čtvrtek 9. listopadu 2017

Šest přátel stačí mít, co uměj za to vzít

Já jsem si magický svět grišů prostě zamilovala. Před touhle skvělou knihou se mi do rukou dostala Griša – Světlo a stíny a z děje jsem byla nadšená, i když mnoho čtenářů mělo proti ní několik výhrad, mně příběh přidal čtivý a poutavý. Je až s podivem, že Šest vran je podle mého ještě lepší. Mnohem akčnější, napínavější a dramatičtější.

Ocitáme se v Ketterdamu, který řídí místní gangy. Těmi nejslavnějšími ovládajícími přístav jsou Gauneři, které vede nechvalně známý Kaz – krkavec. Je nebezpečný, nevypočitatelný, mocný a zkušený. Mnohokrát prokázal své kvality a není divu, že byl vybrán na životně důležitou misi. Objevila se látka zvaná jurda parem, která mění a násobí sílu grišů. Dělá z nich smrtelně nebezpečné zbraně, které se stávají závislými na nové dávce. Jediný muž, který zná recept je momentálně vězněný v nedobytném Ledovém paláci. Kaz a jeho parta se musí dostat do přísně střeženého objektu a unést ho. Tenhle úkol je téměř neproveditelný, je v podstatě nemožné dostat se nepozorovaně dovnitř a ven, přesto se o to šestičlenná parta pokusí, i když ví, že je čeká téměř jistá smrt.


 „Viděl jste, co ta droga dokáže. Ujišťuji vás, že tohle je jen začátek. Kdyby se jurda parem dostala do světa, válce bychom se nevyhnuli. Obchodní cesty by byly zničeny, trhy by se zhroutily. Kerch by nepřežil. Vy jste naše naděje, pane Brekkere.

Hlavním hrdinou je charismatický Kaz Brekker (který se stal dalším z mých oblíbených knižních hrdinů). Kaz je kuplíř, zloděj, vrah, prostě záporák, který si vás omotá kolem prstu a u toho vám ještě stihne ukradnout peněženku. Chvílemi mi připomínal Michaela Scofielda z Útěku z vězení, což nebylo na škodu, protože tihle inteligentní chlápci to je něco pro mě.

„Kaz je… já nevím, nikoho jako on jsem v životě nepotkal. Vždycky mě znovu překvapí.“ „Ano. Asi jako roj včel ve skříni.“

Ženskou hrdinkou je Inej – neviditelný špeh, Kazova pravá ruka, která se umí neslyšně dostat kamkoli a vyslechnout nejrůznější tajemství. Mezi členy výpravy řadíme i svůdnou grišu Ninu nebo lovce čarodějnic Matthias, který se zamiloval do nepřítele. Parta dobrodruhů musí hodit vzájemné rozepře za hlavu a spojit se, aby měli alespoň nějakou šanci na úspěch.

zdroj


Ledový palác postavili tak, aby dokázal odolávat nájezdům armád a aby do něj nepronikli vrahové, grošové ani špióni, Když jsem přesně tohle řekla Kazovi, odpověděl, jí jednoduše: „Jenže ho nepostavili tak, aby odolal nám.“

Začátek knihy byl poněkud chaotický a vystupovalo v něm najednou hodně postav a já nestíhala všechno pobírat. Každá kapitola je vyprávěna z pohledu někoho jiného, a že se tam těch vypravěčů vystřídalo opravdu hodně, což bylo poněkud matoucí. Už jsem si začala připravovat negativní recenzi a kroutila jsem hlavou nad vysokým hodnocením na databázi. Všechno se, ale brzy změnilo a já po pár kapitolách chápala nadšení čtenářů a od příběhu už jsem se nemohla odtrhnout.

„Nejsou to jen výmysly.“
„Větrostrůjci létají? Vlnostrůjci se mění v mlhu?“
Materiálčíci vyrábějí zlato z oceli.“

Kniha Šest vran je složena ze šesti částí, které jsou rozděleny do několika kapitol, každou z nich vypráví někdo jiný. Postupně odkrýváme minulost jednotlivých protagonistů a přibližujeme si jejich životní příběhy a rány osudu. Autorka si takhle pohrála s každým účastníkem a ukazuje nám jejich dobré i špatné vlastnosti.

