středa 14. října 2020

Zimní čarodějnice


Zimní čarodějnice je fantasy románem od britské autorky Pauly Brackston, která již sepsala několik knih, ve kterém čarodějnictví hraje důležitou roli, Brackson samotnou totiž tato oblast fascinuje. Pod značkou Omega v českém jazyce vyšly dva díly série Dcery čarodějnice.

Hlavní postava nového příběhu je Morgana, kterou matka provdala proto, aby měla nějakou slušnou budoucnost. Morgana byla od mládí jiná, nezapadala, byla odstrkovaná i šikanovaná. Ve vesnici už o ní přes veškerou snahu začaly kolovat zvěsti. Morgana je zvláštní, introvertní, několik let nepromluvila a kolem ní se dějí zvláštní věci, které nejdou snadno vysvětlit.

Co na tom záleží, že neumí vařit, nezajímá ji dům a nevyhledává společnost sousedů? Mnohem lepší je, že s ním sdílí lásku k půdě a stádu. Možná se s ní sblíží spíš skrze kopce a poníky.

Kniha je prvním dílem z připravované série Stínové kroniky. V Británii vyšla již v roce 2013 a jedná se o čtení pro ženy, které zajímá čarodějnictví, historie či romantika. Zimní čarodějnice vypráví příběh, který probíhá na počátku 19 století v malém velšském městečku.

Cai Jenkins je milý, hodný honák, který projevil o mladou nevěstu zájem, a to i přes Morganiny neduhy. Je to čestný člověk, který svou novu ženu nehodlá vystrašit a nechává ji volnost a nevnucuje se jí. Hrdinku čeká nový život i nové prostředí. Morgana je tichá, mnoho let nevydala ze své vůle hlásku, ale umí ukázat, že se jí něco nelíbí. Je to nezkrotné přírodní stvoření. Čtenář pozoruje nově vzkvétající vztah, který narušují rychle se šířící drby, vydírání i uzavřenost a zábrany.

Co si mám vzít z jeho neochoty držet mě? Může to snad být tím, že mě nevidí jako manželku ve všech smyslech? Jsem tedy jen nezbytnost? Nástroj k dosažení statusu vrchního honáka? To je smysl mého života, nic víc? Možná netoužím po tom, aby mi vnucoval svou pozornost, ale to neznamená, že chci existovat v nějakém meziprostoru, ani služka, ani milenka. Co má se mnou za úmysly?

Autorka popisuje doby, kdy jsou ženy majetkem mužů a musí je poslouchat, ale hlavní hrdinka je jiná, netouží být hospodyňkou, domácnost ani kuchyně ji nic neříkají. Mladého manžela trápí, že od manželky nedostává nic na oplátku, provází ji chaos a zkáza a nezapadá. Ale zjišťuje, že mají společnou lásku ke zvířatům, knihám a přírodě.  O své city i reputaci musí bojovat. Takže se vlastně jedná o romantické vyprávění, ve kterém svou roli sehrává i magie a předsudky lidí.

Kniha je poměrně vleklá předchozí série mě uhranula víc. V tomhle případě příběhu něco chybělo. Ale Zimní čarodějnice i tak přináší jednoduchý příběh o lásce, ale i nenávisti, zlobě, lidské povaze, drbech i naději. Paula Brackson přináší mužskou a ženskou verzi událostí. Vypravěč ukazuje myšlenkové pochody, jak Morgany, tak Caie. A tím je celý příběh zajímavější.

Ukázka:

„Ty.“ Jeho hlas je nakřáplý. „To ty jsi sem přinesla tu… věc. Copak nevíš, že nikdy nesmíš mít ptáka v domě? Nevíš, že to přináší smůlu? Nakonec přeci jsi jenom hloupá holka? Podívej!“ Mávne rukou se zaťatou pěstí. „Podívej se ten… nepořádek, co jsi způsobila!“ Pokročí ke mně a já ucouvnu do kouta místnosti. Nebojím se jeho výbušnosti. Nenechám ho, aby mě udeřil podruhé. Ale ta sovička je tak

nervózní, že se bojím, aby se jí v dalším šoku nezastavilo roztřesené srdíčko. Nemůžu udělat nic jiného než stát na místě a ovládat oheň, který mi vzrůstá v břiše. Cai se na mě se zoufalstvím podívá. Když promluví, už nekřičí. Jeho hlas je tichý, skoro jako šepot, a slova plná hrůzy. „Obklopují tě pohromy,“ řekne. „V patách máš pořád zkázu. Co jsi to za manželku? Jaké stvoření jsem si to přivedl do domu?“

Hodnocení: 3/5

Velice děkuji Knihy Dobrovský za poskytnutí recenzního výtisku!


 

1 komentář:

  1. Autorčiny knihy mě lákají. Téma čarodějnictví mě vždycky zajímalo. :) Původně jsem si myslela, že se jedná o navazující díl, že jde o začátek nové série, jsem dlouho netušila. :)

    OdpovědětVymazat