středa 4. listopadu 2020

Exillium

 

Exillium je druhým dílem dobrodružné série pro děti nesoucí název Strážce ztracených měst od americké autorky Shannon Messenger. Kniha byla vydána v zahraničí již v roce 2013 a letos se konečně dočkala i českého překladu.

Strážce ztracených měst přináší nová dobrodružství i staré záhady. Sophie Fosterová se vzpamatovává z únosu. Jelikož jsou únosci stále na svobodě, má osobního strážce Sandora, který i přes její výhrady dohlíží na její bezpečí. Všichni se o ní bojí,  protože stačilo málo a málem ji ztratili. To vše prohloubilo vztah s adoptivními rodiči. Sophie nadále prohlubuje různé schopností jako je telepatie, infliktorství či schopnost hovořit všemi jazyky a pokračuje ve výcviku na Foxtonské škole. Kromě toho nezahálí a hledá stopy především odpovědi na mnohé otázky. Černá labuť ji nedá spát a to ani její původ. Taktéž ji zaměstnává křídlorožec, který potřebuje trénink. Jelikož je Sophie nesmírně odvážná a odhodlaná, netrvá dlouho a vrhá se do nebezpečné mise, jen aby pomohla.

„Zase to děláš,“ pokáral ji Dex a dloubl jí loktem do žeber. „Zase zíráš do prázdna a netušíš, co se děje kolem tebe. Většinou něco v duchu plánuješ a pak skončíš u Elwina na jipce.“

Exilium je skvělou fantasy knihou pro děti ne nadarmo je přirovnávaná k Harrymu Potterovi. Rozhodně má co nabídnout - jedinou nevýhodou spatřuji v tom, že některé děti může odradit množství stran příběhu, který se rozkládá téměř na 500 listech. Kniha jak už bylo zmíněno je primárně určena dětem, ale autorčin styl psaní, který je mimořádně čtivý a poutavý udrží pozornost i starších čtenářů. Přináší s sebou nevídané dobrodružství i ty nejroztodivnější tvory. Jako je například křídlorožec.

Kniha vychází pod značkou Ocelot, která se zatím pyšní samými zajímavými tituly, které mají čtenáři co nabídnout. Hlavní hrdinka je obětavá a vrhá se do nebezpečných situací po hlavě.  Snaží se pomáhat a mnozí se jí straní a bojí, protože je velice nadaná a její schopnosti jsou nevídané. Díky svým darům prozkoumá i Exillium – tedy vězení a místo pro ztracené případy, díky kterému získalo dílo své jméno.

O tom, co se tehdy stalo, Sophie s Dexem nikdy otevřeně nemluvili. Sophie si pamatovala jen hřejivé, zářivé barvy a neodolatelné vábení, za kterým se toužila vydat – a málem se jí to podařilo.

Kniha přináší výpravný příběh, ve kterém hrdinka pátrá po pravdě, proč ji Černá labuť stvořila, kdo jsou její únosci, zároveň pokračuje ve studiu, stará se o bájné zvíře a flirtuje s ní spolužák. Prostě Sophie se nenudí a provází čtenáře kouzelným a milým příběhem. Ve kterém čtenáře čeká napětí, ale i průšvihy, do kterých se Sophie často dostává.

V knize vystupují různé nadpřirozené bytosti i vymyšlená zvířata. Autorka upozorňuje i na problémy doby. Dílo má tedy určitý výchovný charakter. Jde o dobrodružné, pohádkové, napínavé a především čtivé čtení plné nejrůznějších schopností.

Shannon Messenger  je mladá americká autorka, která vystudovala filmovou produkci, ale zjistila, že raději na filmy kouká, než je vytváří. Proto svou kariéru přeorientovala na spisovatelskou dráhu. V roce 2018 jí vyšel v zahraničí již osmý díl oblíbené série Strážce ztracených měst a kromě téhle úspěšné řady napsala ještě Sky Fall, který je zatím trilogií. Všechna díla mají na Goodreads skvělé hodnocení a přečtení dvou dílů se není čemu divit. Já jsem z příběhu nadšená a rozhodně se chci pustit do pokračování.

Ukázka:

„Křídlorožec,“ zamručel za nimi Grady, a vyvolal tím ve zvířeti další panický záchvat. Další přítel, řekla Sophie vyplašenému koni v duchu, když viděla, jak vzlétl výše. Grady byl víc než přítel. Byl to její adoptivní táta. Ale z nějakého důvodu mu tak nedokázala říkat, ačkoli si ji Grady s Edaline definitivně osvojili. Je to v pořádku, ujistila znovu křídlorožce. Nikdo ti neublíží. Křídlorožec zaržál a upnul pozornost k Sandorovi – a ke zbrani u jeho boku. „Sandore, děsíš ho. Musíš jít pryč.“ Sandor se aninehnul. „Prosím,“ obrátil se na něj Grady. „Nemůžeme o to zvíře přijít. Víš, jak je pro náš svět důležité.“ Sandor vzdychl a nadurděně z paseky odkráčel. Přitom bručel, jak ani nemůže vykonávat svou práci. „Ten kůň je vážně tak důležitý?“ zeptala se Sophie a zamžourala k obloze. „Tak nějak,“ odpověděl Dex blahosklonně, což jí šlo na nervy. „V celý dlouhý historii se našel jenom jeden. Rada se po dalším takovým pídí celý staletí.“ „Tisíciletí,“ opravil ho Grady.


Hodnocení: 4/5

Velice děkuji Megaknihám za poskytnutí tohoto dobrodružného recenzního výtisku!!!

1 komentář: