středa 4. září 2019

Furyborn



Furyborn je prvním dílem fantasy trilogie Empirium, které vychází pod mou oblíbenou značkou King Cool, která se zaměřuje na young adult literaturu a spadá pod skvělé Knihy Dobrovský. 

V této knize, na kterou jsem se velice těšila, se ve vyprávění střídají dvě silné hlavní hrdinky Rielle a Eliana. Já osobně jsem si mnohem více oblíbila Rielle, která ze strachu byla nucena skrývat svou moc. Odmala totiž umí ovládat všech sedm elementů, což je více než neobvyklé. Navíc podle starého proroctví musí projít dívka, u které se tento dar projeví sedmi těžkými zkouškami, které prověří její charakter. Navíc jsou smrtelně nebezpečné, ale mají odhalit, zda zkoušená je královnou světla nebo královnou krve.

A pak tu máme mladou Elainu, kterou dělí od první hrdinky tisíc let. Je lovkyní odměn, pro kterou je vyprávění o Rielle pouhou legendou. Násilí a smrt je pro ni každodenním chlebem, dělá hrozné věci, aby ochránila vlastní rodinu, ale poté, co její matka zmizí, Elaina přehodnotí svůj život a vydává se na záchrannou výpravu, která ji přinese nečekané informace, které otřesou jejím světem.

V knize, jejíž český název měl znít Fúrie, hrají důležitou roli elementy, autorka s nimi často pracuje, stejně tak s nepředvídatelnými momenty a napětím.

Kniha je poměrně obsáhlá, ale dramatický příběh se dobře četl a stránky rychle ubíhaly. Ovšem nejde vyloženě o jednoduchý děj, začátek je navíc lehce matoucí – v ději se vyskytuje spousta nových pojmů, jmen i míst. Knihu bych nezařadila ani do oddechového nebo romantického čtení. Při četbě jsem musela přemýšlet a dovozovat si určité skutečnosti. A ani láska nebyla pro hrdinky na prvním místě.



Vymanila se mu z náruče, přetáhla si přes hlavu tuniku a jemně mu přitiskla zápěstí k polštáři. „Pro holku, jako jsem já, ve tvém vysněném světě není místo, lásko,“ vysvětlila mu s hravým úsměvem na tváři. „Všechno, co umím, je zabíjet. Vzpomínáš?“ „A tohle,“ řekl Harkan, oči potemnělé a hlas tichý. „A tohle,“ souhlasila a políbila ho tak hluboce, že k tomu neměl co dodat.

Ale poté, co jsem se začala v ději orientovat, se příběh četl sám. Byl poutavý a navíc plný akce, dramatu i napětí. Líbilo se mi, že autorka měla vše propojené. Na druhou stranu se mohla trochu více zaměřit na dovysvětlení fantasy světa. Ale věřím, že větší zasvěcení nás čeká v dalších dílech.
Ve Furybornu nechybí pro lepší orientaci v ději tabulka všech elementů. Zobrazující jejich symboly, patrony, barvy nebo třeba spřízněná zvířata. Nechybí ani mapa Pradávného světa Avitas.

Samotný námět není úplně jedinečný, ale je jistě zajímavý, jde o takové spojení klasických oblíbených témat, která nikdy nezklamou. Kniha taktéž přináší temný děj, ve kterém se nevyhneme postelovým scénám ani brutálnějším výjevům, takže dílo by mělo být  určenostarším čtenářům, kteří si čtení jistě užijí.

Ukázka:
Takže nejsi jen ohněstrůjce, ale i zeměbran, slunospin a možná i to všechno ostatní. Myslím, že chápeš naše obavy, protože přemýšlíme nad tím, co to znamená. Žádný člověk, který doposud žil, neovládal více než jeden element. Dokonce ani svatí ne.“ V Rielle zažehla drobná jiskřička pýchy. „Lady Rielle,“ pokračoval, „kdybyste byla během závodu poblíž vod, způsobila byste záplavy?“ „Není možné, abych vám na takovou otázku jednoznačně odpověděla, Vaše Veličenstvo.“ „Tak mohla?“ Záplavu. Roky studia s Talem ukázaly jen náznaky toho, že umí ovládat i tento element, ale s vodou jí to nikdy nešlo tak dobře jako s ohněm… Ty víš, že bys to zvládla, zamumlal hlas. Mohla bys zatopit celý svět. Tenhle druh síly ti proudí pod kůží. Nebo snad ne? V jejím nitru opatrně rostla radost. Kdo jsi? Zeptala se hlasu. Hlas neodpověděl. Zvedla bradu. "Ano, domnívám se, že ano.“ Jiný hlas promluvil: „Užívala jste si to?“ Byla to tak dokonale rafinovaná a příšerná otázka, že na ni Rielle neodpověděla okamžitě.

Hodnocení: 3,9/5

Velice děkuji nakladatelství Knihy Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku!

1 komentář:

  1. Tak tímhle si nejsem vůbec jistá. Na jednu stranu mě láká ta fantasy linka, na druhou stranu se bojím, že už nejsem úplně cílovka. Ještě omrknu a uvidím.

    OdpovědětVymazat