čtvrtek 30. března 2017

Oranžová je nová černá

Orange is the new black je kniha popisující pobyt v ženské věznici. Vychází z autorčiných vlastních zkušeností a zážitků z federálního nápravného zařízení v Danbury, kam nastoupila 4. 2. 2004.

Piper Kermanová byla v mládí divoká a nespoutaná rebelka, která si chtěla užívat života. Zapletla se do románku s drogovou dealerkou Norou, která ji uhranula. Společně byly neustále na cestách a zažívaly dobrodružství, vzrušení, ale i strach. Piper si začínala uvědomovat, že se pohybuje na hraně a celé její počíná, může velmi špatně dopadnout a tak se rozhodla přerušit veškeré kontakty s kriminálními živly.


Hlavní hrdinka udělala tlustou čáru za zhýralým a experimentálním obdobím. Přestěhovala se, našla si slušnou práci a milého přítele. Žila spořádaný společenský život, ale jednoho dne se u jejich dveří znenadání objevili federálové, aby ji obvinili z praní špinavých peněz a pašování drog.

Za těch pět měsíců ve vězení jsem se mnohé naučila: jak provést úklid pomocí maxi vložek, jak namontovat žárovku, jak rozpoznat, které dvojice jsou nejlepší kamarádky a které partnerky, jak nadávat španělsky, jak včas postřehnout, že se blíží nějaký zaměstnanec.

Tím se všechno pro Piper změnilo a byla nucena přiznat svým blízkým pravdu o své minulosti. Nečekaně ji všichni podpořili a pomohli ji přečkat zdlouhavou soudní tahanici – Piper nakonec dostala trest 15 měsíců za mřížemi. V knize popisuje, jak tuhle dobu strávila a co všechno zažila. Přibližuje laikům život v nápravném zařízení – místní zvyky a zákony. Vězeňský tábor má totiž určitý zaběhnutý systém a procedury. Na denním pořádku jsou náhodné kontroly, prohlídky a přepočítávání. 

zdroj


Já bych bez svých návštěv nepřežila, takže jsem vždy zatnula zuby a nějak to přežila. To byl prostně vězeňský systém, který říkal: Chceš být v kontaktu s vnějším světem? Potom se připrav na to, že budeš muset na požádání ukazovat zadek.

Díky milé spolupráci s Cosmopolis jsem si konečně mohla přečíst o osudu vězenkyně Piper. Tenhle rok jsem začala sledovat stejnojmenný seriál, který vznikl na motivy tohoto díla. Hlavní roli si střihla Taylor Schilling, která se do role trestankyně skvěle vžila. Seriál jsem si zamilovala a o to víc mě zajímala knižní předloha.

Musím přiznat, že seriál se v mnohém liší. Je totiž drsnější, napínavější a zábavnější. Filmaři chtěli především nalákat diváky k televizorům a tak vše zveličili, přikrášlili a pozměnili. S vězeňkyněmi  se rozhodně nezachází v rukavičkách naopak je čeká řada prekérních situací. Kniha je pravým opakem. Tam se dočteme o vřelosti spoluvězeňkyň a jejich nápomoci (dokonce je tam zveřejněna část o pedikúře či kadeřnickému salónu). Kniha ukazuje „pravou“ tvář vězení v Danbury (které je podle autorky  jedním z nejlepších a nejsnesitelnějších nápravných zařízení) v jiném vězení může být realita podobnější seriálu. 

Piper Kermanová je víceprezidentkou firmy, která se zaměřuje na spolupráci s nadacemi a neziskovými organizacemi. Momentálně žije v Brooklynu se svým milujícím manželem Larrym. I po propuštění z vězení se nadále zajímá  o práva uvězněných a nesouhlasí s přísnými tresty za drogové zločiny. Uvádí, že výrazně vzrostl počet trestaných osob (čísla statistik se pohybují přes dva miliony). Piper by byla vděčná za reorganizace stávajícího trestně právního systému. Její zapálí pro věc je při četbě citelné.

zdroj

Ukázka:
Těžko byste v Americe našli tak nerovnocenný vztah jako právě ten mezi dozorcem a vězenkyní. Formální model, podporovaný zákonem, je takový, že slovo jednoho znamená vše a slovo druhého je téměř bezcenné; jeden člověk může nařídit cokoli, přičemž odmítnutí by mělo za následek fyzické potlačení. Ten fakt je, jako by vám dal někdo facku. Ve vnějším světě máme, i ve vztahu k moci pomazaným- policistům, voleným funkcionářům, vojákům – nějaká práva. Jakmile se ale ocitneme za mřížemi jako vězeň, všechna ta práva ztratíme. Je to děsivé. A není potom příliš překvapující, že každodenní nerovnost mezi vězni a jejich vězniteli vede přirozeně velmi často až ke zneužívání různého druhu, od malých ponížení až po odporné zločiny.


Hodnocení: 3,5/5

Moc děkuji nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí recenzního výtisku!

10 komentářů:

  1. Seriálové zpracování od Netflixu mám hodně ráda!

    Travel with Marky || Život v Americe

    OdpovědětVymazat
  2. :) hezké. Jsi super a blogger taky.❤❤❤Taky moc miluju knihy a psaní prosím podíváš se na můj blog?

    zuzkalistblog1.blogspot.cz
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha mě láká, určitě po ní mrknu :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Na tuhle knížku dneska narážím už podruhé. Mám ji sice na seznamu, ale ještě nevím, jestli nedám přednost seriálu.

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
  5. Zrovna knížku čtu, takže nechci žádné spoilery :D Ale pak si tvoji recenzi určitě pořádně pročtu :)

    OdpovědětVymazat