavý. :D

      Vymazat
  4. Ahoj. Já jí zrovna čtu. Jsem tedy tak ve třetině, ale baví mě sledovat ten všechen mamon, pompéznost a hraní si na něco víc než ti druzí. Hodně se i dozvídáme o jiné kultuře a to je taky zajímavé a baví mě to.

    OdpovědětVymazat