Inej okamžitě poznala, když Kaz dorazil do Bydla. Jeho přítomnost se šířila jako lavina přeplněnými místnostmi a křivými chodbami, a každý zloděj, lupič i podvodník začal být o něco ostražitější.

Nevím, co mám na knize vychvalovat dřív, jestli akcí nabitý děj nebo to nádherné zpracování. Kniha je prostě krásná, jak z vnějšku tak vnitřku. Černě obarvené stránky knize dodávají tajemnost a originalitu. Navíc součástí příběhu jsou dvě krásné mapy nejen celé říše, ale především nedobytného vězení. Čtenář tak ví, kde přesně se hrdinové momentálně potulují.

„Inu, každý člověk je vlastně takový trezor, kasa plná tajemství a tajných přání. Jsou tací, kteří na to jsou zhurta, ale já dávám přednost jemnějším způsobům – zatlačit ve správnou chvíli na správném místě správnými prostředky. Je to delikátní záležitost.“


zdroj
Autorka prokázala, jak velkou má fantazii i smysl pro dramatičnost. Mezi hrdiny navíc panuje ta správná dráždivá chemie, Bardugo odvedla skvělou práci. Nakonec jsem byla naprosto spokojená a nedá se dělat nic jiného, než knihu ohodnotit plným počtem hvězd. Byla to neuvěřitelná jízda a já už se nemůžu dočkat, až vyjde v češtině pokračování.

Ukázalo se, že mám po Richelle Mead, Becce Fitzpatrick a Sarah J. Maas novou oblíbenou autorku. Grišou na sebe Leigh Bardugo upozornila, ale tímto dílem si mě definitivně získala. Leigh Bardugo je americká autorka, která se narodila v Jeruzalémě. Po absolvování Yaleovy univerzity pracovala například jako maskérka či novinářka. V roce 2012 vydala první díl trilogie Griša, který se okamžitě stal bestesellerem. Kromě psaní se věnuje i hudbě a zpívá se svojí skupinou.

Ukázka:
Vyndala z rukávu kapesník a setřela krev kolem rány. Pak zlehka přejela prsty po říznutí. Joost udiveně sledoval, jak se kůže pomalu zaceluje a srůstá k sobě. Za pár minut už se chlapec culil a ukazoval ruku. Kůže byla trochu zarudlá, ale jinak hladká a neporušená. „To bylo kouzlo?“
Anja ho cvrnkla do nosu. „Tak trochu. Úplně stejně čaruje tvé tělo, když mu dáš dost času a pár obvazů.“Chlapec vypadal trochu zklamaně. „Dobře, dobře,“ spěchal Hoede netrpělivě. „Teď parem.“ Joost se zamračil. Nikdy předtím to slovo neslyšel. Kapitán dal znamení seržantovi. „Druhé kolo.“ „Natáhni ruku,“ obrátil se seržant znovu k chlapci. Ten zavrtěl hlavou. „Nelíbí se mi to.“ „Dělej.“ Chlapci se roztřásl spodní ret a neochotně položil ruku před sebe. Strážník ho znovu řízl. Pak na stůl před Anju položil maličkou obálku z voskového papíru. „Spolkni, co je uvnitř,“ poručil jí Hoede.

 Hodnocení: 5/5

Moc děkuji Martinus.cz za poskytnutí tohoto skvělého recenzního výtisku!

6 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze, :) na knihu jsm se dívala a rozhodně bych si ji jednou ráda přečetla... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Určitě si já v budoucnu přečti, kniha je skvělá. :)

      Vymazat
  2. Dneska jsem zrovna taky psala recenzi :D Kniha se mi líbila,ale trochu míň :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D No já si tuhle knihu zamilovala. :D Tahle autorka píše přesně podle mého gusta. ;-)

      Vymazat
  3. Povedená recenze :) Na tuto knihu se určitě chystám :) četla jsem od autorky grišu a ta se mi líbila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se právě Griša taky líbila, takže jsem chtěla vědět, jestli bude kniha Šest vran stejně dobrá. :)

      Vymazat