středa 25. září 2019

Mořská panna


Mořská panna je milou fantasy knihou, která nedávno vyšla u nakladatelství JOTA. Jde o pohádkově lazený příběh složený ze tří částí.

Kniha je to poměrně uzoučká mající své osobité kouzlo. Je to takové odpočinkové čtení, které může  sloužit i k zamyšlení nejen nad lidskou společností.. Na povrch totiž vyplují lidské neřesti jako je chamtivost, intrikářství, balamucení, sobectví, apod.

Úvod vypráví o osamělém rybáři, kterému v síti uvízne nepozorná mořská panna. Jelikož má rybář dobré srdce nečekanou kořist pustí zpátky do moře. Ovšem oba na náhodné setkání nedokáží zapomenout. A odvážná mořská panna se jednoho večera rozhodne zariskovat a opustit oceán – svůj domov a jít za svým srdcem…

Styděla se za svůj strach, protože vždycky bývala odvážná, ale vždy jednodušší být odvážná, když nemáte co ztratit. Ona už měla co ztratit – domov, život, štěstí.


Kniha mě velmi překvapila, šlo o jednoduchý, ale zároveň dojemný příběh plný odvahy, lásky a odhodlání. Bylo to příjemné čtení o nestárnoucím příběhu, který ukazuje lidské nešvary. Samozřejmě jde o předvídatelný děj, který je ovšem napsán tak dobře, že čtenáře nenudí.

První část knihy se mi četla ze všech nejlépe, protože jsem si oblíbila pohádkový styl, ovšem v dalších pasážích se už objevují nekalé úmysly a autorka více moralizuje. Jednotlivé úseky mají kromě postav i odlišné tempo i směr vyprávění.

Mořská panna vychází částečně ze skutečných událostí. V knize vystupují historické postavy, jako například P. T. Barnum v 19. století opravdu podvodně předváděl obecenstvu ve své show mořskou pannu. Autorka si nejen o tomto rozporuplném člověku získala mnoho informací, ale pátrala i o ostatních postavách. Získané údaje i veškeré události si pak samozřejmě upravila tak, aby se jí hodily do fantasy příběhu.

Objevují se zde velké rozdíly v charakterech jednotlivých postav, které jsou skvěle vykresleny. Mořská panna je zvídavá, divoká, nebojácná a především chce zažít dobrodružství. Touží poznat celý svět, i když je varována před lidskou krutostí. Na druhé straně máme podvodníka toužícího po penězích. P. T. Barnum se považuje za prodejce kouzel a dodavatelem zázraků. Ovšem jde mu hlavně o peníze a slávu. Tento dominantní člověk, chce za každou cenu prosadit své zájmy a to i na úkor ostatních.

Víra byla mnohem nebezpečnější než všechny ty historky, které se vyprávěly v hospodách ve všech koutech světa. Amelia věděla, že pokud lidé něčemu věří, udělají pro to cokoli. Jsou ochotní kázat svou víru z nejvyšší hory. Posbírají ostatní se stejnou vírou a zformulují davy věřících. Kvůli víře jsou ochotní se zabíjet. Musí tu jejich víru zlomit dřív, než se důkladně zakoření.




V čarovné knize se kromě nespravedlnosti objevuje i otázka morálky či lidského svědomí. Taktéž ukazuje na nerovné postavení žen ve společnosti. Autorka se prostě nebála upozornit na problémy doby, kdy se lidstvo z minulosti dodnes nepoučilo. Zcela na konci díla je kromě doslovu i průvodce čtenáře, který obsahuje otázky k diskuzi, aby se čtenář nad dějem více zamyslel. 

Tenhle mystický příběh chytne za srdce nejednoho čtenáře. Tohle romantické čtení je vhodné nejen pro ty, kteří si oblíbili magické bytosti, ale líbit se bude i těm, kteří si potrpí na pohádkové příběhy či kouzelný námět.

Christina Henryová je americká autorka, která žije s manželem a synem v Chicagu, Ráda sleduje filmy o zombících, oblíbila si běh i čtení. Navíc píše titulky k filmům.

Ukázka:
„Lidé chtějí věřit na mořské panny.“ Barnum věděl lépe než kdokoli jiný, že lidé opravdu chtějí věřit a chtějí i vidět něco neobvyklého. Dokonce si byl vědom, že se lidem občas líbí i podvrhy. Co třeba taková záležitost kolem muže s křídly, kterého dalekohledem zahlédli na Měsíci! Všichni těm zprávám věřili nikomu ani moc nevadilo, když vyšlo najevo, že to byl výmysl. I když lidé chtějí něčemu věřit, nemůžou si pomoct a stále pochybují. Pokud svojí víru promíchají s troškou zdravého skepticismu, nemůžou se mýlit. Nikdo se nechce mýlit. Většina lidí se raději nechá napálit podvrhem, než aby se jednoznačně mýlila. Pokud je někdo oklamal, nebyla to přece jejich vina, a koneckonců pak můžou tvrdit, že tomu vlastně ani moc nevěřili.


Hodnocení: 3,9/5

Velice děkuji nakladatelství JOTA za poskytnutí tohoto pohádkového fantasy příběhu! 

6 komentářů:

  1. Tak to mě zaujalo. Díky za doporučení!

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze :) O této knize jsem zatím moc nevěděla, co si myslet :) Nevypadá špatně, takže šanci ji asi dám:) I když už jsem viděla jeden takový filmový příběh o mořské panně a ten se moc nepovedl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že jsem viděla stejný film. :D Kniha je rozhodně zajímavější. :)

      Vymazat
  3. Jsem cílová skupina? Rozhodně. :)) Určitě se po knize podívám. Podle tvého popisu mám chuť okamžitě si knihu přečíst. :)

    OdpovědětVymazat